Minister za izobraževanje Jernej Pikalo je prepričan, da sprejeta novela zakona o financiranju izobraževanja uresničuje odločbo ustavnega sodišča. / Foto: arhiv GG

Nagrada za Karnerje

Državni zbor je potrdil novelo zakona, ki spreminja delež financiranja zasebnih osnovnih šol. ZDA so razpisale do petnajst milijonov dolarjev za informacije, ki bi privedle do aretacije družine Karner.

Potrdili novelo o financiranju šol

Državni zbor je v sredo potrdil predlagano novelo zakona o financiranju izobraževanja, ki spreminja način financiranja zasebnih osnovnih šol. Po novem bo država obvezni del javnega programa v zasebnih šolah financirala v celoti, razširjenega dela pa ne bo financirala. Novelo zakona so podprli koalicijski poslanci LMŠ, SD, DeSUS in SAB ter tudi v Levici. Proti so glasovali v SDS, NSi in SNS, ki so skupaj s poslanci SMC (glasovanja so se vzdržali) opozarjali, da novela ne sledi odločbi ustavnega sodišča iz leta 2014. Tomaž Lisec (SDS) je tako opozoril, da bo predlog zasebnim šolam zmanjšal sredstva in poslabšal njihov položaj, s čimer bo izključno »zaradi ideologije levega političnega pola« povzročena nova diskriminacija. Podporniki novele so drugačnega mnenja. Po besedah Aljaža Kovačiča (LMŠ) ustavna odločba ni tako enostavna in jasna, v stranki pa verjamejo ministru za izobraževanje Jerneju Pikalu, da novela uresničuje odločbo ustavnega sodišča. Maša Kociper (SAB) je izrazila upanje, da bo zakon sprejet in da bo vložena ustavna presoja, da bo lahko ustavno sodišče še enkrat povedalo, kako financirati zasebne šole. Minister Pikalo je bil zadovoljen s potrditvijo novele, ki bo po njegovem mnenju potegnila jasno ločnico med javnim in zasebnim. Ob tem se zaveda, da bo lahko zakon deležen ustavne presoje, kar pa se mu zdi normalni del političnega procesa, kot tudi da lahko državni svet nanj izglasuje veto. Obstoječe 85-odstotno javno financiranje obveznega in razširjenega programa se sicer za tiste, ki bodo zasebne osnovne šole začeli obiskovati v novem šolskem letu, in za tiste, ki jih že obiskujejo, do zaključka šolanja ne spreminja, nov način financiranja pa bo veljal za tiste, ki bodo zasebne osnovne šole začeli obiskovati v šolskem letu 2020/2021.

Nadomestna poslanca začela delati

Državni zbor ima od tega tedna nova poslanca. V poslanske klopi sta namreč namesto novoizvoljenih evropskih poslancev Ljudmile Novak (N.Si) in Milana Brgleza (SD) sedla nadomestna poslanca Tadeja Šuštar (NSi) in Dušan Verbič (SMC). Brglez je bil namreč izvoljen na listi SMC in se je po izvolitvi preselil v poslansko skupino SD, zato mandat nadomestnega poslanca pripada SMC, in ne SD.

Američani ponujajo milijone

ZDA so v torek v okviru ameriškega programa nagrad o narkotikih (NRP) razpisale skupno do petnajst milijonov dolarjev (13,5 milijona evrov) nagrade za koristne informacije, ki bi privedle do aretacije ali obsodbe za domnevne slovenske trgovce z drogami, zakonca Mihaela in Alenko Karner ter Mihaelovega brata Matevža Karnerja, oz. po pet milijonov dolarjev za vsakega. State Department navaja, da naj bi bili Karnerjevi preprodajalci mamil, ki so odgovorni za proizvodnjo in razpečevanje več sto tisoč enot anaboličnih steroidov v ZDA. Poleg tega naj bi nadzorovali več kot dvesto spletnih strani, ki so bile namenjene oglaševanju in prodaji steroidov. Karnerjevi so bili sicer v ZDA na podlagi tamkajšnje zakonodaje leta 2010 obtoženi razpečevanja in uvoza anaboličnih steroidov ter pranja denarja. Leta 2011 so Mihaela in Alenko aretirali v njuni vili blizu Bad Kleinkirchheima v Avstriji, avstrijsko sodišče je tedaj na zahtevo ZDA tudi odredilo njuno izročitev, kar pa je nato avstrijsko ustavno sodišče preprečilo. Oba so proti plačilu varščine izpustili iz pripora na prostost, družina pa sedaj mirno živi v Ljubljani. Ker Slovenija svojih državljanov ne izroča drugim državam, lahko ZDA njihovo prijetje dosežejo le v primeru, če se odpravijo v tujino. Prav na take informacije pa zdaj računajo Američani. Mihael Karner, ki se zdaj boji, da bi razpisana nagrada koga navedla k njihovi ugrabitvi, je za medije pojasnil, da se pred nikomer ne skriva in da želi, da se pred slovenskimi sodišči ugotovi, ali je kaj naredil narobe. Anabolični steroidi, ki jih je prodajal, niso na seznamu prepovedanih substanc, predvideni so bili za rekreativce, njihova uporaba v profesionalnem športu pa je prepovedana, je še dejal.

Uradno zagnali lakirnico

Avstrijsko-kanadski avtomobilski velikan Magna Steyr je po poskusnem zagonu proizvodnje predvčerajšnjim v Hočah tudi uradno zagnal svojo novo lakirnico. Slovesnega odprtja se je udeležil tudi predsednik vlade Marjan Šarec, ki je izrazil prepričanje, da je odprtje šele začetek uspešne zgodbe in da bodo na tej lokaciji v prihodnje še odpirali nova delovna mesta. Vlada je investitorjem v tovarni dodelila 18,6 milijona evrov finančne spodbude, celotna naložba v tovarno, ki trenutno zaposluje nekaj več kot dvesto ljudi, pa je bila vredna 146,4 milijona evrov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

jasno
vlažnost: 96 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

17/33

sreda

19/33

četrtek

19/32

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

RAZSTAVE / Škofja Loka, 24. julij 2019

Idrija in Žiri kot obmejno območje 1941–1945

IZLETI / Kranj, 25. julij 2019

Sv. Lovrenc

PRIREDITVE / Kranj, 28. julij 2019

Praznovanje Anine nedelje in Marije Snežne

PRIREDITVE / Kranjska Gora, 30. julij 2019

Počitniške delavnice

PRIREDITVE / Kranjska Gora, 31. julij 2019

Počitniške delavnice

IZLETI / Kranj, 1. avgust 2019

Mangartsko sedlo

PRIREDITVE / Kranjska Gora, 1. avgust 2019

Počitniške delavnice

PRIREDITVE / Kranjska Gora, 2. avgust 2019

Počitniške delavnice

 

 
 

 

 
 
 

Smeti naše vsakdanje / 15:01, 23. julij

Sicer pa je vse tole orkestrirano nabijanje okrog smeti na otokih namenjeno zgolj enemu cilju: ukinitev otokov in podražitev smetarine.

Smeti naše vsakdanje / 15:00, 23. julij

Rešitev je samo ena, če bi vsakega takega, ki svinja družba izločila. Njega in njegovo družino. Kot, da so kužni.Vem, da to ni možno v Slove...

Spomin na prvi kamniški žrtvi / 12:08, 23. julij

Odličen govor polkovnik Miha Butara !

Tudi kazni ne zaležejo / 16:11, 22. julij

Že to da je število komentarjev še vedno na 00, kaže kako "rajo" malo zanima ta problematika. Zato verjamem, da je le ta v MO kar huda. Oseb...

Vsem naj bom neznan / 17:54, 20. julij

"...zdaj pa je »čas za še en nov korak: da poskušamo brez vseh identifikacijskih opor prepoznati absolutno sodobnost njegovega opusa v fokus...

Motorist trčil v avtodom in umrl na kraju nesreče / 16:52, 20. julij

Bil očividec, žalostno vse skupaj, v avtodomu turisti - španska družina, ženska popolnoma v šoku, glede na poškodbe avtodoma in motorista očitno prevelika hitrost..

Motorist trčil v avtodom in umrl na kraju nesreče / 11:53, 20. julij

R.I.P. Precej tragično! 'Nesreča se je zgodila, ko je v ovinku trčil v avtodom.' Menim, da bi bilo dobro, kako se je ta nesreča zgodila. Hitrost, polna črta..... ???