Napis o Byronovi jami, ki nas popelje na rob strme skalnate obale, ki tiste z domišljijo vrnejo za dve stoletji nazaj.

Byronova jama

ItalijArt (3)

Na spominski tabli nad prehodom v kamnitem zidu, skozi katerega nas pot popelje nad strmo skalnato obalo, od koder se vidi bližnji, za kopanje dokaj neprimeren morski zaliv s skrivnostno morsko jamo, piše: »Ta jama je bila navdih Lordu Byronu. Je spomin na nesmrtnega poeta, ki je kot drzen plavalec kljuboval morskim valovom med krajema Portovenere in Lerici.«

Jamo s spominsko tablo v slikovitem mestecu Portovenere na robu zaliva La Spezia bi lahko označil za iskrico, ki osvetljuje prisotnost angleških pesnikov iz obdobja romantike, tako imenovanih novih romantikov z začetka 19. stoletja, v tem delu Italije. Če so nekateri izmed pesnikov tja prihajali po sili razmer, so spet drugi tu bivali na lastno željo. Ob lordu Gordonu Byronu (1788–1824) bom v precep vzel še Percyja Shelleyja in Johna Keatsa. Vsi trije so umrli mladi, Byron v Grčiji, druga dva v Italiji. John Keats (1795–1821) je v Italijo prišel zaradi jetike v zadnjem stadiju. Umrl je v Rimu. Ker bolezni takrat še niso znali zdraviti, so bolnike pošiljali na blagi mediteranski zrak, ki naj bi jim pomagal, najbrž pa jim je le malenkost podaljšal življenje.

Percy Shelley (1792–1822) je z ženo Mary Shelley, tudi avtorico znamenite zgodbe o doktorju Frankensteinu, v zaliv La Spezia v kraj Lerici prišel v »prostovoljni eksil«. Tako kot se je zaradi nemoralnega življenja moral iz Anglije umakniti kontroverzni Byron, je bil na Otoku zaradi liberalnih nazorov in hedonističnega življenjskega sloga nezaželen tudi Shelley. Če je Byron bival v različnih mestih, v nekem obdobju tudi v Pisi, sta se Shellyja ustalila v mestu Lerici. Italija in lepi kraji ob morju so bili pesnikom navdih, tu so se družili, obiskovali pa so jih Angleži, ki so bili vplivni v literarnih krogih. Zaliv s tako imenovano Byronovo jamo je bilo bržkone tudi njihovo pogosto mesto srečevanj.

Romantika za romantike

Shelley se je leta 1822 s svojo ladjico Don Juan s še dvema sopotnikoma odpravil iz Lericeja na jug v Livorno. Ko se je ekipa vračala, jih je zajela nevihta in ladja se je prevrnila. Trojica je utonila, pesnikovo truplo pa je deset dni kasneje naplavilo v obalno mesto Viareggio. Bilo je razjedeno in neprepoznavno, zato so Shelleyja identificirali po njegovi obleki, odločilna pa naj bi bila knjiga pesmi prijatelja, takrat že pokojnega pesnika Keatsa. Zaradi takrat v Italiji uzakonjene karantene so utopljenca takoj zakopali kar na obali, po mesecu dni pa izkopali in kremirali. Kasneje so ga pokopali na protestantskem pokopališču v Rimu.

Romantična gibanja v družbi in tudi v literaturi, predvsem pesništvu, so bila v prvi polovici 19. stoletja v Evropi v vzponu, a so se razlikovala od tistih v Angliji. Če so se pisci na celini, kjer še niso bile izoblikovane nacionalne države, kot jih poznamo danes, ukvarjali predvsem z idejo naroda, so se v Angliji pesniki ukvarjali s čudesi narave in čustvi, kar je bilo v poeziji novo. Prav ideje narodne zavesti je angleške romantike dodatno privlačila. Byron je leta 1823 odšel v Grčijo, kjer je tudi s finančno pomočjo (bil je namreč precej bogat) in osebno sodeloval v tako imenovani grški revoluciji in njihovi osvobodilni vojni izpod Turkov.

Sredozemlje in Italija sta že v preteklosti s svojo kulturo in krajino privabljala velika imena svetovne umetnosti. In nekateri so tam tudi za vedno ostali.

(Nadaljevanje prihodnjič)

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

6/9

torek

7/9

sreda

5/9

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

PRIREDITVE / Kranj, 12. november 2019

Martinovanje 2019

RAZSTAVE / Radovljica, 12. november 2019

Ohranimo risa

PRIREDITVE / Gorenjska, 12. november 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Jesenice, 12. november 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Naklo, 12. november 2019

Karavanke in Kamniško-Savinjske Alpe nekoč in danes

OBVESTILA / Gorenjska, 13. november 2019

Brezplačno merjenje glukoze

PRIREDITVE / Jesenice, 13. november 2019

Za otroke

IZLETI / Kranj, 14. november 2019

Po poti oslovega hrbta

 

 
 

 

 
 
 

Poštarji stavkajo prvič v zgodovini / 14:15, 12. november

Torej veliko otrok te dni ne bo videlo svojega očeta... :)

Višji sodniki potrdili sodbo tržiškemu svetniku / 13:59, 12. november

Takole, Krupljaninin ima izdelan konstrukt.
Ampak temu konstruktu ne bi verjeli še otroci v vrtcu, kaj šele sodišče v Strasbourgu.

Jubilej prelomne odločitve / 12:17, 12. november

O migrantih in volkovih pa nič ??

Skrbimo za zdravje – umivajmo si roke! / 08:53, 12. november

Ne bi bilo neumno, da bi UVEDLI en dan po svetovnem dnevu umivanja rok, SVETOVNI DAN BRISANJA ROK.

Ob vsakem deževju jih zaliva / 04:13, 12. november

Stavba je zgrajena na način "ni važno koliko košta, samo da je čim dražje". Na žalost gradbinci niso sposobni slediti temu razmišljanju. Kva...

Načelno so za sežigalnico / 15:42, 11. november

Res je primerna lokacija. Še toplovod potegnejo do Radolce pa je civilzacija prišla na Gorenjsko.

Načelno so za sežigalnico / 14:39, 11. november

Kje so bli pa Gorjanci, Blejci in Bohinjci? Separacija u Radolc je naprodaj! Je morda tu primeren prostor za moderno sežigalnico ?