Zanimiva Slovenija

Zadnjič sem končala s štorkljo. Jezersko-solčavska in bovška ovca pa naša goveda, ki jih najdemo v Bohinju in na Primorskem, so avtohtone vrste, tukaj so doma.

Tujci občudujejo našo floro. V Bohinju je festival alpskega cvetja, turistična prireditev, kjer je predstavljeno bogastvo alpskega cvetja. Če boste želeli videti triglavsko rožo, se boste morali podati v pogorje Triglava. Velikonočnica vas bo pozdravila na pobočjih Boča ali Ponikve.

Sledi izvrstna kulinarika, ki jo tujci morajo okusiti. Potica je naša jed, poznamo jo v več kot stotih okusih in odtenkih, morda je zadnji hit podbreška potica s suhim sadjem. Če bomo tujce vozili po Prekmurju, bodo seveda okušali prekmursko gibanico. In čisto nori so na slovenska vina. V katerikoli pokrajini smo, ponudimo jim domače vino. Če smo na Primorskem, refošk, na Krasu teran, na Dolenjskem cviček, v Beli krajini metliško črnino, v Vipavski dolini rebulo in merlot, v goricah na vzhodu Slovenije pa kakšno belo sorto vina. Pogosto sem doživela, da sploh ne vedo in ne pričakujejo domačega vina, pa takšna posebnost je to.

Potem bi tujcem predstavila naše čebelarjenje. Nedavno tega sem imela opravka s tujci in ena od gostij je dejala, da se ji zdi, da je čebelarstvo za Slovence zelo pomembno. Ne glede na to, da je 20. maj sedaj mednarodni dan čebel, je to posebnost, še zlasti zavedanje o pomenu čebel za naravo in človeka.

Naslednja posebnost Slovencev je prostovoljstvo. Slovenci smo narod prostovoljcev. Prednjačijo gasilci, potem so pevska društva zelo številna, pa lovci, ribiči, športna in kulturna dejavnost. Gosti so vedno navdušeni, če lahko pogledajo kakšno društvo tako od blizu, če jih peljete na vaje ali trening, jim razkažete vaše prostore ali opremo. Vedno začudeno povprašujejo, ali to delamo zastonj. Ja, zgolj za svoje veliko veselje.

Vedno omenim še dva velika umetnika. Prvi je Prešeren. Kranj je Prešernovo mesto. V njegovi hiši, kjer je preživel in delal svoja zadnja leta, imajo Zdravljico napisano v več tujih jezikih. Ko jo primerjamo z vsebino himn drugih narodov, ljudje pogosto začnejo jokati. Samo pomislimo: žive naj vsi narodi …, … le sosed bo mejak; ali pa: … korakajmo, v bataljone, naj teče kri … Lahko smo ponosni, bolj kot si mislimo. Naslednji umetnik je Plečnik. Lahko ga občudujemo v Ljubljani, kamor skoraj zagotovo zaidemo. Njegova dela lahko občudujemo kar tako na sprehodu po Ljubljani, ki jo je želel oblikovati kot antične Atene. Lahko si ogledamo njegovo hišo, kjer je živel in delal. Njegova dela lahko občudujemo v različnih krajih in pokrajinah po Sloveniji od Bogojine do Dolenje vasi, od Kamnika in Cerkelj do Preske in še drugod.

To je moj seznam dvajsetih zanimivosti Slovenije in Slovencev. Vedno pomislimo, kakšne goste imamo pred seboj, kaj jih zanima. Če imajo gosti svoje želje, je to še najlažje. Kadar jim je vseeno, kaj gledajo, tedaj jim ponudimo nekaj od priporočenega …

Oddaj svoj komentar

Kranj 5°

zmerno oblačno
vlažnost: 99 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

3/21

nedelja

14/23

ponedeljek

14/21

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

IZLETI / Gozd Martuljek, 22. september 2019

Pohod na Kurji vrh

PRIREDITVE / Križe, 22. september 2019

Palačinkin ŽivŽav

PRIREDITVE / Žiri, 22. september 2019

Markov tek

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

RAZSTAVE / Cerklje, 23. september 2019

Žig in razstava o Borštniku

 

 
 

 

 
 
 

Nižja gospodarska rast / 19:35, 21. september

"Levica in koalicija zbližali stališča"
---------------------------
Slovenija nova Švica:
ukinitev dopolnilnega zvarovanja in 1000€ pokojnine .
Hudooo!

Odpuščeni kranjski policist zahteva nazaj svojo službo / 22:14, 20. september

Morda bi moral prebrati ves članek, pa ga ne bom. Samo to vem, da je naredil neumnost in zato naj sprejme kazen, samo ne tako hudo. Odpustit...

Nižja gospodarska rast / 16:05, 20. september

Opozicija je že spomladi napovedala nižjo gospodarsko rast zaradi gospodarskih težav v Nemčiji. Vendar koalicija ni hotela o tem ničesar sli...

Nižja gospodarska rast / 13:29, 20. september

DDV dvigniti na 25% pa ne bo panike. Letos se je Javni sektor povečal za 6000 zaposlenih. Nekje je treba vzeti. Alipa se dodatno zadolžiti. Otroci častijo svojo prihodnost.

Za naravi prijazen turizem / 20:40, 19. september

Alias Primož, ni bilo tablet !
Tablete vzamem samo takrat kadar mi psiha dol pade kot padejo gate debele mame na anoreksični punci.

Za naravi prijazen turizem / 15:31, 19. september

Tableta popustila a?

Spomin na požig Kokre / 15:30, 19. september

Ubogi šofer kamiona, menda je prevažal žabjo volno iz Žabnice v Kokro...