Roman Bernard z ženo Zorko in hčerjo Mirjam piše novo podjetniško zgodbo na energetskem področju s podjetjem NGEN, v katerem sodelujejo z Damianom Merlakom. / Foto: Gorazd Kavčič

Gradijo hranilnik električne energije

Eden najbogatejših Slovencev Damian Merlak v sodelovanju s podjetnikom iz Most Romanom Bernardom na Jesenicah gradi hranilnik električne energije, ki bo eden največjih v Evropi. Delovati bo začel oktobra, investicija pa je vredna okrog petnajst milijonov evrov.

Damian Merlak je nedavno kupil tudi štiri bohinjske hotele, ki jih je že začel obnavljati, zdaj investira na Jesenicah. Kot je dejal, na ta način vrača v okolje, iz katerega izhaja, hkrati pa je poudaril: »Da pa ne bo pomote, najprej gre za posel. Še posebno pri bohinjskih hotelih sem večkrat dobil občutek, da marsikdo misli, da gre za neke vrste dobrodelnost. Napaka. Najprej mora stvar zdržati finančno, šele nato gre za zgodbo ...«

Merlaka in družino Bernard pa druži še nekaj: ljubezen do luksuznih električnih vozil znamke Tesla. Bernardovi so bili prvi v Sloveniji, ki so kupili ta avto, danes imajo v lasti kar štiri, vozilo Tesla pa vozi tudi Merlak. Prav podjetje Tesla, ki navdihuje s svojim pionirstvom na področju tehnologij za okolje, pa po svetu postavlja tudi hranilnike energije.

Moste – Oktobra bo na Jesenicah začel delovati hranilnik energije podjetja NGEN, ki bo eden največjih v Evropi, investicija pa je vredna okrog 15 milijonov evrov. Podjetje NGEN s sedežem v Mostah pri Žirovnici sta ustanovila eden najbogatejših Slovencev, ki je obogatel s kriptovalutami, Damian Merlak in uspešen gorenjski podjetnik Roman Bernard, ki je na začetku poslovne poti uspel na področju kabelske televizije, zatem pa na noge postavil podjetje Flycom, ki se ukvarja s helikopterskimi prevozi. Lani je podjetje prodal in se skupaj z Merlakom podal v povsem nove vode, na področje energetike.

In kako sta se podjetnika sploh seznanila? Kot nam je povedal Damian Merlak, se poznata že vrsto let, saj sta bila z Bernardovo hčerko Mirjam sošolca v srednji šoli v Kranju. »Pred enim letom pa sva ustanovila podjetje NGEN. Roman je direktor podjetja, jaz pa solastnik s tako imenovano zlato delnico,« je povedal Merlak. A zakaj se je Merlak s področja kriptovalut sploh podal na energetsko področje? »Slovenija bo s tem projektom med vodilnimi v Evropi. Seveda pa gre tudi za dober posel,« je dodal Merlak, ki sicer živi na Malti (z njim smo komunicirali po elektronski pošti).

Osrednji del projekta so hranilniki električne energije, ki so novost na energetskem področju ne le v Sloveniji, temveč tudi v Evropi.

Tehnične podrobnosti projekta je predstavil Roman Bernard v sodelovanju z ženo Zorko in hčerjo Mirjam, ki tvorijo jedro podjetja NGEN. Roman skrbi predvsem za tehnični del, Zorka za finance, Mirjam pa za marketing, grafično podobo in stike z javnostjo.

Kot je pojasnil Roman Bernard, hranilniki električne energije omogočajo hranjenje električne energije; gre za velike baterije, v katerih se električna energija iz omrežja shrani, zatem pa, ko so potrebe po njej večje, odda nazaj v omrežje. To je pomembno zlasti zato, ker proizvodnja električne energije in poraba nista nikoli usklajeni. Z večanjem proizvodnje energije iz obnovljivih virov (sonca, vetra, vode) je to usklajenost še težje doseči, saj je proizvodnja odvisna od vremena. »Hranilniki energije bodo omogočili prožnost, obenem pa bodo decentralizirali trg, ki je zdaj še centraliziran,« poudarja Bernard. Priložnosti na tem področju so ogromne, saj bo leta 2021 prišlo do odprtja evropskega trga, podjetje NGEN pa bo to prelomnico pričakalo pripravljeno.

Hranilnik energije na Jesenicah bo imel moč 13 megavatov (največji na svetu, ki je v Avstraliji, ima moč sto megavatov). Stal bo na zemljišču ob podjetju SIJ Acroni na približno osemsto kvadratnih metrov veliki parceli, gre za nekaj »škatel« oziroma baterij, visokih le malo več kot dva metra. Kot posebej poudarja Bernard, gre za okolju povsem neškodljivo dejavnost, baterije so okoljsko nevtralne.

Poleg hranilnikov energije v podjetju NGEN gradijo tudi »pametna omrežja«, ki bodo energetski sistemi prihodnosti. V omrežje se bo lahko vključilo vsako gospodinjstvo, imajo pripravljene produkte za stranke, saj naj bi v prihodnosti podobne manjše hranilnike energije imela tudi posamezna gospodinjstva in z viški energije (iz toplotnih črpalk, energije sonca ...) postali del tega »pametnega električnega omrežja«.

»V investicijo smo šli premišljeno, imamo načrt razvoja za naslednja tri leta in v tem času bomo naredili kar nekaj premikov na tem področju. Brez težav sem prodal prejšnje podjetje Flycom, saj res verjamem v projekt. Z Damianom Merlakom imam ob sebi mladega, inovativnega partnerja in ekipo mladih, ki razvijajo tudi del lastne programske opreme,« je povedal Bernard. Pri projektu trenutno dela enajst zaposlenih. Kot je še dodal Roman Bernard, tudi s takšnimi projekti skušajo zadržati mlade, perspektivne ljudi v domačem okolju, obenem pa želijo pustiti sled in narediti nekaj dobrega za ta del Gorenjske.

Oddajte svoj komentar

Kranj 17°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

12/22

torek

14/21

sreda

12/23

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

PRIREDITVE / Škofja Loka, 22. september 2020

Zaljubljeni v ustvarjalnost

IZLETI / Cerklje, 22. september 2020

Ogled razvalin gradu Kamen v Adergasu

OBVESTILA / Radovljica, 22. september 2020

Prost vstop v Muzej talcev

IZLETI / Kranj, 22. september 2020

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Milje, 22. september 2020

Tehnična delavnica

PRIREDITVE / Škofja Loka, 22. september 2020

Zaljubljeni v ustvarjalnost

OBVESTILA / Kranj, 23. september 2020

Predstavitev medicinskih in ortopedskih pripomočkov

OBVESTILA / Kranj, 23. september 2020

Predstavitev medicinskih pripomočkov

 

 
 

 

 
 
 

Politzgodovina / 17:24, 22. september

V naši preljubi domovini še ni nič novega. Še vedno so po 75 letih nasproti na okopih novodobni partizani in domobranci.

Politzgodovina / 16:47, 22. september

" Tovarištvo, družbeno solidarnost, enakost med ljudmi, ne glede na premoženjsko stanje, enakopravnost žensk z moškimi, osvoboditev od kapit...

Politzgodovina / 16:28, 22. september

"Če se že oglašam, se zgolj zaradi tega, ker je prispevek J. D. žaljiv in daleč izpod nivoja kulturnega dialoga z drugače mislečimi." Hmmm. ...

Politzgodovina / 13:49, 22. september

Aplavz g. Boštjančič !
Odlično !

Nevarnost za prašiče / 13:01, 22. september

Nevarna za domače in divje prašiče, parlamentarni so itak imuni..

Tujcev je v Kranju preveč / 09:21, 22. september

Če se na isti naslov prijavi več ljudi, kot je zmogljivost nastanitvenega objekta, bi se morala na UE prižgati rdeča luč. Tam imajo vpogled ...

Tujcev je v Kranju preveč / 08:44, 22. september

marker1,
Ne bluzi, zakon jim to omogoča, tega pa ne oblikuje in sprejema občina, to menda veš?