Slovesnost Prostovoljnega gasilskega društva Kranj Primskovo ob stoštiridesetletnici delovanja / Foto: Tina Dokl

Uspešno prehojena sto štirideset let dolga pot

Prostovoljno gasilsko društvo Kranj Primskovo letos obeležuje sto štirideset let delovanja. Jubilej so v soboto počastili s slovesnostjo, teden dni prej pa s slavnostno sejo.

Kranj – Začetki gasilstva na Primskovem segajo v leto 1879, ko so mestni veljaki zbrali zadosti financ za ustanovitev prostovoljne enote Požarne brambe Kranj. Potreba po hitrem posredovanju je v začetku dvajsetega stoletja privedla do ustanovitve Gasilskega društva Primskovo, ki se je leta 1964 združilo z Gasilskim društvom Kranj in se preimenovalo v še vedno aktualno ime. PGD Kranj Primskovo trenutno šteje 384 članov, od tega jih je trideset operativnih, v 140 letih pa so si z lastnim trudom zagotovili primerno in sodobno gasilsko opremo in se leta 2001 lotili gradnje novega gasilskega doma, ki je bil dokončan že naslednje leto.

Kako pomembna in uspešna je bila sto štirideset let dolga pot PGD Kranj Primskovo, so domače gasilke in gasilci pokazali na zaključni slovesnosti ob praznovanju visokega jubileja njihovega društva. »Teh sto štirideset let pomeni kar nekaj generacij gasilcev, ki so vztrajali v humanem in požrtvovalnem delu. Vse generacije pa so imele pred seboj enak cilj – pomagati ljudem, kadar so pomoči potrebni,« je dela predsednik PGD Kranj Primskovo Aleš Kern. Za visoki jubilej so se s pomočjo zlatega donatorja podjetja Gratel obdarili z novim gasilskim vozilom, ki ga je božjemu varstvu predal domači župnik Franc Godec, ključe vozila pa je prevzel voznik Robert Golc.

Gasilkam in gasilcem ter njihovim družinam je na slovesnosti čestital tudi minister za obrambo Karl Erjavec. »Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Kranj Primskovo ste – tako kot slovenski gasilci nasploh – pomembno prispevali k utrjevanju slovenske narodne identitete in tudi aktivno delovali na naši poti do samostojne in suverene države. Ste ključni steber v slovenskem sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami,« je povedal Erjavec.

Posameznikom in ustanovam, ki PGD Kranj Primskovo nesebično pomagajo, so podelili posebne zahvale. Priznanje so podelili tudi najstarejšemu članu društva Marjanu Černivcu. Priznanje za pogum in humanitarno delo sta prejela Matic Novak in Robert Golc. Zahvalili so se tudi podjetju Gratel za podporo in pomoč pri nakupu novega gasilskega vozila. Gasilska zveza Mestne občine Kranj je podelila deset priznanj gasilske zveze tretje stopnje, štiri priznanja druge stopnje in eno priznanje prve stopnje, ki ga je prejel Franc Zupan. Podpredsednik Gasilske zveze Slovenije Jože Derling je PGD Kranj Primskovo za 140 let delovanja podelil zlato plaketo, Robertu Pelku gasilko plemenico prve stopnje, Gregorju Veharju gasilko odlikovanje prve stopnje in Janku Zupanu odlikovanje za posebne zasluge.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

pretežno jasno
vlažnost: 97 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

11/26

torek

11/28

sreda

15/27

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 16. julij 2019

Turistični izlet v Čebelji raj Noč

IZLETI / Kranj, 16. julij 2019

Kolesarski izlet

IZLETI / Šenčur, 16. julij 2019

Brezjanska Pot miru

IZLETI / Kranj, 16. julij 2019

Nočni pohod na Jamnik

FILM / Jesenice, 16. julij 2019

Projekcija filma Bojevnica

IZLETI / Kranj, 18. julij 2019

Pohod do slapov v Spodnji Bohinjski dolini

IZLETI / Kranj, 18. julij 2019

Kopalni izlet v Izolo

IZLETI / Kranj, 20. julij 2019

Na Porze

 

 
 

 

 
 
 

Najbolj iskani Slovenec spet prost / 17:19, 15. julij

Dragi Django! Morebitni tvoj dolg za par centov pa ne bo nikoli zastaral. Usedli se bodo na dediščino in nabili obresti. Vse zastara, tudi...

Najbolj iskani Slovenec spet prost / 20:26, 14. julij

Kako lahko nekaj takega zastara? To je možno samo v Sloveniji, vsak dan gledam poročila na Slo1,saj v Nemčiji drugega nedobim,pa še es je ma...

Umik župnika je bila najboljša rešitev / 14:51, 14. julij

Primož, meni je dedek, ki ma vnukinjo v naročju, sumljiv.
A teb ne?

Umik župnika je bila najboljša rešitev / 08:51, 14. julij

Je bil že kdaj kateri pri nas pravnomočno obsojen? Denar sveta vladar, ne razumem pa staršev, da svoje otroke porivajo v naročja tem farškim kiklam..

Umik župnika je bila najboljša rešitev / 06:59, 14. julij

OPOZORILO VSEM DEDKOM

Pazite kako govorite in kaj počnete z vnukinjami !

Bolnišnici tudi druga pravda / 16:21, 13. julij

Kje je tu kmečka pamet? Kje je kdo, ki bi udaril po mizi!? Plačljiva parkirišča pred bolnišnicami?? V LJ celo reševalnim voziom zatikajo ka...

Več ukrepov za kolesarje / 07:22, 13. julij

V naši državi je najenostavnejša rešitev, da se namesto izgradnje kolesarske steze, le to kar nariše na cesto, zbriše sredinsko črto in navi...