Jeseničan Ernest Zahirović je zagotovil, da ga na sodišču zaradi kriminala ne bodo več videli. / Foto: Simon Šubic

V zapor za spodletel rop

Jeseničan Ernest Zahirović bo moral za zapahi preživeti deset mesecev, ker je poskušal oropati trafiko na Jesenicah. Rop mu ni uspel, ker je prodajalka ugotovila, da ji grozi z imitacijo pištole.

Kranj – Kranjsko okrožno sodišče je pred kratkim na deset mesecev zapora obsodilo 34-letnega Jeseničana Ernesta Zahirovića, ker je 9. aprila letos poskušal oropati trafiko 3dva na Jesenicah. Okrožna državna tožilka Nadja Gasser mu je sicer očitala storitev ropa, kar je obtoženi na predobravnavnem naroku tudi priznal, in zanj predlagala eno leto zapora. Sodnica Milena Turuk je kazen znižala, ker je ocenila, da je očitano dejanje ostalo le pri poskusu, mu je pa zaradi ponovitvene nevarnosti podaljšala pripor.

Obtoženi Ernest Zahirović se je 9. aprila namenil oropati trafiko 3dva na Cesti Cirila Tavčarja na Jesenicah, ki med domačini velja za donosnejšo, zato je bila v preteklosti tudi že večkrat tarča lokalnih prestopnikov. Tožilka Gasserjeva mu je očitala, da se je na rop vnaprej pripravljal, saj je tega dne trafiko dlje časa opazoval in čakal na primeren trenutek za izvedbo ropa. Okoli 17.30 je vendarle pristopil do prodajalke in ji zagrozil, naj mu izroči denar ali pa jo ustreli, pri tem pa pokazal pištolo. Načrt se mu je sfižil, ko je prodajalka spoznala, da pištola ni prava, in mu zato ni hotela dati denarja. Potem je obtoženi sam segel v notranjost trafike in skušal vzeti vsaj nekaj zavojčkov cigaret, a mu je prodajalka tudi to preprečila. Ko mu je dejala, da je že poklicala policijo, je zbežal.

»Krivdo priznavam. Prav je, da me kaznujete, ne glede na druge okoliščine,« je na predobravnavnem naroku dejal obtoženi. Kot je razložil, se je za rop odločil zaradi družinskih razmer, ki jim ni bil dorasel. Nekdanji partner njegovega dekleta, s katero pričakuje tudi otroka, je namreč močno pritiskal nanj. »Tej igri nisem bil dorasel, njegov namen pa je bil, da me od nje odstrani. Nihče me ni prisilil v to dejanje, odločitev je bila moja, a v tem sem videl možnost, da se njegovi pritiski končajo,« je razložil. »Mislil sem, da delam prav, 15 minut kasneje sem se šele zavedel, kaj sem storil,« je še dodal in sodnici zagotovil, da ga na sodišču zaradi kriminala ne bodo več videli, saj je pri njegovih 34 letih zadnji čas, da življenje obrne v nasprotno smer, proč od bedarij. »Prvič sem v situaciji, ko imam v življenju za koga živeti,« je še poudaril.

Tožilka Gasserjeva je v zaključni besedi ocenila, da je bilo Zahirovićevo priznanje in obžalovanje dejanja iskreno, česar ne more trditi za vse obtožene, ki priznajo krivdo. Pomembno se ji tudi zdi, da ima zdaj kritičen odnos do dejanja, ki ga je storil. Vseeno pa gre na drugi strani za specialnega povratnika, ki je bil v preteklosti že obsojen za istovrstna in tudi blažja premoženjska kazniva dejanja, je opozorila. Po njenem mnenju bi bila zato enoletna zaporna kazen, ki je najnižja zagrožena sankcija za rop, povsem primerna.

Sodnica Turukova je pri izrečeni sodbi bolj upoštevala navedbe Zahirovićevega zagovornika Andreja Ranta, da je šlo pravzaprav za poskus ropa, in ne pravi rop, zato je kazen omilila na deset mesecev zapora. Pri določitvi kazni je upoštevala tudi posebne okoliščine ob storitvi kaznivega dejanja in dejstvo, da obtoženi pričakuje otroka.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

pretežno jasno
vlažnost: 91 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

11/26

torek

11/28

sreda

15/27

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 16. julij 2019

Turistični izlet v Čebelji raj Noč

IZLETI / Kranj, 16. julij 2019

Kolesarski izlet

IZLETI / Šenčur, 16. julij 2019

Brezjanska Pot miru

IZLETI / Kranj, 16. julij 2019

Nočni pohod na Jamnik

FILM / Jesenice, 16. julij 2019

Projekcija filma Bojevnica

IZLETI / Kranj, 18. julij 2019

Pohod do slapov v Spodnji Bohinjski dolini

IZLETI / Kranj, 18. julij 2019

Kopalni izlet v Izolo

IZLETI / Kranj, 20. julij 2019

Na Porze

 

 
 

 

 
 
 

Najbolj iskani Slovenec spet prost / 17:19, 15. julij

Dragi Django! Morebitni tvoj dolg za par centov pa ne bo nikoli zastaral. Usedli se bodo na dediščino in nabili obresti. Vse zastara, tudi...

Najbolj iskani Slovenec spet prost / 20:26, 14. julij

Kako lahko nekaj takega zastara? To je možno samo v Sloveniji, vsak dan gledam poročila na Slo1,saj v Nemčiji drugega nedobim,pa še es je ma...

Umik župnika je bila najboljša rešitev / 14:51, 14. julij

Primož, meni je dedek, ki ma vnukinjo v naročju, sumljiv.
A teb ne?

Umik župnika je bila najboljša rešitev / 08:51, 14. julij

Je bil že kdaj kateri pri nas pravnomočno obsojen? Denar sveta vladar, ne razumem pa staršev, da svoje otroke porivajo v naročja tem farškim kiklam..

Umik župnika je bila najboljša rešitev / 06:59, 14. julij

OPOZORILO VSEM DEDKOM

Pazite kako govorite in kaj počnete z vnukinjami !

Bolnišnici tudi druga pravda / 16:21, 13. julij

Kje je tu kmečka pamet? Kje je kdo, ki bi udaril po mizi!? Plačljiva parkirišča pred bolnišnicami?? V LJ celo reševalnim voziom zatikajo ka...

Več ukrepov za kolesarje / 07:22, 13. julij

V naši državi je najenostavnejša rešitev, da se namesto izgradnje kolesarske steze, le to kar nariše na cesto, zbriše sredinsko črto in navi...