Jogurtova torta z breskvami

Z vsakim sadežem je tako rekoč mogoče pripraviti torto. In ker je sedaj sezona breskev, je prav, da uporabimo prav te.

Za pripravo jogurtove torte z breskvami potrebujemo: za biskvit: 3 jajca, 3 žlice sladkorja, 3 žlice moke, 1 žlička pecilnega praška; za jogurtovo kremo: 0,5 kg kremnega jogurta, 2,5 dl smetane, 20 g instant želatine, 3 žlice sladkorja. Za breskovo kremo: 4 večje breskve, 2 žlici sladkorja, 2.5 dcl smetane, 20 g instant želatine; za breskvin preliv: 4 večje breskve, 6 listov želatine (ali 20 g instant želatine); dodatno: 1,5 dl sadnega kompota, 2 žlici sadne marmelade za biskvit.

Priprava biskvita: Moko presejemo in ji primešamo pecilni prašek. Beljake in rumenjake ločimo. Iz beljakov stepemo trd sneg in dodamo sladkor. Mešamo, dokler se sladkor ne raztopi. Nato k beljakom dodamo rumenjake in na rahlo pomešamo. Nato ročno (ne uporabljamo mešalnika) vmešamo še moko in pecilni prašek. Maso nadevamo v model za peko torte in pečemo v pečici, segreti na 170 °C, približno 20 minut oz. dokler zobotrebec, ki ga zapičimo v testo, ne ostane suh.

Priprava jogurtove kreme: Jogurtu dodamo sladkor in želatino ter premešamo. Sladko smetano stepemo in jo z lopatico oz. spatulo vmešamo k jogurtu.

Priprava breskove kreme: Breskve opremo, jim odstranimo koščico ter narežemo na manjše kose. S pomočjo mešalnika jih zmeljemo v kašo in jim primešamo želatino. Smetano stepemo ter jo dodamo k breskovi kaši.

Priprava breskovega preliva: Breskve opremo, jim odstranimo koščico ter narežemo na manjše kose. Kuhamo jih v kozici 10 minut, da se zmehčajo ter jih nato zmeljemo s pomočjo paličnega mešalnika. Želatino namočimo v hladni vodi, jo ožamemo in vmešamo v kuhano breskovo kašo.

Sestavljanje torte: Okrog biskvita namestimo tortni obod ter biskvit namočimo s sadnim kompotom in premažemo z marmelado. Na biskvit najprej vlijemo jogurtovo kremo in nato še breskovo. Torto postavimo v hladilnik za trideset minut, da se zgornja plast nekoliko strdi. Nato čeznjo prelijemo še breskov preliv. Torta naj stoji v hladilniku nekaj ur ali čez noč. Ko je povsem ohlajena in kompaktna, ji odstranimo tortni obod ter jo poljubno okrasimo.

Nasvet: Količino sladkorja prilagodimo okusu. Če so breskve dovolj sladke, sladkorja v breskovi kremi in prelivu ne potrebujemo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 23°

pretežno jasno
vlažnost: 59 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

14/28

petek

14/30

sobota

15/31

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 20. julij 2019

Na Porze

IZLETI / Šenčur, 20. julij 2019

Čez Luknjo v Zadnjico

PRIREDITVE / Kranj, 20. julij 2019

Slovesnost na Šmarjetni gori

PRIREDITVE / Preddvor, 20. julij 2019

Spominska slovesnost v Kokri

PRIREDITVE / Žabnica, 20. julij 2019

Gasilska veselica

PRIREDITVE / Preddvor, 20. julij 2019

Spominska slovesnost

PREDAVANJA / Kranj, 20. julij 2019

Proučevanje Svetega pisma

 

 
 

 

 
 
 

Začetek gradnje terminala / 11:16, 19. julij

Torej packanja z novim terminalom je konec. Začelo se bo graditi. Vse naokoli se pa kar vzporedno gradijo tovorni terminali. Staro paletno s...

Ohranjanje spomina / 21:10, 17. julij

G Primož pa še kdo in ne jemati osebno.Po zaslugah "herojev" NOB je v YU nastal totalitarni komunistični sistem z več kot 500000 žrtev izve...

Ohranjanje spomina / 14:10, 17. julij

Ne pozabimo, pohodniki povzročajo po hribih erozijo tal.
Kredarica je pa najvišje ležeče smetišče v Sloveniji.
Če kdo tega ne razume, naj me kontaktira.
A še kej?

Ohranjanje spomina / 13:58, 17. julij

Se strinjam, Primož
lp

Na vzponu v Davčo je slavil Aleš Pirih / 13:56, 17. julij

Super!

Ohranjanje spomina / 11:58, 17. julij

Deželan,
Zmerjam? Samo pišem dejstva, taka je pač zgodovinska resnica, so heroji in so zarukanci, takle mamo ja..
Ponosen sem, da sem potomec heroja !

Poklukar odhaja v Ljubljano / 11:47, 17. julij

Tako je, bo pa zanimivo videti kako se bo spopadel v Ljubljani z raznoraznimi lobiji, na Jesenicah jim je menda dobro pariral..