Jeseničan Ernest Zahirović je zagotovil, da ga na sodišču zaradi kriminala ne bodo več videli. / Foto: Simon Šubic

V zapor za spodletel rop

Jeseničan Ernest Zahirović bo moral za zapahi preživeti deset mesecev, ker je poskušal oropati trafiko na Jesenicah. Rop mu ni uspel, ker je prodajalka ugotovila, da ji grozi z imitacijo pištole.

Kranj – Kranjsko okrožno sodišče je pred kratkim na deset mesecev zapora obsodilo 34-letnega Jeseničana Ernesta Zahirovića, ker je 9. aprila letos poskušal oropati trafiko 3dva na Jesenicah. Okrožna državna tožilka Nadja Gasser mu je sicer očitala storitev ropa, kar je obtoženi na predobravnavnem naroku tudi priznal, in zanj predlagala eno leto zapora. Sodnica Milena Turuk je kazen znižala, ker je ocenila, da je očitano dejanje ostalo le pri poskusu, mu je pa zaradi ponovitvene nevarnosti podaljšala pripor.

Obtoženi Ernest Zahirović se je 9. aprila namenil oropati trafiko 3dva na Cesti Cirila Tavčarja na Jesenicah, ki med domačini velja za donosnejšo, zato je bila v preteklosti tudi že večkrat tarča lokalnih prestopnikov. Tožilka Gasserjeva mu je očitala, da se je na rop vnaprej pripravljal, saj je tega dne trafiko dlje časa opazoval in čakal na primeren trenutek za izvedbo ropa. Okoli 17.30 je vendarle pristopil do prodajalke in ji zagrozil, naj mu izroči denar ali pa jo ustreli, pri tem pa pokazal pištolo. Načrt se mu je sfižil, ko je prodajalka spoznala, da pištola ni prava, in mu zato ni hotela dati denarja. Potem je obtoženi sam segel v notranjost trafike in skušal vzeti vsaj nekaj zavojčkov cigaret, a mu je prodajalka tudi to preprečila. Ko mu je dejala, da je že poklicala policijo, je zbežal.

»Krivdo priznavam. Prav je, da me kaznujete, ne glede na druge okoliščine,« je na predobravnavnem naroku dejal obtoženi. Kot je razložil, se je za rop odločil zaradi družinskih razmer, ki jim ni bil dorasel. Nekdanji partner njegovega dekleta, s katero pričakuje tudi otroka, je namreč močno pritiskal nanj. »Tej igri nisem bil dorasel, njegov namen pa je bil, da me od nje odstrani. Nihče me ni prisilil v to dejanje, odločitev je bila moja, a v tem sem videl možnost, da se njegovi pritiski končajo,« je razložil. »Mislil sem, da delam prav, 15 minut kasneje sem se šele zavedel, kaj sem storil,« je še dodal in sodnici zagotovil, da ga na sodišču zaradi kriminala ne bodo več videli, saj je pri njegovih 34 letih zadnji čas, da življenje obrne v nasprotno smer, proč od bedarij. »Prvič sem v situaciji, ko imam v življenju za koga živeti,« je še poudaril.

Tožilka Gasserjeva je v zaključni besedi ocenila, da je bilo Zahirovićevo priznanje in obžalovanje dejanja iskreno, česar ne more trditi za vse obtožene, ki priznajo krivdo. Pomembno se ji tudi zdi, da ima zdaj kritičen odnos do dejanja, ki ga je storil. Vseeno pa gre na drugi strani za specialnega povratnika, ki je bil v preteklosti že obsojen za istovrstna in tudi blažja premoženjska kazniva dejanja, je opozorila. Po njenem mnenju bi bila zato enoletna zaporna kazen, ki je najnižja zagrožena sankcija za rop, povsem primerna.

Sodnica Turukova je pri izrečeni sodbi bolj upoštevala navedbe Zahirovićevega zagovornika Andreja Ranta, da je šlo pravzaprav za poskus ropa, in ne pravi rop, zato je kazen omilila na deset mesecev zapora. Pri določitvi kazni je upoštevala tudi posebne okoliščine ob storitvi kaznivega dejanja in dejstvo, da obtoženi pričakuje otroka.

Oddajte svoj komentar

Kranj 11°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

8/20

nedelja

8/23

ponedeljek

6/23

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

IZLETI / Žiri, 20. oktober 2019

Pohod okoli Žirov

PRIREDITVE / Tržič, 20. oktober 2019

Neuničljiva melodija

PRIREDITVE / Preddvor, 20. oktober 2019

Podelitev priznanj za najboljše ljubezensko pismo

PRIREDITVE / Breznica, 20. oktober 2019

Škratovanje

PRIREDITVE / Breznica, 20. oktober 2019

Predstava o življenju in delu Antona Janše

PRIREDITVE / Visoko, 20. oktober 2019

Pod okence pridem

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. oktober 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PREDAVANJA / Žirovnica, 21. oktober 2019

Za lepši partnerski odnos

 

 
 

 

 
 
 

Swiss Airlines vzpostavil povezavo s Zürichom / 17:57, 19. oktober

Iz Požarja:"Najbolj pa se Počivalškova "vizija" uresničuje na primeru Adrie Airways. Počivalšek je bil namreč gospodarski minister v vladi M...

Od Jenkove smrti do rojstva / 08:09, 19. oktober

Poglejte fotografijo.

Še bedenje ob mrliču je bolj življensko.

Sova vložila ovadbo / 07:08, 19. oktober

Marjana so ujeli s prstom v marmeladi. Sedaj nam razlaga, da ga ni namočil v marmelado, ampak....

Podjetje Kobla ŽTG v stečaju / 07:06, 19. oktober

Naprave odstraniti in prodati za staro železo, ki je zelo iskana surovina. Na sidrišča stolpov pa namontirati klopce, da bodo turisti užival...

Mladost v primežu vojne / 20:36, 18. oktober

Sprejemljiv in umirjen komentar, čeprav iz "nasprotne strani". Znano je tudi, da bi se Tito s soglasjem Stalina povezal s Hitlerjem, da bi...

Sova vložila ovadbo / 16:55, 18. oktober

"Javno obračunavanje ustavnih sodnikov"----------------------Ta naslov zavaja. Zamegluje bistvo.Nobenega obračunavanja ni!Ustavno sodišče je...

Skupaj so še močnejši / 15:45, 18. oktober

Če sem prav razumel članek, vaja sploh ni pomembna.
Pomemno je kako se po vaji govori.