Slovesnost Prostovoljnega gasilskega društva Kranj Primskovo ob stoštiridesetletnici delovanja / Foto: Tina Dokl

Uspešno prehojena sto štirideset let dolga pot

Prostovoljno gasilsko društvo Kranj Primskovo letos obeležuje sto štirideset let delovanja. Jubilej so v soboto počastili s slovesnostjo, teden dni prej pa s slavnostno sejo.

Kranj – Začetki gasilstva na Primskovem segajo v leto 1879, ko so mestni veljaki zbrali zadosti financ za ustanovitev prostovoljne enote Požarne brambe Kranj. Potreba po hitrem posredovanju je v začetku dvajsetega stoletja privedla do ustanovitve Gasilskega društva Primskovo, ki se je leta 1964 združilo z Gasilskim društvom Kranj in se preimenovalo v še vedno aktualno ime. PGD Kranj Primskovo trenutno šteje 384 članov, od tega jih je trideset operativnih, v 140 letih pa so si z lastnim trudom zagotovili primerno in sodobno gasilsko opremo in se leta 2001 lotili gradnje novega gasilskega doma, ki je bil dokončan že naslednje leto.

Kako pomembna in uspešna je bila sto štirideset let dolga pot PGD Kranj Primskovo, so domače gasilke in gasilci pokazali na zaključni slovesnosti ob praznovanju visokega jubileja njihovega društva. »Teh sto štirideset let pomeni kar nekaj generacij gasilcev, ki so vztrajali v humanem in požrtvovalnem delu. Vse generacije pa so imele pred seboj enak cilj – pomagati ljudem, kadar so pomoči potrebni,« je dela predsednik PGD Kranj Primskovo Aleš Kern. Za visoki jubilej so se s pomočjo zlatega donatorja podjetja Gratel obdarili z novim gasilskim vozilom, ki ga je božjemu varstvu predal domači župnik Franc Godec, ključe vozila pa je prevzel voznik Robert Golc.

Gasilkam in gasilcem ter njihovim družinam je na slovesnosti čestital tudi minister za obrambo Karl Erjavec. »Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Kranj Primskovo ste – tako kot slovenski gasilci nasploh – pomembno prispevali k utrjevanju slovenske narodne identitete in tudi aktivno delovali na naši poti do samostojne in suverene države. Ste ključni steber v slovenskem sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami,« je povedal Erjavec.

Posameznikom in ustanovam, ki PGD Kranj Primskovo nesebično pomagajo, so podelili posebne zahvale. Priznanje so podelili tudi najstarejšemu članu društva Marjanu Černivcu. Priznanje za pogum in humanitarno delo sta prejela Matic Novak in Robert Golc. Zahvalili so se tudi podjetju Gratel za podporo in pomoč pri nakupu novega gasilskega vozila. Gasilska zveza Mestne občine Kranj je podelila deset priznanj gasilske zveze tretje stopnje, štiri priznanja druge stopnje in eno priznanje prve stopnje, ki ga je prejel Franc Zupan. Podpredsednik Gasilske zveze Slovenije Jože Derling je PGD Kranj Primskovo za 140 let delovanja podelil zlato plaketo, Robertu Pelku gasilko plemenico prve stopnje, Gregorju Veharju gasilko odlikovanje prve stopnje in Janku Zupanu odlikovanje za posebne zasluge.

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

delno oblačno
vlažnost: 95 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

8/18

petek

10/19

sobota

10/22

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjski, 18. oktober 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Bled, 18. oktober 2019

Ko boš prišla na Bled

IZLETI / Šenčur, 19. oktober 2019

Krompirjeva Belica in Središče ob Dravi

OBVESTILA / Primskovo, Kranj, Žabnica, 19. oktober 2019

Meritve tlaka, holesterola in krvnega sladkorja

OBVESTILA / Primskovo, 19. oktober 2019

Meritve krvnega tlaka in srčnega utripa

PRIREDITVE / Sebenje, 19. oktober 2019

Odprtje obnovljenega igrišča Pod kostanjčki

PRIREDITVE / Kranj, 19. oktober 2019

Drobtinica 2019

IZLETI / Žiri, 20. oktober 2019

Pohod okoli Žirov

 

 
 

 

 
 
 

Mladost v primežu vojne / 07:44, 18. oktober

Ja, sem ga poslušal oz. gledal v oddaji Pričevalci, moder mož, priznam, pa tudi zelo naiven, če je računal na to, da se bodo zavezniki izkrc...

Mladost v primežu vojne / 20:47, 17. oktober

Primož???

Nabirajo le poznane gobe / 13:18, 17. oktober

V GOZDU

"Hej, vi, ta goba je strupena!"
"Molim, što?"
"Ah, nič, nič."

Nabirajo le poznane gobe / 12:41, 17. oktober

Tabol goba zame je jesenska marčnica.

Peška se vrača v vlogi poštarja / 10:16, 16. oktober

Vsa čast Peški, samo tole je bolj slaba šala kot zabavna oddaja..

Na ramenih otrok / 10:15, 16. oktober

Tako je, breme ohranjanja okolja preložimo na otroke in je to to, nej se oni ubadajo s to problematiko !

Aditivi v mesnih pripravkih / 10:11, 16. oktober

A zato so čevapi iz Mercatorja najbolj..