Predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Kranj Anton Rešek / Foto: Primož Pičulin

Petriču spominsko obeležje

Člani Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Kranj bodo ob dvajsetletnici združenja na Brniku postavili spomenik Petru Petriču, slovesnost pa bo ta petek.

Kranj – Petrovi prijatelji, soborci so se že ob prvi obletnici njegove smrti odločili, da na mestu bojnega spopada med skupino teritorialcev, v kateri je bil tudi pokojni Peter Petrič, in vojaki JLA postavijo obeležje, ki bo spominjalo na tragični dogodek. To je bilo junija leta 1992, spominsko obeležje pa je bilo leseno. Čeprav je bilo lično izdelano, ga je zob časa načel in zato se je Petrov znanec kamnosek leta 2011 odločil znamenje zamenjati s kamnito ploščo. To je bilo narejeno ob dvajseti obletnici spopada, leta 2011.

»Letos, ko naše združenje obeležuje dvajsetletnico obstoja, se je predsedstvo odločilo, da postavi novo, stabilnejše obeležje v obliki kamnitega spominskega groba. S tem so se strinjali tudi vsi nekdanji Petrovi soborci, ki so takoj poprijeli za delo in večino nalog opravili prostovoljno. Naj ob tem povem, da je Slovenska vojska imela pred nekaj leti namen povsod, kjer so padli pripadniki Teritorialne obrambe, postaviti trajna obeležja, vendar več kot do ogleda kraja dogodka ni prišlo,« pravi predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo (OZVVS) Kranj Anton Rešek in pojasnjuje, da bo obeležje postavljeno na mestu, kjer je pokojni Peter Petrič z bojnimi tovariši padel pod streli agresorjevih vojakov. To mesto je na robu gozda, približno na sredini letališke steze, zahodno od potniškega terminala.

Peter Petrič je bil vzoren vojak

Peter Petrič je bil rojen v Šenčurju leta 1954, bil je poročen, oče treh otrok, nazadnje je bival v Cerkljah, kjer sta si z ženo postavila hišo. Po poklicu je bil klepar, njegova zadnja zaposlitev pa je bila na Letališču Brnik. Več let je bil pripadnik Teritorialne obrambe občine Kranj. Razporejen je bil v enoto, katere pripadniki so imeli orožje in del streliva na hrambi doma. Naloga te enote in njenih pripadnikov je bila predvsem obramba širšega območja letališča, enota pa je bila kot celota vključena v tako imenovani sistem obrambe mesta Ljubljana, v katerega je spadalo tudi letališče. Odzivni čas te enote je bil zelo kratek in so lahko pripadniki prišli na mesto zbiranja že z orožjem v rokah. »Peter je bil vzoren vojak, za svoj prispevek k obrambi domovine je bil posmrtno odlikovan leta 1991 s častnim znakom svobode Republike Slovenije za izjemne zasluge pri obrambi domovine,« pravi Anton Rešek in pojasnjuje, da se v spomin na osamosvojitvene dogodke leta 1991 in v počastitev dneva državnosti OZVVS Kranj vsako leto vključuje v svečanosti po Gorenjski.

Vrsta svečanosti

Letos poleg postavitve novega spominskega obeležja Petru Petriču, ki bo v petek, 28. junija, ob 17. uri skupaj z Občino Jezersko in PVD Sever Gorenjska v soboto, 29. junija, ob 11. uri na Jezerskem vrhu organizirajo svečanost v spomin na obvarovanje takratnega mejnega prehoda.

»V nedeljo, 30. junija, ob 9. uri se vsako leto zberemo na planini Jezerca, od koder se v pohodni koloni povzpnemo do stolpa RTV na Krvavcu, ki so ga 2. julija leta 1991 raketirala letala JLA. Letos bo to že peti tradicionalni pohod. Naslednji teden, 4. julija, pa se bomo ob 14. uri zbrali na Letališču Jožeta Pučnika na Brniku, kjer PVD Sever Gorenjska organizira svečanost v spomin na dogodke na letališču v letu 1991,« pojasnjuje Anton Rešek in na slovesnosti vabi vse člane združenja in tudi vse druge, še posebno pripadnike tretjega bataljona 21. brigade Teritorialne obrambe, ki so bili udeleženci osamosvojitvenih dogodkov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 11°

pretežno jasno
vlažnost: 95 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

11/26

torek

11/28

sreda

15/27

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 16. julij 2019

Turistični izlet v Čebelji raj Noč

IZLETI / Kranj, 16. julij 2019

Kolesarski izlet

IZLETI / Šenčur, 16. julij 2019

Brezjanska Pot miru

IZLETI / Kranj, 16. julij 2019

Nočni pohod na Jamnik

FILM / Jesenice, 16. julij 2019

Projekcija filma Bojevnica

IZLETI / Kranj, 18. julij 2019

Pohod do slapov v Spodnji Bohinjski dolini

IZLETI / Kranj, 18. julij 2019

Kopalni izlet v Izolo

IZLETI / Kranj, 20. julij 2019

Na Porze

 

 
 

 

 
 
 

Najbolj iskani Slovenec spet prost / 17:19, 15. julij

Dragi Django! Morebitni tvoj dolg za par centov pa ne bo nikoli zastaral. Usedli se bodo na dediščino in nabili obresti. Vse zastara, tudi...

Najbolj iskani Slovenec spet prost / 20:26, 14. julij

Kako lahko nekaj takega zastara? To je možno samo v Sloveniji, vsak dan gledam poročila na Slo1,saj v Nemčiji drugega nedobim,pa še es je ma...

Umik župnika je bila najboljša rešitev / 14:51, 14. julij

Primož, meni je dedek, ki ma vnukinjo v naročju, sumljiv.
A teb ne?

Umik župnika je bila najboljša rešitev / 08:51, 14. julij

Je bil že kdaj kateri pri nas pravnomočno obsojen? Denar sveta vladar, ne razumem pa staršev, da svoje otroke porivajo v naročja tem farškim kiklam..

Umik župnika je bila najboljša rešitev / 06:59, 14. julij

OPOZORILO VSEM DEDKOM

Pazite kako govorite in kaj počnete z vnukinjami !

Bolnišnici tudi druga pravda / 16:21, 13. julij

Kje je tu kmečka pamet? Kje je kdo, ki bi udaril po mizi!? Plačljiva parkirišča pred bolnišnicami?? V LJ celo reševalnim voziom zatikajo ka...

Več ukrepov za kolesarje / 07:22, 13. julij

V naši državi je najenostavnejša rešitev, da se namesto izgradnje kolesarske steze, le to kar nariše na cesto, zbriše sredinsko črto in navi...