Del študentov Fakultete za arhitekturo, ki so se lotili proučevanja somestja Kamnik, Mengeš, Domžale in Trzin.

Od letališča do kulturne četrti

Študenti arhitekture in urbanizma so obravnavali somestje Kamnika, Mengša, Domžal in Trzina.

Ljubljana – Nedavno je na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani potekalo odprtje pregledne letne razstave, na kateri so študenti arhitekture in urbanizma ter študenti iz Nemčije in Češke, ki sodelujejo v programu Erasmus, obravnavali somestje Kamnika, Mengša, Domžal in Trzina pod naslovom So: mesta / je podeželje.

V projektu, ki ga je okoli štirideset študentov pripravljalo celo študijsko leto, so obravnavali različna območja in teme trajnostnega razvoja, od prenove posameznih stavb do oblikovanja celostnih sosesk.

Tako so se denimo v Mengšu lotili urejanja neposeljenega območja med obvoznico in naseljem, v Kamniku pa so med drugim raziskovali možnosti razvoja športnega letališča, kulturne četrti na območju nekdanje smodnišnice in vzpostavitve centra za krožno gospodarstvo na področju Svilanita.

»Realen projekt nastaja v biroju, med študijem pa se nam zdi pomembneje, da študenti odkrivajo nove svetove, da gredo izven ustaljenih okvirjev in na ta način zberejo dobre ideje, kijih vrnejo v prostor,« nam je povedal Kamničan Sinan Mihelčič, eden od dveh asistentov, ki sta pri projektu, ki je potekal v okviru seminarja profesorice mag. Polone Filipič, študente vodila skozi projekt.

Kot nam je dodal Mihelčič, je eden od ciljev projekta poleg spodbude k razpravi tudi spodbuda k sodelovanju med občinami. »Plod sodelovanja med občinami, ki vsekakor obstaja, so nekateri dobri projekti, vendar pa sodelovanja ni nikdar preveč, še zlasti ker je to področje tesno povezano in odločitve, sprejete na enem delu, vplivajo na celotno področje,« je povedal Mihelčič.

Na Fakulteti za arhitekturo so se celostne obravnave tega kompleksnega področja lotili prvič, v pomoč pa so jim bili tudi občinske uprave vseh štirih občin. V vsaki od obravnavanih občin nameravajo jeseni projekt tudi predstaviti, nadejajo pa se, da bo morda kakšno seme, ki so ga s projektom zasejali, padlo na plodna tla.

Oddajte svoj komentar

Kranj °


vlažnost: %
veter: -

17/33

sreda

19/33

četrtek

19/32

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

RAZSTAVE / Škofja Loka, 24. julij 2019

Idrija in Žiri kot obmejno območje 1941–1945

IZLETI / Kranj, 25. julij 2019

Sv. Lovrenc

PRIREDITVE / Kranj, 28. julij 2019

Praznovanje Anine nedelje in Marije Snežne

PRIREDITVE / Kranjska Gora, 30. julij 2019

Počitniške delavnice

PRIREDITVE / Kranjska Gora, 31. julij 2019

Počitniške delavnice

IZLETI / Kranj, 1. avgust 2019

Mangartsko sedlo

PRIREDITVE / Kranjska Gora, 1. avgust 2019

Počitniške delavnice

PRIREDITVE / Kranjska Gora, 2. avgust 2019

Počitniške delavnice

 

 
 

 

 
 
 

Smeti naše vsakdanje / 15:01, 23. julij

Sicer pa je vse tole orkestrirano nabijanje okrog smeti na otokih namenjeno zgolj enemu cilju: ukinitev otokov in podražitev smetarine.

Smeti naše vsakdanje / 15:00, 23. julij

Rešitev je samo ena, če bi vsakega takega, ki svinja družba izločila. Njega in njegovo družino. Kot, da so kužni.Vem, da to ni možno v Slove...

Spomin na prvi kamniški žrtvi / 12:08, 23. julij

Odličen govor polkovnik Miha Butara !

Tudi kazni ne zaležejo / 16:11, 22. julij

Že to da je število komentarjev še vedno na 00, kaže kako "rajo" malo zanima ta problematika. Zato verjamem, da je le ta v MO kar huda. Oseb...

Vsem naj bom neznan / 17:54, 20. julij

"...zdaj pa je »čas za še en nov korak: da poskušamo brez vseh identifikacijskih opor prepoznati absolutno sodobnost njegovega opusa v fokus...

Motorist trčil v avtodom in umrl na kraju nesreče / 16:52, 20. julij

Bil očividec, žalostno vse skupaj, v avtodomu turisti - španska družina, ženska popolnoma v šoku, glede na poškodbe avtodoma in motorista očitno prevelika hitrost..

Motorist trčil v avtodom in umrl na kraju nesreče / 11:53, 20. julij

R.I.P. Precej tragično! 'Nesreča se je zgodila, ko je v ovinku trčil v avtodom.' Menim, da bi bilo dobro, kako se je ta nesreča zgodila. Hitrost, polna črta..... ???