Podpisniki sporazuma na Blejskem vodnem festivalu / Foto: arhiv organizatorja

Vsem zagotoviti dostop do vode

V sklopu Blejskega vodnega festivala so predstavniki gospodarstva in države med drugim podpisali zavezo za doseganje ciljev Združenih narodov, s katero naj bi do leta 2030 vsem zagotovili dostop do vode in sanitarne ureditve ter poskrbeli za trajnostno gospodarjenje z vodnimi viri.

Bled – S podelitvijo nagrad za najokusnejšo vodo v Sloveniji, najboljši film na temo ekologije, najboljšo podvodno čistilno akcijo ter nagrade v kategoriji Odgovorno do vode se je pred dobrim tednom končal Blejski vodni festival, ki je povezal stroko, gospodarstvo in vlado – z dogodki na temo vode in trajnostnega upravljanja za vodnimi viri. V dveh dneh so tudi tokrat odpirali aktualne teme o vodi ter predstavili dobre prakse in inovativne rešitve.

V sklopu festivala so predstavniki vlade in gospodarstva podpisali sporazum za uresničitev cilja 6 iz Agende 2030 za trajnostni razvoj, ki so jo soglasno sprejeli na vrhu OZN o trajnostnem razvoju septembra 2015. »Prve rezultate uresničevanja Agende 2030 je Slovenija predstavila že leta 2017 na političnem forumu za trajnostni razvoj v New Yorku. S svojim pristopom in primeri dobrih praks predstavlja pozitiven zgled v svetu,« je poudarila Renata Lovrak iz zavoda Blejski vodni festival. S sporazumom so se podpisniki zavezali k čim hitrejšemu doseganju omenjenega cilja. Za hitrejše, učinkovitejše in doslednejše izpolnjevanje ciljev trajnostnega razvoja sta namreč ključna vloga zasebnega sektorja in dialog s civilno družbo, je prepričan Marko Gajić, predstavnik mednarodne neprofitne organizacije Blejski vodni festival, ki je pobudnik omenjenega sporazuma. Državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor Marko Maver je ob tem poudaril, da se moramo pomena pitne vode in varovanja vodnih virov zavedati vsi, ne samo posamezniki, ampak tudi gospodarstvo, ki je velik porabnik vode. »To je dodana vrednost tega sporazuma in veseli smo, da smo vodilni v svetu s tovrstnim sporazumom.« Evo Štravs Podlogar z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo veseli, da so pri podpisu sporazuma sodelovali tako predstavniki vlade kot lokalna turistična organizacija in predstavniki velikih podjetij. To po njenem prepričanju izkazuje zavedanje, kako pomembna za državo je dobra in zdrava pitna voda. »Smo edina država, ki smo pravico do pitne vode zapisali v ustavo,« je še dodala.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

delno oblačno
vlažnost: 90 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

8/20

ponedeljek

8/19

torek

7/22

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Škofja Loka, 27. maj 2020

Vpis učencev v glasbeno šolo

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 21:55, 21. maj

Partizanska bolnica? Jaz bi vam svetoval, da vsi ki so bili v vojni, priznajo svoje zločine, potem pa lahko govorimo o spravi, največ Sloven...

Zakaj so inšpektorji in redarji brskali po smeteh / 21:39, 21. maj

Drugače takim ljudem ne boste prišli do živela.

Zakaj so inšpektorji in redarji brskali po smeteh / 21:37, 21. maj

A ste že gdaj slišal za Video nadzor,obstajajo Video kamere ki reagirali na premik in snemajo tudi v temi, mislim da bi se izplačalo że v einem tedna.

Bo zdaj spet vse po starem? / 13:36, 20. maj

Res, to da se otroci ne smejo igrati na igralih (tudi v vrtcih) je bedarija. Nekateri ukrepi NIJZ-ja so res birokratska neumnost, ki s strok...

Umrla je dr. Aleksandra Kornhauser Frazer / 11:51, 20. maj

To so Slovenci(ke), na katere smo lahko iskreno ponosni! Počivajte v miru, cenjena Gospa!

Bo zdaj spet vse po starem? / 11:46, 20. maj

Septembra prihaja nova verzija Covid-20 in Covid-20 Pro!

Ena oseba pozitivna, znova brez umrlih / 08:15, 20. maj

Hmm, poročilo NIJZ -ja pravi, da je bilo stanje včeraj : 21 aktivno okuženih od tega 24 v bolnišnici !??
Torej so 3 je preveč al kako?