Jogurtova torta z breskvami

Z vsakim sadežem je tako rekoč mogoče pripraviti torto. In ker je sedaj sezona breskev, je prav, da uporabimo prav te.

Za pripravo jogurtove torte z breskvami potrebujemo: za biskvit: 3 jajca, 3 žlice sladkorja, 3 žlice moke, 1 žlička pecilnega praška; za jogurtovo kremo: 0,5 kg kremnega jogurta, 2,5 dl smetane, 20 g instant želatine, 3 žlice sladkorja. Za breskovo kremo: 4 večje breskve, 2 žlici sladkorja, 2.5 dcl smetane, 20 g instant želatine; za breskvin preliv: 4 večje breskve, 6 listov želatine (ali 20 g instant želatine); dodatno: 1,5 dl sadnega kompota, 2 žlici sadne marmelade za biskvit.

Priprava biskvita: Moko presejemo in ji primešamo pecilni prašek. Beljake in rumenjake ločimo. Iz beljakov stepemo trd sneg in dodamo sladkor. Mešamo, dokler se sladkor ne raztopi. Nato k beljakom dodamo rumenjake in na rahlo pomešamo. Nato ročno (ne uporabljamo mešalnika) vmešamo še moko in pecilni prašek. Maso nadevamo v model za peko torte in pečemo v pečici, segreti na 170 °C, približno 20 minut oz. dokler zobotrebec, ki ga zapičimo v testo, ne ostane suh.

Priprava jogurtove kreme: Jogurtu dodamo sladkor in želatino ter premešamo. Sladko smetano stepemo in jo z lopatico oz. spatulo vmešamo k jogurtu.

Priprava breskove kreme: Breskve opremo, jim odstranimo koščico ter narežemo na manjše kose. S pomočjo mešalnika jih zmeljemo v kašo in jim primešamo želatino. Smetano stepemo ter jo dodamo k breskovi kaši.

Priprava breskovega preliva: Breskve opremo, jim odstranimo koščico ter narežemo na manjše kose. Kuhamo jih v kozici 10 minut, da se zmehčajo ter jih nato zmeljemo s pomočjo paličnega mešalnika. Želatino namočimo v hladni vodi, jo ožamemo in vmešamo v kuhano breskovo kašo.

Sestavljanje torte: Okrog biskvita namestimo tortni obod ter biskvit namočimo s sadnim kompotom in premažemo z marmelado. Na biskvit najprej vlijemo jogurtovo kremo in nato še breskovo. Torto postavimo v hladilnik za trideset minut, da se zgornja plast nekoliko strdi. Nato čeznjo prelijemo še breskov preliv. Torta naj stoji v hladilniku nekaj ur ali čez noč. Ko je povsem ohlajena in kompaktna, ji odstranimo tortni obod ter jo poljubno okrasimo.

Nasvet: Količino sladkorja prilagodimo okusu. Če so breskve dovolj sladke, sladkorja v breskovi kremi in prelivu ne potrebujemo.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

pretežno jasno
vlažnost: 96 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

-4/6

torek

-6/6

sreda

-5/10

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 27. november 2020

Predstavitev zbornika Zgodba o KLG

 

 
 

 

 
 
 

Včeraj potrdili 470 okužb z novim koronavirusom, umrlo 45 covidnih bolnikov / 23:19, 23. november

Še mesec dni potrpimo s to diktaturo, potem nastopi KUL. Konec ukrepov, oziroma novi ukrepi zaščite starejših in bolnic. Janša adijo. Zadnjič in nikoli več.

Biti hvaležen za vse / 22:26, 23. november

Dejanje iz ljubezni do bližnjih. Big bo poplačal

Mask premalo za vse / 21:22, 23. november

Nosim masko izključno home made. Kdo mi garantira, da so 110% čiste?

Včeraj potrdili 470 okužb z novim koronavirusom, umrlo 45 covidnih bolnikov / 13:23, 23. november

Vladni govorec pravi, da so zdaj martinovanja glavni vzrok...
In po posledicah sodeč, je tega največ v DSO-jih..
Uf

Slovenija z žalostnim covidnim rekordom / 11:51, 23. november

Priden, sedi, tačko... hahaaa, Sicer pa, gospod na sliki je verjamem strokovnjak na svojem področju, kar se pa tiče bolnice Golnik kjer je d...

1968: čas upora, upanja in domišljije / 07:00, 23. november

"V resnici smo hoteli še mnogo več: hoteli smo drugačen svet, ki ne bo imel zadaha po komisu in neumitih telesih; hoteli smo več prostora, k...

Biti hvaležen za vse / 17:46, 22. november

Niko MeništraMagyarorsz?g elk?telezett a jog?llamis?g mellett ”- mondta Orb?n. "A jelenleg korm?nyz? p?rtok vezetői olyan emberek, akik a de...