V gorenjskih turističnih krajih računajo na še boljšo turistično sezono kot lani (fotografija je simbolična). / Foto: Tina Dokl

Letos se obeta še boljša turistična sezona kot lani

V gorenjskih turističnih krajih so ta čas nastanitvene zmogljivosti večinoma polno zasedene. V primerjavi z lani naj bi se število nočitev v glavni sezoni še nekoliko povečalo.

Bled, Bohinj, Kranjska Gora – Začetek poletne sezone na Gorenjskem je letos zaznamovalo zelo hladno in deževno vreme, kar pa se ni pretirano poznalo pri turističnem obisku, zatrjujejo v gorenjskih turističnih krajih. Ta čas so turistične zmogljivosti tako na Bledu kot v Kranjski Gori že skoraj polno zasedene, prav tako so zadovoljni v Bohinju, kjer so zmogljivosti napolnili osemdesetodstotno, a so zaznali manjšo rast pri številu gostov.

Na Bledu se je že v prvih štirih mesecih letošnjega leta število nočitev v primerjavi z enakim obdobjem lani povišalo za štiri odstotke, rast nočitev glede na sedanjo zasedenost pričakujejo tudi ob koncu leta, je pojasnila Romana Purkart iz Turizma Bled. »Blejske nastanitvene zmogljivosti bodo poleti polne, gostje pa tradicionalno – z vsega sveta,« je poudarila in dodala, da so lani na Bledu gostili obiskovalce iz 192 držav in tudi letos ne bo nič drugače. Po številu nočitev sicer prednjačijo Britanci, Nemci, Italijani in Američani, sledijo jim gostje iz držav zahodne in severne Evrope, gostje iz azijskih držav ter gostje iz srednje in vzhodne Evrope.

Nastanitvene zmogljivosti v Kranjski Gori so ta čas zasedene 95-odstotno. Lani so v juliju in avgustu turisti ustvarili približno 280 tisoč nočitev, letos v dveh počitniških mesecih pričakujejo še desetodstotno rast nočitev, je razložila Mojca Mežek iz Turizma Kranjska Gora. V Kranjski Gori prevladujejo domači gostje, iz tujine pa so se gostom iz Češke, Italije, Nemčije in Velike Britanije pridružili še Američani, Avstralci, Španci in gostje iz Madžarske, je še pojasnila Mojca Mežek in dodala, da so glede na lani zaznali rast števila gostov iz slednjih štirih držav.

»Glede na sedanje rezervacije in trende pričakujemo, da bo letošnja sezona vsaj tako dobra kot lani,« je zadovoljen tudi Klemen Langus iz Turizma Bohinj, ki poudarja, da tudi v primeru, da bi Bohinj obiskalo nekoliko manj turistov, ne bi 'bili plati zvona'. »Poudarek je namreč na kakovosti in zviševanju cen, saj smo zelo aktivni na področju trajnostnega turizma, kar pa ni poceni.« Langus je postregel še s podatkom, da poleg domačih gostov v Bohinju ta čas prevladujejo še gostje iz Nemčije, držav Beneluksa, Češke in Anglije.

Oddajte svoj komentar

Kranj 6°

megla
vlažnost: 98 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

7/24

sreda

4/23

četrtek

4/22

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

PRIREDITVE / Žiri, 23. oktober 2019

Energija bosanskih piramid

RAZSTAVE / Jesenice, 23. oktober 2019

Dobro jutro, Slovenija

PRIREDITVE / Škofja Loka, 23. oktober 2019

Pripovedke za odrasle

PRIREDITVE / Jesenice, Hrušica, 23. oktober 2019

Za otroke

IZLETI / Kranj, 24. oktober 2019

Planinski izlet: Veliki Javornik (Bohor)

RAZSTAVE / Mengeš, 24. oktober 2019

Hodil po zemlji sem naši ...

PRIREDITVE / Tržič, 24. oktober 2019

Predstavitev knjige Tržič na razglednicah

PRIREDITVE / Jesenice, Hrušica, 24. oktober 2019

Za otroke

 

 
 

 

 
 
 

Robert Klinar novi direktor / 19:42, 22. oktober

Gorenjke, Gorenjci, pozor! Sezone je konec, občinsko redarstvo bo spet merilo hitrost na raznih koncih po blejskih vaseh. Denar mora tečt, ne kapljat.

Robert Klinar novi direktor / 18:43, 22. oktober

Bled je res lep. Žal pa naši občinski uslužbenci, na čelu z županom, skrbijo za vse kaj drugega kot pa za dobrobit občanov. Nekateri uradnik...

Dnevi Jenkove poezije / 16:55, 22. oktober

Kar se teh obletnic pesnikov tiče opažam leto za letom enak, ponavljajoč vzorec.
Pač, ker denar je, nekaj moramo naredit.
ISTA PESEM VSAKO LETO!

Dogčas za crknt.

Državna pomoč čebelarjem / 16:45, 22. oktober

Spet smo mi, ki imamo po eno čebelo, zvisel.

Dars zavrnil pritožbo Gorenjske gradbene družbe / 10:02, 22. oktober

DARS naj se še pozanima pri firmi, ki vrta na avstrijski strani. Grem stavt, da bi to bilo najboljše in najcenejše.

Razstava Po sili vojak 2 / 21:25, 21. oktober

Kar nekaj mobilizirancev so "heroji" potamanili na pragu doma; v Brniški gmajni. Osvoboditev naroda.

Potep po vojvodini (2) / 12:31, 21. oktober

Jedan klub na svetu volim ja za njega iz sveg glasa navijam Vojvodina jedna jedina pola bela pola crvena Novi Sad to je nas grad koji nikad ...