Poletje je čas za festivale

Ste že slišali za Festival bohinjskega soma, Teden kamniških oljkarjev, mogoče Dneve visoških čarovnic? Prepričan sem, da ne, saj v Bohinjskem jezeru soma zlepa ne boste ujeli, oljke tudi niso ravno kultura, ki bi uspevala na Kamniškem, s čarovništvom v Poljanski dolini pa je pred sto leti tudi za vselej opravil Ivan Tavčar. Kljub temu da omenjeni festivali ne obstajajo, pa si najbrž vseeno ne bi upali trditi, da se v vašem kraju oziroma v bližnjem mestu poleti nič ne dogaja? Poletje je čas festivalov, ko se življenjski ritem večine od nas nekoliko umiri in si lažje najdemo čas za vse tisto, kar preko leta pogosto zamujamo: za kulturo in umetnost, zgodovinska, etnološka in kulinarična doživetja, spoznavanje rokodelskih znanj ali pa zgolj pokušanje različnih vrst piva. Ugodnejša klima in daljši dnevi omogočajo tudi prireditve na prostem.

Na portalu Culture.si, na katerem so pod okriljem ministrstva za kulturo med drugim predstavljeni festivali v letošnjem letu po Sloveniji, izvemo, da je od skupnega števila 173 festivalov največ glasbenih – 62, sledita gledališče in ples s 25 in film s 23 festivali, 21 pa je multidisciplinarnih. Tu so še festivali digitalnih medijev in vizualne umetnosti, arhitekture in oblikovanja, literature in nesnovne dediščine. Seveda v ta razvid ni vključenih vsaj še enkrat toliko večdnevnih dogodkov, ki so naravnani predvsem turistično. Največ se jih zvrsti poleti, tudi na Gorenjskem. Imamo tako festivale z dolgoletno tradicijo in profiliranim kulturno-umetniškim programom ter publiko kot novo vznikle festivale, ki ponujajo predvsem razvedrilo in zabavo za široke množice. Nekateri so programsko bogatejši in trajajo teden ali dva, spet drugi manjši potekajo ob koncu tedna, pogosto so le enodnevni, osredotočeni na en dogodek.

Na Gorenjskem je vsekakor novost mednarodni festival kolaža v Kranju, ki je doživel drugo izvedbo, konec meseca se bo v Kranjski Gori začel četrti mednarodni filmski festival. Izteka se že 24. Festival Bled, ki obiskovalcem ponuja klasično glasbo in džez, konec meseca ga bo zamenjal že 29. Festival Okarina Bled z glasbami sveta, v avgustu bo stara glasba znova zazvenela na že 37. Festivalu Radovljica, v gorenjski prestolnici se bo konec avgusta odvijal 16. Jazz Kamp, uspešno tradicijo si je zgradil tudi letos že 19. Kulturni poletni festival Studenec, oba meseca bo potekalo Poletje v Bohinju s klasično glasbo.

Bistveno za vsak festival, če ta želi obstati, je, da si poišče svojo publiko, kar ustvari zadovoljstvo tako organizatorju kot obiskovalcem, ki se jih radi udeležujemo. Tisti, ki pravi, da se poleti na Gorenjskem nič ne dogaja, je pravi nergač – ali pa mu manjka domišljije.

Oddaj svoj komentar

Kranj 1°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

-3/7

nedelja

3/11

ponedeljek

5/14

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Tržič, 15. december 2019

Božič v srcu Karavank

GLASBA / Kokrica, 15. december 2019

Novoletni koncert

PREDAVANJA / Žirovnica, 16. december 2019

Nova Zelandija

PRIREDITVE / Kranj, Preddvor, Cerklje, Šenčur, 16. december 2019

Medgeneracijske dejavnosti

IZLETI / Šenčur, 17. december 2019

V neznano

PRIREDITVE / Kranj, Preddvor, Cerklje, Šenčur, 17. december 2019

Medgeneracijske dejavnosti

IZLETI / Kranj, 19. december 2019

Prednovoletni sprehod v Logarsko dolino

GLASBA / Bled, 19. december 2019

Koncert Tanje Žagar

 

 
 

 

 
 
 

Koncert zbora De profundis / 09:30, 15. december

Rajš žbu u kolen, kukr pa tele jajca.

Kakšna je »cena« ošpic / 05:58, 15. december

Kot vsaka stvar, ki jo je izumil človek, tudi cepivo ni idealno. Tistih 5% s posledicami cepljenja so kolateralna škoda.

Danes in jutri Dr. Prešeren / 08:34, 14. december

»Gledalci mogoče pričakujejo podobo pesnika, kot smo se ga učili v šoli; tokrat bodo izvedeli, kakšna je njegova človeška plat.«
///////////////////
Potem pa ovce navalijo.

V Britofu nevarnosti ni več, cesto bodo odprli še danes / 22:41, 13. december

Upam, da bodo opravili meritve tudi, ko spustijo plin v cevi.

Večkrat ustrelil nekdanjo ženo / 21:39, 13. december

Gdor trdi da razume Ženske, ta je sposoben tudi les variti. Ta pa se še ni rodil.

Večkrat ustrelil nekdanjo ženo / 21:37, 13. december

Ponavadi sta za ločitev kriva dva, seveda ženske niso skor nikoli krive? Kajti če Moški najde drugo, jo ne zastonj? Kaj je bilo narobaj v za...

Generalni pravobranilec ne podpira tožbe Slovenije / 21:29, 13. december

A kakšna država smo mi? Nikakršna vodijo nas sami lopovi in idioti,ki povnijo svoje žepe,zaposlujejo, svojo žlahto ali sboje Ljubice, potem ...