Čeprav je mariborska sodnica Daniela Ružič sporočila, da za brutalnim napadom nanjo ne stoji njen partner, policija zatrjuje, da so preiskavo poskusa umora obravnavali resno. / Foto: arhiv GG

Opozorilo iz Bruslja

Evropska komisija je Slovenijo opozorila na možnost začasne zaustavitve povračil evropskih sredstev za izvajanje kohezijske politike 2014–2020 v slovenski proračun.

Sodnica ovadila neznanega storilca

V preiskavi poskusa umora mariborske sodnice Daniele Ružič 16. junija je ta teden prišlo do nenavadnega preobrata. Medtem ko policija storitve dejanja sumi njenega partnerja in je sodišču predlagala tudi ukrep prepovedi približevanja, česar pa sodišče ni odobrilo, pa je napadena sodnica zaradi napada kazensko ovadila neznanega storilca. Kot je javnosti sporočila prek svoje hčerke, se svojega partnerja, ki da ni bil nikoli nasilen in je bil vedno sočuten in ljubeč, ne boji in zato tudi ne potrebuje odredbe o prepovedi približevanja. Sodnica si zato želi, da se prenehata »gonja in klevetanje njene družine z nepreverjenim in neresničnim pisanjem.« S Policijske uprave Maribor so na sodničino sporočilo odgovorili, da razumejo, v kakšnem položaju se trenutno nahaja oškodovanka, vseeno pa ne nameravajo polemizirati s člani njene družine ter komentirati razmer v družini in razlogov, ki so pripeljali do njene izjave. Dodali so, da so kaznivo dejanje poskusa umora obravnavali resno, hitro in z vsemi možnimi resursi in ukrepi, ki jih imajo na razpolago. Z izvedbo različnih ukrepov in procesnih opravil so utemeljili sum, da je kaznivo dejanje storila določena oseba, vendar pa je mariborsko okrožno državno tožilstvo, ki je usmerjalo predkazenski postopek, ocenilo, da zbrani dokazi sicer utemeljujejo sum, a ne v zadostni meri, da bi osumljenega privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku. Ker sodišče ni izdalo ukrepa prepovedi približevanja, policisti še naprej izvajajo ukrepe v okviru svojih zakonskih pooblastil, s katerimi zagotavljajo varnost oškodovanke, so dodali.

Zavrnili zamik uvedbe enotne tobačne embalaže

Odbor državnega zbora za zdravstvo je v ponedeljek zavrnil predlog sprememb zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov, s katerim bi uvedbo enotne embalaže za tobačne izdelke zamaknili za tri leta. Predlog je v parlamentarno obravnavo vložila skupina 38 poslancev s prvopodpisanim poslancem NSi Jernejem Vrtovcem, podprli pa so ga tudi številni koalicijski poslanci. Vrtovec je ocenil, da je za preprečevanja uporabe tobačnih izdelkov ključno ozaveščanje, zlasti med mladimi, ne pa restrikcija, uvedba enotne embalaže pa bi lahko pomenila tudi poseg v poslovno pobudo. Številne civilne in zdravstvene organizacije so na drugi strani poudarile, da je uvedba enotne embalaže učinkovit ukrep, kar so dokazovali tudi s podatki iz držav, ki so ta ukrep že sprejele in se je število kadilcev zmanjšalo. Ob tem je bilo slišati tudi opozorila, da je na pripravo predloga vplivala tobačna industrija, sum nezakonitega vplivanja predstavnikov tobačne industrije pa preiskuje tudi Komisija za preprečevanje korupcije.

Evropska komisija opozorila Slovenijo

Evropska komisija je pred dnevi Slovenijo opozorila na možnost začasne zaustavitve povračil evropskih sredstev za izvajanje kohezijske politike 2014–2020 v slovenski proračun. Do tega bi lahko prišlo, če Slovenija ne bo odpravila pomanjkljivosti v informacijskem sistemu vladne službe e-MA, so sporočili. Minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Iztok Purič sicer verjame, da se lahko Slovenija začasni zaustavitvi plačil izogne. »Tudi v najslabšem primeru, da bi se na Evropski komisiji odločili za začasno zaustavitev plačil, razpoložljiva sredstva obdobja 2014–2020 za Slovenijo nikakor ne bi bila izgubljena,« je ob tem poudaril Purič. Slovenija ima za odgovor Evropski komisiji dva meseca časa, v vladni službi pa sicer pravijo, da so ukrepe za odpravo pomanjkljivosti že izvedli.

Mešane policijske patrulje

V ponedeljek so na podlagi sporazuma o čezmejnem policijskem sodelovanju, sklenjenega med slovensko in italijansko vlado, začele delovati mešane policijske patrulje. Svoje delo pri preprečevanju ilegalnih prehodov meje bodo predvidoma do 30. septembra opravljale na zeleni meji in na območjih nekdanjih mejnih prehodov, kar pa po zagotovilih odgovornih ne bo imelo vpliva na potnike. »Mešane patrulje na notranjih šengenskih mejah predstavljajo obliko tesnejšega policijskega sodelovanja med državama. Nikakor ne gre za vzpostavitev ponovnega začasnega mejnega nadzora,« je poudaril Marjan Štubljar z generalne policijske uprave. Po besedah Viljema Toškana s Policijske uprave Koper skupne policijske patrulje omogočajo lažje operativno sodelovanje, boljšo koordinacijo dela, znatno hitrejšo reakcijo pri zasledovanju pobeglih oseb in vozil ter njihovem prijetju pa tudi istočasno pokrivanje državne meje v obeh državah. Delo bodo izvajale po štiri mešane patrulje na teden.

Oddajte svoj komentar

Kranj -3°

pretežno jasno
vlažnost: 96 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-4/9

nedelja

2/7

ponedeljek

-1/8

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Naklo, 8. december 2019

Čebelarska sveta maša

OBVESTILA / Jesenice, 9. december 2019

Izdelajmo novoletne voščilnice

PRIREDITVE / Gorenjska, 9. december 2019

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Kranj, 9. december 2019

Mesečno srečanje Prerojenih

PRIREDITVE / Gorenjska, 10. december 2019

Medgeneracijske prireditve

GLEDALIŠČE / Vodice, 11. december 2019

Jelenček Rudolf praznuje božič

OBVESTILA / Naklo, 11. december 2019

Predstavitev waldorfske pedagogike

IZLETI / Kranj, 12. december 2019

Dvakrat v neznano

 

 
 

 

 
 
 

Steklo, oglje, sol v harmoniji / 11:27, 6. december

Primož, ne razumeš, to je instalacija.
Zavarovalnica se norčuje iz denarja, to je to.
Žalostno!
Zame osebno imajo večjo umetniško vrednost potičke v peskovniku.

Drugo cev bodo gradili Turki / 09:12, 6. december

Namig za našega Dončiča iz Kamnika: za vsako vlogo pritožbe na izbiro izvajalca del naj država uvede takso v vrednosti 5% cene izbranega izv...

Steklo, oglje, sol v harmoniji / 08:39, 6. december

In dejansko ji nekdo za to multimedijsko kvazi umetnost plačuje??

Steklo, oglje, sol v harmoniji / 07:28, 6. december

"Steklo, oglje, sol v harmoniji"
------------------
Boh se vas usmil.

Čas za štiripasovnico / 18:56, 5. december

Meni je to krožišče nevarno! b.k. ! Saj res, kako se vozijo kolesarji iz Krana u Šenčur? Po luftu?

Tuji investitorji so tudi zgled / 07:36, 5. december

Zdravko že ve, sam z Adrio mu je šlo nekej narobe, pa banke pa to... A Cmerar se je kej oglasil?
Peče ko ps matr ja...

Ob jubileju tudi novi prostori / 22:12, 4. december

Gospodična v beli majčki na sredini je pa res ufff... Navdušena ! :))