Osrednji dogodek je letos predstavljala dramska igra Romuald – loški kapucin, ki so jo morali zaradi dežja v celoti preseliti na Loški oder. / Foto: Tina Dokl

»Zbudili« srednjeveško lepotico

S Historialom so prejšnjo soboto znova obudili loško preteklost s prikazi starih obrti, kulinariko, oblačilno kulturo preteklih stoletij ter staro glasbo, plesi in legendami.

Osrednji dogodek je letos predstavljala dramska igra Romuald – loški kapucin, ki so jo morali zaradi dežja z osrednjega odra na Mestnem trgu v celoti preseliti na Loški oder.

Škofja Loka – Obiskovalci škofjeloškega mestnega jedra so prejšnjo soboto znova lahko doživeli čas, ko se je po mestnih ulicah sprehajala plemenita gospoda v razkošnih oblačilih in so vitezi ponosno vihteli meče, rokodelci pa mojstrsko obvladali veščine svoje obrti. Loško preteklost so obudili skozi prikaze starih obrti, kulinariko, oblačilno kulturo preteklih stoletij ter staro glasbo, plesi in legendami. Meščani in nastopajoči so se odeli v historična oblačila in se v promenadi sprehodili po trgih in ulicah starega mestnega jedra ter tako poskrbeli, da je bil sejem še bolj živ.

Festival je odprl župan Tine Radinja v vlogi loškega glavarja in zbrane povabil k ogledu stojnic in drugega dogajanja. »Škofja Loka se ob Historialu za en dan prelevi v pravo srednjeveško mesto, sicer pa je Škofja Loka vsak dan srednjeveška lepotica,« je zbrane nagovoril Tine Radinja in poudaril, da se v njihovem mestu močno zavedajo svoje bogate kulturne dediščine, jo cenijo in ohranjajo. Osrednji dogodek je letos predstavljala dramska igra Romuald – loški kapucin, ki so jo morali zaradi dežja z osrednjega odra na Mestnem trgu, kjer naj bi pripravili dve od treh uprizoritev, v celoti preseliti na Loški oder. Gledalci so skozi igro lahko izvedeli, kako se je gradil kapucinski samostan v Škofji Loki, obenem pa jih je na hudomušen način popeljala v čas prve uprizoritve Škofjeloškega pasijona. Na letošnjo osrednjo temo so navezali tudi otroški program na Trgu pod gradom, kjer so si otroci na rokodelskih delavnicah lahko izdelali kapucinarčke – figurice kapucinov iz filca, papirja in stiropora ter preprosta oblačila s kapuco. Program so pomagali oblikovati učenci loških šol.

Za živahen utrip na Mestnem trgu so poskrbeli tudi s srednjeveškim sejmom in prikazi rokodelskih veščin pred Rokodelskim centrom DUO Škofja Loka, rokodelci iz vse Slovenije so se predstavili tudi na Cankarjevem trgu. Spodnji trg pa so ta dan zaprli za promet, saj so dogajanje iz Kreativnic preselili pod bližnjo lipo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

jasno
vlažnost: 96 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

17/33

sreda

19/33

četrtek

19/32

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

RAZSTAVE / Škofja Loka, 24. julij 2019

Idrija in Žiri kot obmejno območje 1941–1945

IZLETI / Kranj, 25. julij 2019

Sv. Lovrenc

PRIREDITVE / Kranj, 28. julij 2019

Praznovanje Anine nedelje in Marije Snežne

PRIREDITVE / Kranjska Gora, 30. julij 2019

Počitniške delavnice

PRIREDITVE / Kranjska Gora, 31. julij 2019

Počitniške delavnice

IZLETI / Kranj, 1. avgust 2019

Mangartsko sedlo

PRIREDITVE / Kranjska Gora, 1. avgust 2019

Počitniške delavnice

PRIREDITVE / Kranjska Gora, 2. avgust 2019

Počitniške delavnice

 

 
 

 

 
 
 

Smeti naše vsakdanje / 15:01, 23. julij

Sicer pa je vse tole orkestrirano nabijanje okrog smeti na otokih namenjeno zgolj enemu cilju: ukinitev otokov in podražitev smetarine.

Smeti naše vsakdanje / 15:00, 23. julij

Rešitev je samo ena, če bi vsakega takega, ki svinja družba izločila. Njega in njegovo družino. Kot, da so kužni.Vem, da to ni možno v Slove...

Spomin na prvi kamniški žrtvi / 12:08, 23. julij

Odličen govor polkovnik Miha Butara !

Tudi kazni ne zaležejo / 16:11, 22. julij

Že to da je število komentarjev še vedno na 00, kaže kako "rajo" malo zanima ta problematika. Zato verjamem, da je le ta v MO kar huda. Oseb...

Vsem naj bom neznan / 17:54, 20. julij

"...zdaj pa je »čas za še en nov korak: da poskušamo brez vseh identifikacijskih opor prepoznati absolutno sodobnost njegovega opusa v fokus...

Motorist trčil v avtodom in umrl na kraju nesreče / 16:52, 20. julij

Bil očividec, žalostno vse skupaj, v avtodomu turisti - španska družina, ženska popolnoma v šoku, glede na poškodbe avtodoma in motorista očitno prevelika hitrost..

Motorist trčil v avtodom in umrl na kraju nesreče / 11:53, 20. julij

R.I.P. Precej tragično! 'Nesreča se je zgodila, ko je v ovinku trčil v avtodom.' Menim, da bi bilo dobro, kako se je ta nesreča zgodila. Hitrost, polna črta..... ???