Podobno kot že konec marca vas bodo v naslednjih tednih prostovoljci z različnimi sporočili opozarjali, da telefon in alkohol ne sodita za volan. / Foto: Gorazd Kavčič (arhiv GG)

Vsaka napaka lahko usodna

V poletni akciji Agencije za varnost prometa, policije in drugih partnerjev želijo voznike in preostalo javnost opozoriti, da nam lahko vsaka napaka v prometu za vedno spremeni življenje.

V obdobju 2014–2018 so slovenske ceste največ človeških življenj v povprečju terjale v mesecih julij (povprečno 13 umrlih) in avgust (11 umrlih). Stanje prometne varnosti je bilo sicer lansko poletje najboljše v zadnjih 25 letih, kažejo podatki prometne statistike. V primerjavi z obdobjem junij–avgust 2017 se je število smrtnih žrtev prometnih nesreč (18 umrlih) zmanjšalo za 42 odstotkov, za 13 odstotkov pa je bilo manj hudo poškodovanih.

Kranj – Tudi poleti zapeti, za volanom ne bodi za ekranom, nikoli pijan za volan, spoštuj prometni bonton in odloži telefon. Takšna in podobna sporočila boste v naslednjih petih tednih lahko prebirali v 16 slovenskih mestih. Agencija za varnost prometa (AVP) bo namreč naslednjih nekaj tednov skupaj s policijo in drugimi organizacijami, ki delujejo na področju prometne varnosti, izvajala skupno akcijo #VarnoVPoletje. S sporočilnimi tablami bodo v jutranjem in popoldansko-večernem terminu navzoči na večjih parkiriščih in nekaterih drugih površinah v 16 mestih po Sloveniji, sodelovali bodo na motorističnih delavnicah in drugih dogodkih, policija pa bo izvajala povečan nadzor, so napovedali. Aktivnosti bodo ob koncih tednov v večernih terminih izvajali tudi v lokalih in na družabnih dogodkih, med drugim tudi 29. junija na Vikendu športa in zabave v Žireh in 19. julija na Kranfestu v Kranju, že minulo soboto pa so bili na koncertu Jelene Rozga v Life clubu v Domžalah.

Pobudo za skupno akcijo je Agencija za varnost prometa podala zaradi nekaterih kazalnikov, na podlagi katerih je pričakovati, da se stanje varnosti cestnega prometa do konca leta v primerjavi z letom poprej utegne poslabšati. Javnost želijo zato opozoriti, kako usoden je lahko katerikoli od dejavnikov tveganja v prometu, ki nam ali našim bližnjim lahko za vedno spremeni življenje. »Agencija za varnost prometa v sodelovanju s ključnimi deležniki prometne varnosti, ki so naši pomembni partnerji, s skupno akcijo #VarnoVPoletje vse udeležence v prometu proaktivno opozarja na pasti poglavitnih dejavnikov tveganja na naših cestah: prehitra oziroma neprilagojena vožnja, alkohol v prometu, uporaba mobilnih telefonov in neuporaba varnostnega pasu. V poletnih mesecih je gostota prometa še posebej povečana, na vozne sposobnosti vplivata vročina in nestrpnost, na vozne razmere pa zastoji, spremenljivo vreme z nevihtami in točo ter povečano število voznikov iz drugih držav. Dvigniti želimo tudi zavedanje, da je v poletnih mesecih na cestah večje število motoristov, ki jih pozivamo k previdni in defenzivni vožnji, voznike pa opozarjamo na njihovo ranljivost kot tudi na ranljivost kolesarjev in pešcev,« je razložila Vesna Marinko, v. d. direktorice AVP.

Policisti bodo v času poletnih prireditev navzoči v okolici lokalov oziroma prireditvenih mest, kjer bodo preverjali psihofizično stanje voznikov, pozorni pa bodo tudi na druge kršitve cestnoprometnih predpisov, je napovedal Ivan Kapun, vodja sektorja prometne policije na generalni policijski upravi. Med turistično sezono je mogoče pričakovati poslabšanje prometne varnosti, zato bodo policisti v tem obdobju izvajali tudi številne druge aktivnosti za zagotavljanje pretočnosti prometa, odpravljanje posledic prometnih nesreč, ugotavljanje in odpravljanje drugih vzrokov za nastanek zastojev in pomoč voznikom na cestah. »Poleg tega bodo nadzorstvene aktivnosti usmerjene v nadzor hitrosti, psihofizičnega stanja voznikov, nadzor tovornih vozil ter varnost voznikov enoslednih vozil,« je še povedal Kapun.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

megla
vlažnost: 100 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

12/23

nedelja

14/21

ponedeljek

15/23

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 9. junij 2020

Kolesarski izlet

IZLETI / Naklo, 9. junij 2020

Pohod v dolino Završnice

IZLETI / Kranj, 11. junij 2020

Pohodniški izlet na Pangršico

IZLETI / Šenčur, 13. junij 2020

Okrog Trbojskega jezera

IZLETI / Kranj, 13. junij 2020

Planinarjenje po Dleskovški planoti

IZLETI / Kranj, 20. junij 2020

Planinarjenje po Spodnjih Bohinjskih gorah

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

 

 
 

 

 
 
 

Okužba zaposlene v jeseniški bolnišnici / 09:35, 6. junij

Res bi lahko izbrali kakšno drugo voditeljico. Lepšo. Recimo Jeleno Aščić. Lepa in tudi sovraži vse kar diši po Sloveniji. Dobra zamenjava.

Okužba zaposlene v jeseniški bolnišnici / 23:00, 5. junij

Lepa ni, je pa do konca znervirana.

Kamp v obliki srca ob Savi v Lescah / 14:38, 5. junij

Kamp s takim imenom naj bi postavila ob Ljubljanici, marostarja..

Okužba zaposlene v jeseniški bolnišnici / 14:33, 5. junij

Erika je pametna in lepa ženska, zapiti novinar vaše paprikaš TV ji ne seže do gležnja!

Kamp v obliki srca ob Savi v Lescah / 13:33, 5. junij

Presenečenje, da sta vložila denar v SLO turizem. Redka izjema glede na milijarde, ki jih Slovenčki nosijo in vlagajo v južno "prijateljsko" sosedo.

Okužba zaposlene v jeseniški bolnišnici / 13:30, 5. junij

SDS je virus. Erika že sestavlja ekipo za veliki pok pred počitnicami.

Okužba zaposlene v jeseniški bolnišnici / 13:04, 5. junij

Samo, da se začne vmešavati SDS kader v vodstvo že virus....