Gregor Stojan in Alma Rekić

Razstavljena blejska kremna rezina

Vrnila se je na Bled. Tokrat nastopa v vlogi vodje kuhinje. Govorimo o nasmejani in vidno zadovoljni Almi Rekić. Širša javnost je zanjo slišala, ko so jo predstavili kot sodnico domačega MasterChefa.

Najdemo jo v restavraciji pe­n­ziona Berc na Bledu, ki je zadnja leta znan tudi po dobri hrani. Miha Berc je že tretja generacija, ki se v hiši ukvarja s turizmom; restavracijo, ki je odprtega tipa, imajo dobrih pet let. Alma se sicer s tovrstno kuhinjo ne srečuje prvič, čeprav jo večina bolj pozna kot slaščičarko.

Spomnimo se kuhinje blejskega Parka še izpred let. Vse je vrvelo, ravno se je pripravljala ogromna količina kreme za priljubljeno blejsko kremno rezino, Alma Rekić pa se je odpravljala z Društvom kuharjev in slaščičarjev Slovenije na eno izmed tekmovanj v tujini. V kotu se je ukvarjala še z zadnjimi detajli svoje čokoladne skulpture. Od takrat je minilo precej časa. Pravi sicer, da je slaščičarstvo njena strast, ki jo sprošča, ji je pa tudi kuhinja blizu. Pred tremi leti je osvojila tudi naziv slovenske femme fatale, usodne ženske, nedolgo nazaj se je spogledovala celo s politiko. Širša javnost pa je zanjo slišala, ko se je leta 2015 pojavila v vlogi stroge sodnice v priljubljenem televizijskem kuharskem šovu MasterChef Slovenija. Ostala je tri sezone, potem pa televizijsko sodniško kuhalnico spet zamenjala za resnično.

V Bercu je prevzela vajeti kuhinje marca letos. Sestavila je nov jedilni list, kakšno jed pustila, kakšno zamenjala, nekatere zasnovala malce drugače, jih posodobila. »V bistvu poudarjamo lokalno, a stremimo k moderni izvedbi,« pravi. Njen namestnik je Gregor Stojan, ki pa ni nov v omenjeni kuhinji.

Če za trenutek na glas razmišljamo o tistem, kar večina največkrat šepeta: za Berčevo restavracijo se je vedno govorilo, da je hrana dobra, cene niso najnižje, gostov pa jim ni nikoli manjkalo. Tudi tokrat je bilo tako. Terasa je bila zapolnjena do zadnjega kotička, res pa je tudi, da je čas takšen, da smo slišali večinoma angleščino.

Pokusili smo degustacijski meni, pri katerem nam je k hrani oziroma štirim hodom suvereno izbral vina vodja restavracije Asmir Jusufagić. Pri hladni predjedi smo na krožnik dobili zanimivo postreženo domačo postrv – na tri načine. Okusna je bila bakalica oziroma jagnječji ragu, seveda v spremstvu idrijskih žlikrofov. Za glavno jed je bil hrbet divjega prašiča, zavitega v slanino, z dodano zelenjavo in izjemno okusnim ajdovim krapom, polnjenim s skuto, suho hruško in še kakšno zanimivo sestavino; posuli pa so ga z ajdovo pokovko. Pravzaprav bi bili zadovoljni že samo s krapom kot samostojno jedjo, čisto primeren bi bil tudi kot sladica. In ta je resnično presenetila. Jusufagić nam je napol v šali, napol zares, razložil, da sedaj na mizo prihaja »blumenthal kremšnita«. Kdor pozna kuhinjo znanega Hestona Blumenthala in je spremljal njegove oddaje na programu 24Kitchen, ve, da Blumenthal rad raziskuje, poskuša nemogoče, razstavlja jedi in njihove sestavine, išče podrobnosti znotraj podrobnosti in poskuša z okusi ljudem pričarati posebna doživetja. Čeprav je šlo tudi tu za posebnost, in sicer na glavo obrnjeno kremno rezino, so se sveža kefirjeva in vaniljeva krema, rabarbara, sadje, sladkorna krona, čokoladni piškotek in drobljenec lepo ujemali v okusih. Berčeva kremna rezina je dosegla svoj namen: padla je v oči in tudi brbončice se niso pritoževale.

Oddajte svoj komentar

Kranj 4°

pretežno oblačno
vlažnost: 96 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

1/13

sreda

0/10

četrtek

-2/14

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

PREDAVANJA / Škofja Loka, 17. april 2024

O ukvarjanju s homeopatijo

PRIREDITVE / Naklo, Preddvor, 18. april 2024

Digitalna tehnologija, družabne igre, zdravi odnosi

IZLETI / Naklo, 18. april 2024

S kolesom v Otoče

IZLETI / Kranj, 18. april 2024

Planinsko-pohodniški izlet na Jelenk

PRIREDITVE / Milje, 18. april 2024

Koncert citrark Notice

PRIREDITVE / Kranj, 18. april 2024

Navigacija ?GPS v gorah

PRIREDITVE / Jesenice, 19. april 2024

Mladost mesta rdečega prahu

 

 
 

 

 
 
 

Za pravico do groba in spomina / 10:49, 16. april

Za 70% SLO populacije je to drugorazredna tema. Slovenci radi mečejo v brezna in jame kar jim je viška v kleti in okoli hiše. Takrat so bili...

Za pravico do groba in spomina / 19:13, 15. april

Cerkev in Dežman bodo še trdili, da so se domobranci borili za svobodno Jugoslavijo. Kaj pa če bi še pogledali koliko gorja so naredili sami...

Neznanka vstopila v odklenjeno stanovanje / 19:09, 15. april

Stari časi, ko si pustil odklenjena vhodna vrata v stanovanje in šel brez skrbi naokoli, so že zdavnaj minila. Ampak nekateri se teh navad ne morejo znebiti, potem je pa groza.

Če operater konča v stečaju / 19:07, 15. april

Sam se v ta predlog za stečaj ne vtikam, ker enostavno ne poznam dobro situacije. Me pa na splošno moti, v kolikor gre kdo v stečaj, podjetj...

Dela na Betinu predčasno končana / 09:47, 15. april

Skupni načrt, časovnica se mi pa za ta projekt, ki ni majhen, zdi precej čuden. Okoli Bleda bi morala biti obvoznica fertik, tko da bi sedaj...

Je bil gradbeni poseg na Veliki planini nezakonit / 09:01, 9. april

Skrajni čas je bil, da se je elektrificiralo tudi pastirsko naselje "Veliki stan", saj so inšpektorji neprestano kaznovali in grozili kmetom...

Gradivo za drugi tir do Kranja pripravljeno / 18:45, 7. april

Orehek je od Kranja oddaljen cca 2km. Kako bo vlak ustavil v Kranju, če bo na Orehku njegova hitrost 160km/h?
Zakaj ni v planu izgradnja ŽP na Orehku vsaj za lokalne vlake?