Roman Bernard z ženo Zorko in hčerjo Mirjam piše novo podjetniško zgodbo na energetskem področju s podjetjem NGEN, v katerem sodelujejo z Damianom Merlakom. / Foto: Gorazd Kavčič

Gradijo hranilnik električne energije

Eden najbogatejših Slovencev Damian Merlak v sodelovanju s podjetnikom iz Most Romanom Bernardom na Jesenicah gradi hranilnik električne energije, ki bo eden največjih v Evropi. Delovati bo začel oktobra, investicija pa je vredna okrog petnajst milijonov evrov.

Damian Merlak je nedavno kupil tudi štiri bohinjske hotele, ki jih je že začel obnavljati, zdaj investira na Jesenicah. Kot je dejal, na ta način vrača v okolje, iz katerega izhaja, hkrati pa je poudaril: »Da pa ne bo pomote, najprej gre za posel. Še posebno pri bohinjskih hotelih sem večkrat dobil občutek, da marsikdo misli, da gre za neke vrste dobrodelnost. Napaka. Najprej mora stvar zdržati finančno, šele nato gre za zgodbo ...«

Merlaka in družino Bernard pa druži še nekaj: ljubezen do luksuznih električnih vozil znamke Tesla. Bernardovi so bili prvi v Sloveniji, ki so kupili ta avto, danes imajo v lasti kar štiri, vozilo Tesla pa vozi tudi Merlak. Prav podjetje Tesla, ki navdihuje s svojim pionirstvom na področju tehnologij za okolje, pa po svetu postavlja tudi hranilnike energije.

Moste – Oktobra bo na Jesenicah začel delovati hranilnik energije podjetja NGEN, ki bo eden največjih v Evropi, investicija pa je vredna okrog 15 milijonov evrov. Podjetje NGEN s sedežem v Mostah pri Žirovnici sta ustanovila eden najbogatejših Slovencev, ki je obogatel s kriptovalutami, Damian Merlak in uspešen gorenjski podjetnik Roman Bernard, ki je na začetku poslovne poti uspel na področju kabelske televizije, zatem pa na noge postavil podjetje Flycom, ki se ukvarja s helikopterskimi prevozi. Lani je podjetje prodal in se skupaj z Merlakom podal v povsem nove vode, na področje energetike.

In kako sta se podjetnika sploh seznanila? Kot nam je povedal Damian Merlak, se poznata že vrsto let, saj sta bila z Bernardovo hčerko Mirjam sošolca v srednji šoli v Kranju. »Pred enim letom pa sva ustanovila podjetje NGEN. Roman je direktor podjetja, jaz pa solastnik s tako imenovano zlato delnico,« je povedal Merlak. A zakaj se je Merlak s področja kriptovalut sploh podal na energetsko področje? »Slovenija bo s tem projektom med vodilnimi v Evropi. Seveda pa gre tudi za dober posel,« je dodal Merlak, ki sicer živi na Malti (z njim smo komunicirali po elektronski pošti).

Osrednji del projekta so hranilniki električne energije, ki so novost na energetskem področju ne le v Sloveniji, temveč tudi v Evropi.

Tehnične podrobnosti projekta je predstavil Roman Bernard v sodelovanju z ženo Zorko in hčerjo Mirjam, ki tvorijo jedro podjetja NGEN. Roman skrbi predvsem za tehnični del, Zorka za finance, Mirjam pa za marketing, grafično podobo in stike z javnostjo.

Kot je pojasnil Roman Bernard, hranilniki električne energije omogočajo hranjenje električne energije; gre za velike baterije, v katerih se električna energija iz omrežja shrani, zatem pa, ko so potrebe po njej večje, odda nazaj v omrežje. To je pomembno zlasti zato, ker proizvodnja električne energije in poraba nista nikoli usklajeni. Z večanjem proizvodnje energije iz obnovljivih virov (sonca, vetra, vode) je to usklajenost še težje doseči, saj je proizvodnja odvisna od vremena. »Hranilniki energije bodo omogočili prožnost, obenem pa bodo decentralizirali trg, ki je zdaj še centraliziran,« poudarja Bernard. Priložnosti na tem področju so ogromne, saj bo leta 2021 prišlo do odprtja evropskega trga, podjetje NGEN pa bo to prelomnico pričakalo pripravljeno.

Hranilnik energije na Jesenicah bo imel moč 13 megavatov (največji na svetu, ki je v Avstraliji, ima moč sto megavatov). Stal bo na zemljišču ob podjetju SIJ Acroni na približno osemsto kvadratnih metrov veliki parceli, gre za nekaj »škatel« oziroma baterij, visokih le malo več kot dva metra. Kot posebej poudarja Bernard, gre za okolju povsem neškodljivo dejavnost, baterije so okoljsko nevtralne.

Poleg hranilnikov energije v podjetju NGEN gradijo tudi »pametna omrežja«, ki bodo energetski sistemi prihodnosti. V omrežje se bo lahko vključilo vsako gospodinjstvo, imajo pripravljene produkte za stranke, saj naj bi v prihodnosti podobne manjše hranilnike energije imela tudi posamezna gospodinjstva in z viški energije (iz toplotnih črpalk, energije sonca ...) postali del tega »pametnega električnega omrežja«.

»V investicijo smo šli premišljeno, imamo načrt razvoja za naslednja tri leta in v tem času bomo naredili kar nekaj premikov na tem področju. Brez težav sem prodal prejšnje podjetje Flycom, saj res verjamem v projekt. Z Damianom Merlakom imam ob sebi mladega, inovativnega partnerja in ekipo mladih, ki razvijajo tudi del lastne programske opreme,« je povedal Bernard. Pri projektu trenutno dela enajst zaposlenih. Kot je še dodal Roman Bernard, tudi s takšnimi projekti skušajo zadržati mlade, perspektivne ljudi v domačem okolju, obenem pa želijo pustiti sled in narediti nekaj dobrega za ta del Gorenjske.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

pretežno jasno
vlažnost: 99 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

16/26

ponedeljek

16/28

torek

16/29

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

PRIREDITVE / Kranj, 26. avgust 2019

Medgeneracijske prireditve

OBVESTILA / Kranj, 26. avgust 2019

Mesečno srečanje Prerojenih

IZLETI / Kranj, 27. avgust 2019

Pohod na Piz Boe

PRIREDITVE / Kranj, 27. avgust 2019

Medgeneracijske prireditve

OBVESTILA / Škofja Loka, 27. avgust 2019

Osemdeset let Loškega muzeja

OBVESTILA / Predoslje, Struževo, 27. avgust 2019

Prikaza oživljanja

IZLETI / Kranj, 27. avgust 2019

Kolesarski izlet

FILM / Jesenice, 27. avgust 2019

O Bobu Marleyju

 

 
 

 

 
 
 

V hribe osemkrat poletela tudi dežurna ekipa z Brnika / 23:06, 22. avgust

Vsa čast GRS - vsem, ki poznajo kozje stezice v skalah, da rešujejo ljudi. Ponoči, v mrazu, popoldan v nedeljo, kadarkoli. Nad previsi, vse...

Še enkrat bi bila mlada / 21:17, 22. avgust

Ja obisk sorodnikov...……. da se bodo stepli za dediščino. Pa KS, RK in župan pa še kakšen iz RKC. Bolj si star, več se ti jih nalima čestit...

Trikrat preverjali hitrost / 20:58, 22. avgust

Če so ugotovili samo toliko kršitev, potem so fer. Ker za XY km nad dovoljeno hitrostjo (na hinavskih točkah) nekoga lahko olupiš, da bo č...

Volk in kmet (sodobna basen) / 20:07, 22. avgust

Rdeča kapica je vprašala babico, zakaj ima tako velke oči.
Je rekla babica, a ne vidiš, da serjem.

Volk in kmet (sodobna basen) / 18:47, 22. avgust

Medvedja toleranca V Gorjah zvoni, da se turn maje,a medved boji se ga ne.Na Revovci (100 m od hiš v Spodnjih Gorjah) razdre čebelnjak,da po...

Trikrat preverjali hitrost / 17:17, 22. avgust

PREVOD ZGORNJEGA ČLANKA v eni povedi:


polnili so občinski proračun.

Gorenjski bi dodali tudi Vrhniko / 12:38, 22. avgust

Na Vrhniki nočejo biti Gorenjci ?! :)
haha