Kopalci tudi onesnaževalci

V vročih dneh se številne lokacije ob rekah in jezerih spremenijo v priložnostna kopališča. Kot opozarjajo pristojni, pa kopanje ni povsod varno, bodisi zaradi moči vode bodisi zaradi slabe kakovosti vode. K dodatnemu onesnaženju lahko poleg neurejene kanalizacije, iztokov komunalnih čistilnih naprav in nekaterih drugih virov onesnaženja izdatno prispevajo tudi kopalci sami.

Ob vse bolj množičnem turizmu se namreč stopnjuje tudi pritisk na jezera in reke. Ob obalah Blejskega in Bohinjskega jezera, ki sta v Sloveniji edini večji naravni jezeri z uradno določenimi kopalnimi območji, namreč obisk turistov iz leta v leto raste, kar se že pozna na ekološkem stanju obeh jezer. Ekološko stanje na podlagi stanja vodnih rastlin in vodnih živali, ki živijo v priobalnem območju, se je v Blejskem jezeru po skokovitem porastu turizma pred tremi leti poslabšalo iz dobrega v zmeren kakovostni razred, opozarjajo na republiški agenciji za okolje. Zlasti v obdobju poletnih vročinskih valov je namreč vsa obala, tudi zunaj kopalnih območij, na obeh jezerih preobremenjena. Ne samo, da pri vstopu v vodo kopalci mehansko poškodujejo mikrohabitate, ki so pomembni za preživetje in dobro delovanje priobalne združbe rastlin in živali, ki s svojim koreninskim sistemom ščitijo jezero, ampak vplivajo tudi na kemijsko stanje jezer z vnosom substanc, ki so prisotne v nekaterih filtrih zaščitnih sredstev za sončenje. Obenem kopalci s svojimi izločki v jezero vnašajo hranila, ki spodbujajo razrast planktonskih alg in cianobakterij.

Prav zaradi vsega omenjenega zato velja prisluhniti opozorilom pristojnih, naj kopalci ob rekah ali jezerih ravnajo odgovorno. Predvsem je pomembno, da za kopanje izberemo tako imenovana kopalna območja, kjer med kopalno sezono tudi redno spremljajo kakovost vode. Razveseljujoče je, da se v Sloveniji še vedno lahko pohvalimo z dobro kakovostjo kopalnih voda, velika večina se jih uvršča celo v odlični kakovostni razred. A že tudi v nekaterih naših sosednjih državah to ni več tako samoumevno, zato se morajo svoje odgovornosti zavedati tudi obiskovalci ob rekah in jezerih, da bomo tako stanje voda ohranili tudi v prihodnje. Za to se trudijo tudi v občinah Bled in Bohinj, kjer si v zadnjih letih prizadevajo umikati promet, tudi mirujoči, stran od jezerske sklede. Na Bledu pa so v Grajskem kopališču letos uvedli še eno dobrodošlo novost, namreč vsem obiskovalcem bo brezplačno na voljo krema za sončenje na veganski osnovi. Prav vsak kamenček, ki ga dodamo prizadevanjem za ohranjanje naših jezer, namreč šteje, pa če se zdi še tako nepomemben.

Oddaj svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 87 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

9/17

ponedeljek

14/20

torek

9/20

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

RAZSTAVE / Cerklje, 23. september 2019

Žig in razstava o Borštniku

OBVESTILA / Visoko, 23. september 2019

Vpis gledališkega abonmaja

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. september 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. september 2019

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

Odpuščeni kranjski policist zahteva nazaj svojo službo / 17:27, 22. september

Se strinjam z vami Deželan.
Premestitev na južno mejo, da se za ene pol leta umakne iz Kranja.
Nora kazen je to glede na bankirje in drugo svojat pri koritu!

Ne bodi tak kot krava ... / 17:23, 22. september

Boljš je tale:

POZOR MINE !

Nižja gospodarska rast / 19:35, 21. september

"Levica in koalicija zbližali stališča"
---------------------------
Slovenija nova Švica:
ukinitev dopolnilnega zvarovanja in 1000€ pokojnine .
Hudooo!

Odpuščeni kranjski policist zahteva nazaj svojo službo / 22:14, 20. september

Morda bi moral prebrati ves članek, pa ga ne bom. Samo to vem, da je naredil neumnost in zato naj sprejme kazen, samo ne tako hudo. Odpustit...

Nižja gospodarska rast / 16:05, 20. september

Opozicija je že spomladi napovedala nižjo gospodarsko rast zaradi gospodarskih težav v Nemčiji. Vendar koalicija ni hotela o tem ničesar sli...

Nižja gospodarska rast / 13:29, 20. september

DDV dvigniti na 25% pa ne bo panike. Letos se je Javni sektor povečal za 6000 zaposlenih. Nekje je treba vzeti. Alipa se dodatno zadolžiti. Otroci častijo svojo prihodnost.

Za naravi prijazen turizem / 20:40, 19. september

Alias Primož, ni bilo tablet !
Tablete vzamem samo takrat kadar mi psiha dol pade kot padejo gate debele mame na anoreksični punci.