Podobno kot že konec marca vas bodo v naslednjih tednih prostovoljci z različnimi sporočili opozarjali, da telefon in alkohol ne sodita za volan. / Foto: Gorazd Kavčič (arhiv GG)

Vsaka napaka lahko usodna

V poletni akciji Agencije za varnost prometa, policije in drugih partnerjev želijo voznike in preostalo javnost opozoriti, da nam lahko vsaka napaka v prometu za vedno spremeni življenje.

V obdobju 2014–2018 so slovenske ceste največ človeških življenj v povprečju terjale v mesecih julij (povprečno 13 umrlih) in avgust (11 umrlih). Stanje prometne varnosti je bilo sicer lansko poletje najboljše v zadnjih 25 letih, kažejo podatki prometne statistike. V primerjavi z obdobjem junij–avgust 2017 se je število smrtnih žrtev prometnih nesreč (18 umrlih) zmanjšalo za 42 odstotkov, za 13 odstotkov pa je bilo manj hudo poškodovanih.

Kranj – Tudi poleti zapeti, za volanom ne bodi za ekranom, nikoli pijan za volan, spoštuj prometni bonton in odloži telefon. Takšna in podobna sporočila boste v naslednjih petih tednih lahko prebirali v 16 slovenskih mestih. Agencija za varnost prometa (AVP) bo namreč naslednjih nekaj tednov skupaj s policijo in drugimi organizacijami, ki delujejo na področju prometne varnosti, izvajala skupno akcijo #VarnoVPoletje. S sporočilnimi tablami bodo v jutranjem in popoldansko-večernem terminu navzoči na večjih parkiriščih in nekaterih drugih površinah v 16 mestih po Sloveniji, sodelovali bodo na motorističnih delavnicah in drugih dogodkih, policija pa bo izvajala povečan nadzor, so napovedali. Aktivnosti bodo ob koncih tednov v večernih terminih izvajali tudi v lokalih in na družabnih dogodkih, med drugim tudi 29. junija na Vikendu športa in zabave v Žireh in 19. julija na Kranfestu v Kranju, že minulo soboto pa so bili na koncertu Jelene Rozga v Life clubu v Domžalah.

Pobudo za skupno akcijo je Agencija za varnost prometa podala zaradi nekaterih kazalnikov, na podlagi katerih je pričakovati, da se stanje varnosti cestnega prometa do konca leta v primerjavi z letom poprej utegne poslabšati. Javnost želijo zato opozoriti, kako usoden je lahko katerikoli od dejavnikov tveganja v prometu, ki nam ali našim bližnjim lahko za vedno spremeni življenje. »Agencija za varnost prometa v sodelovanju s ključnimi deležniki prometne varnosti, ki so naši pomembni partnerji, s skupno akcijo #VarnoVPoletje vse udeležence v prometu proaktivno opozarja na pasti poglavitnih dejavnikov tveganja na naših cestah: prehitra oziroma neprilagojena vožnja, alkohol v prometu, uporaba mobilnih telefonov in neuporaba varnostnega pasu. V poletnih mesecih je gostota prometa še posebej povečana, na vozne sposobnosti vplivata vročina in nestrpnost, na vozne razmere pa zastoji, spremenljivo vreme z nevihtami in točo ter povečano število voznikov iz drugih držav. Dvigniti želimo tudi zavedanje, da je v poletnih mesecih na cestah večje število motoristov, ki jih pozivamo k previdni in defenzivni vožnji, voznike pa opozarjamo na njihovo ranljivost kot tudi na ranljivost kolesarjev in pešcev,« je razložila Vesna Marinko, v. d. direktorice AVP.

Policisti bodo v času poletnih prireditev navzoči v okolici lokalov oziroma prireditvenih mest, kjer bodo preverjali psihofizično stanje voznikov, pozorni pa bodo tudi na druge kršitve cestnoprometnih predpisov, je napovedal Ivan Kapun, vodja sektorja prometne policije na generalni policijski upravi. Med turistično sezono je mogoče pričakovati poslabšanje prometne varnosti, zato bodo policisti v tem obdobju izvajali tudi številne druge aktivnosti za zagotavljanje pretočnosti prometa, odpravljanje posledic prometnih nesreč, ugotavljanje in odpravljanje drugih vzrokov za nastanek zastojev in pomoč voznikom na cestah. »Poleg tega bodo nadzorstvene aktivnosti usmerjene v nadzor hitrosti, psihofizičnega stanja voznikov, nadzor tovornih vozil ter varnost voznikov enoslednih vozil,« je še povedal Kapun.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

zmerno oblačno
vlažnost: 78 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

5/17

petek

4/19

sobota

4/23

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Lesce, 20. september 2019

Srečanje gorenjskih literatov

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. september 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, 20. september 2019

Poletavci v žrebu za skiro

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

IZLETI / Kranj, 21. september 2019

V Julijske Alpe

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

 

 
 

 

 
 
 

Za naravi prijazen turizem / 20:40, 19. september

Alias Primož, ni bilo tablet !
Tablete vzamem samo takrat kadar mi psiha dol pade kot padejo gate debele mame na anoreksični punci.

Za naravi prijazen turizem / 15:31, 19. september

Tableta popustila a?

Spomin na požig Kokre / 15:30, 19. september

Ubogi šofer kamiona, menda je prevažal žabjo volno iz Žabnice v Kokro...

Spomin na požig Kokre / 15:27, 19. september

Evo ga, še eden :)

Za naravi prijazen turizem / 13:51, 19. september

"Za naravi prijazen turizem"-----------------------------Naravi prijaznega turizma ni. Turizem je škodljiv.Posledice turizma so za naravo ka...

Spomin na požig Kokre / 09:46, 19. september

Kokrjani se vedno cakamo na opravicilo tistih naslednikov revolucije, ki so z namerno provokacijo, ubojem soferja kamiona, ki je prevazal sa...

V spomin na padle borce / 21:27, 18. september

Domobranci 1941!??? No, Primož!!! Hudo je priznati namensko žrtvovanje nedolžnih vaščanov, tudi v Srednji Radovni in ... za "svobodo"? Tudi Rusi so "osvobodili" Poljsko.

 

 

/* GRAWE */ /* END grawe */