Prehodni pokal Brajnikovega memoriala so iz rok nekdanje partnerke pokojnega Mitje Brajnika že osmič prevzeli policijski specialci.

Specialci že osem let vladarji Brajnikovega memoriala

Na letošnjem 26. Brajnikovem memorialu so eno najtežjih vzdržljivostnih preizkušenj v samo devetih urah in 33 minutah najhitreje premagali policijski specialci. Prve zasledovalce s Policijske uprave Ljubljana so za sabo pustili za več kot uro in pol.

Bled – Že 26 let se najbolj jekleni iz vrst policije, vojske, uprave za zaščito in reševanje ter gorske reševalne službe v začetku junija pomerijo na enem najtežjih vzdržljivostnih tekmovanj – Pohodu razuma, volje in moči, ki poteka v spomin na jeklenega policista Mitjo Brajnika, leta 1997 umrlega v tragični nesreči pod Okrešljem. Tudi na letošnji izvedbi zahtevne preizkušnje so organizatorji pripravili traso, ki je skoraj premagala tudi najboljše.

Prvi dan, v soboto, so tekmovalci plavali v Blejskem jezeru do Velike Zake, kolesarili do Smokuške planine, od tam pa so se podali na gorski pohod proti Vrtači do Stola, se spustili mimo Valvazorjevega doma do križišča cest pod Javorniškim jezerom. Tu so ponovno sedli na kolo, se odpravili do Jesenic in naprej do Pokljuške luknje, kjer so pustili kolo in nadaljevali z gorskim pohodom do Zatrnika. Prvi dan tekmovanja, ko so premagali okoli tri tisoč metrov višinske razlike, so končali s streljanjem na biatlonskem strelišču na Pokljuki. V nedeljo so zgodaj zjutraj pretekli traso ob Bohinjskem jezeru od gostišča Kramar do Kampa Zlatorog, preveslali jezero do mostu pri cerkvi sv. Janeza, tekli do gostišča Kramar in tekmovanje nadaljevali s kolesarjenjem prek Bohinjske Bistrice do Oblakove planine. Od tu so nadaljevali z gorskim pohodom prek planin Ricman in Prihod in mimo Tolstega vrha pod Taležem do mostu v Ribnem, kjer so prečkali Savo in nato tekli do prireditvenega prostora pod Ribensko goro, kjer so morali opraviti še spretnostno nalogo.

Kljub izredno zahtevni trasi, ki jo je še otežila vročina, je na cilj pod Ribensko goro uspešno prispelo vseh 26 ekip, najhitrejši pa so bili že osmo leto zapored člani Specialne enote Policije, ki so tekmovanje končali v samo devetih urah in 33 minutah. Prvi zasledovalci v cilj prišli s precejšnjim zaostankom – drugouvrščena ekipa Policijske uprave Ljubljana je dosegla čas 11 ur in 1 minuto, tretjeuvrščena ekipa 132. Gorskega polka Slovenske vojske pa 11 ur in 20 minut.

Po besedah vodje organizacijskega odbora in sina začetnika tekmovanja Mateja Brajnika je bila trasa primerna statusu in ugledu tekmovanja: »Vreme nam jo je toliko zagodlo, da so bili tekmovalci po zaključku prvega dne bolj kot ne dehidrirani. Znova smo videli vrhunsko usposobljenost vseh tekmovalcev, hkrati pa tudi vseh, ki sodelujejo pri pripravi tega tekmovanja. Take vzdržljivosti, kot jo zahteva to tekmovanje, ne moreš zgraditi v enem letu – in to se je tudi letos znova pokazalo. Gre za način življenja, razumevanja.«

Organizatorji so podelili tudi nagrade za fair play (Policijska postaja Kranjska Gora), za najstarejšo ekipo (IPA Ljubljana), najbolj izkušeno tekmovalko (policistka Gordana Hrvačanin s PP Kranjska Gora) ter najstarejšega tekmovalca in tekmovalca z največ udeležbami na Brajnikovem memorialu (Mihael Burilov). Za prestani napor in železno voljo pa so tekmovalcem čestitali tudi minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, generalna direktorica policije Tatjana Bobnar in načelnica Generalštaba Slovenske vojske generalmajorka Alenka Ermenc.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

pretežno oblačno
vlažnost: 97 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

10/18

sreda

10/20

četrtek

8/20

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, 16. oktober 2019

Tečaj uporabe defibrilatorja in postopkov oživljanja

PRIREDITVE / Gorenjski, 16. oktober 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Jesenice, 16. oktober 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Medvode, 16. oktober 2019

V drugo gre rado

IZLETI / Šenčur, 17. oktober 2019

V Ribniško dolino in Kočevje

IZLETI / Kranj, 17. oktober 2019

Pohod po Meškovi poti

PRIREDITVE / Gorenjski, 17. oktober 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Kranj, 17. oktober 2019

Šahovski turnir

 

 
 

 

 
 
 

Jesen / 16:32, 15. oktober

Preprost in lep prosti spis.Tudi men je jesen najljubši letni čas, še posebej na martinovo.Lani sem baje šel od kranjske avtobusne postaje d...

Prvi hranilnik električne energije / 11:08, 15. oktober

Namig za oba bogataša: vlagajta v toplarne/elektrarne, ki kurijo mehansko-biološko obdelane komunalne odpadke. Zaslužek zagotovljen: plačan ...

Dnevi kitajske kulture / 10:04, 15. oktober

Dnevi kitajske kulture v Šk. Loki, ali dokaz, kako gre ahko velik krog v majhen krogec.

Levica zbira podpise / 08:32, 15. oktober

Obvezno zdravstveno zavarovanje in pika! Seveda mora to zavarovanje kriti vse, kar spada zraven. Seveda kakšnega extra žgečkanja ali zlatega...

Levica zbira podpise / 07:53, 15. oktober

Dopolnilno zavarovanje je že v redu,če bi bilo le-to konkurenčno. Tako kot vse v SLO gre za kartelne dogovore. Še 100 let, pa bodo tudi Butalci razumeli pomen "konkurenca in izbira".

Zgodba o želji po svobodi / 21:34, 14. oktober

Deželan,
Ja lej, vaši so bili bolj izkušeni, so pa pri 22 in manj že bežali na koroško hahahaaa....

Zgodba o želji po svobodi / 16:38, 14. oktober

Mene pa res zanima, kako je tale 22letni partizan postal komandant ne vem koliko enot.... 22 let !