Vso potrebno opremo je naložil na predelan otroški voziček za kolo. / Foto: Tina Dokl

Peš s Triglava do Ohrida

Polde Taler iz Gorij se je letos namenil uresničiti dolgoletno željo, da bi prehodil celotno našo nekdanjo skupno državo. Pred dobrim tednom se je povzpel na Triglav in nato naslednji dan nadaljeval svojo 1215 kilometrov dolgo pot, ki jo bo čez približno mesec dni končal v Ohridu.

Gorje – O tem, da bi prehodil nekdanjo skupno državo Jugoslavijo, je začel kovati načrte že v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. »Sodeloval sem na številnih maratonih v tujini in zmagovalec maratona v Švici iz leta 1974 ali 1975, ne spomnim se natančno, je potem pretekel celotno Nemčijo. Takrat sem prvič pomislil, da bi jaz storil enako v Jugoslaviji,« je pojasnil Polde Taler in si v mislih že začrtal tudi pot, in sicer od Triglava do Ohrida, saj se je tako imenovala radijska oddaja, ki jo je zelo rad poslušal. A do uresničitve tega cilja je moral počakati vse do letos.

»Želja je bila ves čas velika, možnosti pa ne, saj sem imel takrat mlado družino, zastavljalo se je tudi vprašanje financiranja tako dolge in zahtevne poti,« je razložil Taler in dodal, da se je realna možnost za to pokazala po letu 1980, ko si je že tudi kupil kombi, s katerim bi ga spremljali na poti. A takrat mu je načrte prekrižala prometna nesreča, v kateri si je zlomil kolk in se je moral za nekaj let odpovedati teku. »Potem pa smo postali samostojna država in sem kar pozabil na to.« Vse do lani, ko se je znova odločil, da je nastopil čas, da si izpolni mladostno željo. »Zato sem kupil avtodom, s katerim bi me spremljali na poti, pa mi ni uspelo najti spremljevalca za ves mesec. Zato sem se jeseni odločil, da bom na pot krenil popolnoma sam.« Voziček, ki se uporablja za prevoz otrok s kolesom, je predelal v transportno prikolico, na katero je naložil vse, kar bo potreboval na poti. Med drugim ima s sabo kar pet kilogramov zaseke za moč, saj ne verjame v umetna poživila. »Prikolica je tako težka okrog štirideset kilogramov, kar me malo upočasni. Moj povprečni potovalni čas bo sicer okrog pet kilometrov na uro,« je pred odhodom ocenil Taler. Na pot se je sprva nameraval odpraviti že 25. maja, ko smo v nekdanji skupni državi praznovali dan mladosti, a so mu snežne razmere v visokogorju to preprečile. Tako se je na Triglav povzpel prejšnjo nedeljo, v ponedeljek pa je že ob 8. uri krenil izpred občinske stavbe v Gorjah. »Tako kot sem načrtoval že od začetka, bom prehodil prav vse republike nekdanje Jugoslavije,« je razložil. Slovensko-hrvaško mejo se je namenil prečkati v Vinici, nato pa bo pot nadaljeval mimo Plitviških jezer do Bihaća in nato čez Jajce v Sarajevo in naprej v Priboj, Berane, Peć in Tetovo do Ohrida. Priznal je, da so ga domači na pot pospremili z določeno mero zaskrbljenosti. »Strašijo me z begunci, a sam se bolj bojim kakšnih hudih psov,« se hudomušno nasmeje Taler in prizna, da so njegova edina resna skrb označbe po poti, da ne bi kje preveč zašel.

Oddajte svoj komentar

Kranj 5°

zmerno oblačno
vlažnost: 99 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

3/21

nedelja

12/19

ponedeljek

14/20

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

IZLETI / Gozd Martuljek, 22. september 2019

Pohod na Kurji vrh

PRIREDITVE / Križe, 22. september 2019

Palačinkin ŽivŽav

PRIREDITVE / Žiri, 22. september 2019

Markov tek

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

RAZSTAVE / Cerklje, 23. september 2019

Žig in razstava o Borštniku

 

 
 

 

 
 
 

Nižja gospodarska rast / 19:35, 21. september

"Levica in koalicija zbližali stališča"
---------------------------
Slovenija nova Švica:
ukinitev dopolnilnega zvarovanja in 1000€ pokojnine .
Hudooo!

Odpuščeni kranjski policist zahteva nazaj svojo službo / 22:14, 20. september

Morda bi moral prebrati ves članek, pa ga ne bom. Samo to vem, da je naredil neumnost in zato naj sprejme kazen, samo ne tako hudo. Odpustit...

Nižja gospodarska rast / 16:05, 20. september

Opozicija je že spomladi napovedala nižjo gospodarsko rast zaradi gospodarskih težav v Nemčiji. Vendar koalicija ni hotela o tem ničesar sli...

Nižja gospodarska rast / 13:29, 20. september

DDV dvigniti na 25% pa ne bo panike. Letos se je Javni sektor povečal za 6000 zaposlenih. Nekje je treba vzeti. Alipa se dodatno zadolžiti. Otroci častijo svojo prihodnost.

Za naravi prijazen turizem / 20:40, 19. september

Alias Primož, ni bilo tablet !
Tablete vzamem samo takrat kadar mi psiha dol pade kot padejo gate debele mame na anoreksični punci.

Za naravi prijazen turizem / 15:31, 19. september

Tableta popustila a?

Spomin na požig Kokre / 15:30, 19. september

Ubogi šofer kamiona, menda je prevažal žabjo volno iz Žabnice v Kokro...