V Sokolskem domu so minuli petek zaznamovali desetletnico delovanja Kulturnega centra Sokolski dom Škofja Loka in stoto obletnico začetka gradnje doma. / Foto: Gorazd Kavčič

Že sto let kulturno bogati kraj

S prireditvijo in odprtjem razstav v Sokolskem domu so minuli petek zaznamovali desetletnico delovanja Kulturnega centra Sokolski dom Škofja Loka in stoto obletnico začetka gradnje doma.

Škofja Loka – »Želim, da bi bil Sokolski dom še naprej stičišče in vozlišče vsega kulturnega, kar se dogaja v našem mestu in se od tu širi po vsem mestu,« je zbrane na prireditvi v Sokolskem domu nagovoril župan Tine Radinja, ki se mu ob tem zdi pomembno spomniti se tudi vseh tistih, ki so zaslužni za to, da imajo v samem središču edinstven prostor, ki jih kulturno bogati in osrečuje. Z dobršnim delom zgodovine tega doma je tesno povezan tudi Pevski zbor Lubnik, člani katerega so se leta 1989 samoiniciativno lotili obnove takrat že propadajočega Sokolskega doma. Za dvorano so skrbeli vse do leta 2007, ko je občina začela s celovito obnovo, je spomnil predsednik kulturnega društva Pevski zbor Lubnik Matija Oblak. »Ta dvorana nam je in nam še vedno nudi prostor, kjer lahko v prelepem okolju v svojem domačem kraju predajamo ljubezen do petja vsem ljubiteljem glasbe.«

Praznična dogodka, 10-letnico delovanja Kulturnega centra Sokolski dom Škofja Loka in 100. obletnico začetka gradnje Sokolskega doma, so proslavili tudi z odprtjem štirih razstav, ki osvetljujejo stoletno zgodovino in delovanje Sokolskega doma. Loški muzej Škofja Loka je pripravil razstavo 110 let Telovadnega društva Sokol v Škofji Loki, saj so začetki doma, kot že njegovo ime pove, povezani s sokolstvom in segajo v leto 1906, ko so ustanovili telovadno društvo Sokol. Leta 1919 so njegovi člani sprejeli sklep o gradnji nove dvorane, ki so jo slovesno odprli leta 1922. Tako so si zagotovili prostor za športno udejstvovanje, v njej pa so se odvijala tudi predavanja, gledališke predstave, izposoja knjig ter vaje trobentačev, orkestra ter pevskega in tamburaškega zbora. Po vojni so v Sokolskem domu prirejali tudi družabne večere in organizirali plesne vaje, v njej so potekala pustovanja, novoletna praznovanja, miklavževanja in prihodi dedka Mraza. Spomine na bogato zgodovino so predstavili v okviru razstave Knjižnice Ivana Tavčarja Škofja Loka Spomini na Sokolski dom. Potem ko so leta 1980 zgradili športno dvorano Poden, so dejavnosti TVD Partizan, v katerega so se po drugi svetovni vojni vključile sokolske organizacije, preselili v nove prostore. V naslednjem desetletju je dvorana začela propadati, dokončnega propada pa so jo rešili člani Pevskega zbora Lubnik, ki so jo uredili in skrbeli zanjo vse do leta 2007, ko se je začela temeljita obnova, ki se je končala dve leti pozneje. Po obnovi je postala središče kulturnega življenja in osrednji prireditveni prostor v Škofji Loki, v katerem se na leto zvrsti več kot dvesto različnih prireditev. Deset let Kulturnega centra Sokolski dom Škofja Loka prikazuje razstava, ki jo je pripravil Sokolski dom. Omenjene tri razstave z risbami iz Sokolskega doma dopolnjuje še razstava Janeza Plestenjaka.

Sokolski dom je bil vedno kraj srečevanja in druženja, zato so tudi praznovanje ob obletnicah zaokrožili z gala plesom v družbi glasbene skupine Smooth band in plesalcev Plesnega kluba Art v Kristalni dvorani ter sproščenim druženjem na vrtu Sokolskega doma.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

oblačno
vlažnost: 99 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

14/20

petek

12/25

sobota

11/23

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Šenčur, 5. junij 2020

Začetek kolesarjenja šenčurskih upokojencev

RAZSTAVE / Radovljica, 5. junij 2020

Idejna in grafična zasnova Vurnikove poti po Radovljici

RAZSTAVE / Škofja Loka, 5. junij 2020

Zornica

OBVESTILA / Kranj, 5. junij 2020

Srečanje invalidov odpade

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 9. junij 2020

Kolesarski izlet

IZLETI / Naklo, 9. junij 2020

Pohod v dolino Završnice

IZLETI / Kranj, 11. junij 2020

Pohodniški izlet na Pangršico

 

 
 

 

 
 
 

Glavni cilj Dirka po Franciji / 12:31, 3. junij

Srečno na Tour-u. Prepričan sem, da boš med top 10.

Zahvalili so se iz zraka / 09:21, 3. junij

Dragi zdravstveni delavci! Za hip se vam je na nebu prikazal krizni dodatek.
Priletel in odletel. :)))))

Tovornjaki polnijo počivališča na gorenjski avtocesti / 15:16, 1. junij

A zdaj bojo pa osebni avtomobili morali v kolonah čakati? Zaradi tovornjakov čeprav večjo da nemorejo če mejo do ponoči?

Opolnoči v Sloveniji epidemije formalno konec / 14:08, 1. junij

In zmage proslavljamo s preletom vojaških letal ! Ko v stari Jugi.. Vrhunsko, še vojaško parado prosim!

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 11:42, 31. maj

Cel svet stoji oziroma se vrti počasneje zaradi malce močnejše gripe. Nateg stoletja.

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 09:39, 31. maj

Zdravniška stroka pravi maske niso več smiselne, so samo še priporočljive za starejšo populacijo, govorec Jelko pravi, maske so še naprej obvezne !!
Komu verjeti? Stroki ali politiki?

Žalost onkraj sanj / 09:32, 31. maj

Še dandanes je klerikalcem ideal Slovenija v letih pred drugo svetovno vojno, nazadnjaštvo, velik vpliv RKC v kateri ženska igra podrejeno i...