Otroci so med drugim uživali ob nastopu Mojce in Kaličopka. / Foto: Primož Pičulin

Magični kresni večer

Na Pungertu, v otroški četrti mestnega jedra v Kranju, so v času šentjanževega, ko praznujemo tudi najdaljši dan v letu, prvič pripravili festival Kresna noč, namenjen družinam in otrokom.

V okviru festivala so pripravili pester program za družine, otroke in posameznike, ki imajo radi umetnost in igro, je pojasnila vodja programa Stolpa Pungert Urška Košir. Čeprav jim je na začetku ponagajalo vreme, jim je potem uspelo izpeljati skoraj celotni program. Med drugim se je bilo mogoče pridružiti družinskim igram brez meja, otroci so uživali tudi ob koncertu Mojce in Kaličopka. Ob zatonu najdaljšega dne v letu pa so prižgali kres in pripravili obred kresovanja z Godalkarji, večer pa zaokrožili še s koncertom gipsy swing skupine Flat Hats na vrtu Cafe Galerije Pungert. Medtem so otroci po pravljici legli k počitku kar v Stolpu, kjer je pravljično noč preživelo dvajset otrok. Novo priložnost za spanje v Stolpu bodo otroci dobili v okviru Kranfesta.

Veliko zanimanje je po besedah Urške Košir vladalo tudi za Ptičjo ohcet, ki je stalnica kresne noči. V kresni noči so se po starih verovanjih namreč začele marsikatere ljubezenske romance in tudi tokrat so lahko vsi, ki se imajo radi, vstopili v pravljični paviljon in si to na glas povedali. »Prstane, ki smo jih pripravili, si je izmenjalo okrog 15 parov, lahko so bili tudi starši in otroci, recimo, obljube pa bodo veljale za eno leto.« Naslednji dan so se po Krančkovem zajtrku prvakov odpravili še na pohod na Šmarjetno goro v okviru Krančkove transverzale, ki se ga je udeležilo 25 pohodnikov. »To je bil že drugi izmed šestih pohodov presenečenja na vzpetine v bližnji in daljni okolici, s katerimi smo začeli v aprilu,« je razložila Urška Košir in dodala, da se jim bo znova mogoče pridružiti že to soboto, ko se bodo odpravili na Malo Polano. Otroci na pohodih zbirajo žige Škrata Krančka, za vseh šest zbranih žigov pa jih čaka nagrada.

Kresni večer je imel tudi dobrodelno noto. »Odločili smo se namreč, da bomo na vseh naših dogodkih naredili kaj dobrega za druge,« je pojasnila Urška Košir. Tokrat so zbirali denar za Rožleta Valjavca, ki ga čaka operacija v Franciji in mu zato želijo omogočiti, da bi bila takrat ob njem celotna njegova družina. Urško Košir veseli, da jim je s pomočjo številnih donatorjev uspelo zbrati več kot tisoč evrov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

0/6

ponedeljek

3/14

torek

7/13

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

PREDAVANJA / Žirovnica, 16. december 2019

Nova Zelandija

PRIREDITVE / Kranj, Preddvor, Cerklje, Šenčur, 16. december 2019

Medgeneracijske dejavnosti

IZLETI / Šenčur, 17. december 2019

V neznano

PRIREDITVE / Kranj, Preddvor, Cerklje, Šenčur, 17. december 2019

Medgeneracijske dejavnosti

IZLETI / Kranj, 19. december 2019

Prednovoletni sprehod v Logarsko dolino

GLASBA / Bled, 19. december 2019

Koncert Tanje Žagar

GLEDALIŠČE / Slovenski Javornik, 20. december 2019

Vesela igra o žalostni princesinji

IZLETI / Kranj, 26. december 2019

Tradicionalni pohod na Vršič

 

 
 

 

 
 
 

Spoštujmo človekove pravice / 17:10, 15. december

"Na mestu varuha človekovih pravic sem devet mesecev, torej obdobje ene nosečnosti (smeh)"
-----------------
Kaj je tle smešnega?

Koncert zbora De profundis / 09:30, 15. december

Rajš žbu u kolen, kukr pa tele jajca.

Kakšna je »cena« ošpic / 05:58, 15. december

Kot vsaka stvar, ki jo je izumil človek, tudi cepivo ni idealno. Tistih 5% s posledicami cepljenja so kolateralna škoda.

Danes in jutri Dr. Prešeren / 08:34, 14. december

»Gledalci mogoče pričakujejo podobo pesnika, kot smo se ga učili v šoli; tokrat bodo izvedeli, kakšna je njegova človeška plat.«
///////////////////
Potem pa ovce navalijo.

V Britofu nevarnosti ni več, cesto bodo odprli še danes / 22:41, 13. december

Upam, da bodo opravili meritve tudi, ko spustijo plin v cevi.

Večkrat ustrelil nekdanjo ženo / 21:39, 13. december

Gdor trdi da razume Ženske, ta je sposoben tudi les variti. Ta pa se še ni rodil.

Večkrat ustrelil nekdanjo ženo / 21:37, 13. december

Ponavadi sta za ločitev kriva dva, seveda ženske niso skor nikoli krive? Kajti če Moški najde drugo, jo ne zastonj? Kaj je bilo narobaj v za...