Oddelka blejske in gorjanske osnovne šole, ki sta zbrala največ odpadnega olja / Foto: Tina Dokl

Zbrali šestnajst ton olja

Javno komunalno podjetje Jeko z Jesenic je v sodelovanju s komunalnimi podjetji in občinami zgornje Gorenjske drugo leto zapored izvedlo projekt zbiranja odpadnega olja iz gospodinjstev. Minuli torek so zaključno prireditev pripravili še na Bledu.

Bled – V okviru projekta so četrtošolci iz občin Bled, Bohinj, Gorje, Jesenice, Radovljica, Žirovnica in Kranjska Gora tekmovali v zbiranju odpadnega jedilnega olja. Glavni namen je bilo ozaveščanje učencev, da bi dolgoročno zmanjšali škodljive vplive na okolje zaradi neprimernega načina odlaganja odpadnega jedilnega olja, ki predstavlja velik okoljski problem. V projektu je sodelovalo 628 četrtošolcev iz omenjenih občin, ki so skupaj zbrali 16 ton jedilnega olja. Konec junija bodo po en oddelek iz vsake šole, v katerih so zbrali največ odpadnega olja, za nagrado odpeljali na izlet v Piran in ogled tamkajšnjega akvarija.

Četrtošolce so v začetku šolskega leta najprej poučili glede pravilnega zbiranja odpadnega jedilnega olja, nato pa so učenci odpadno jedilno olje iz gospodinjstev prinašali v zbirne centre. Kot namreč ugotavljajo v komunalnih podjetjih, v gospodinjstvih nastane precej odpadnega jedilnega olja, največ pri cvrtju, a ga večina ne konča na pravem mestu. Pogosto se znajde v naravi, kanalizaciji ali na kompostu, je na zaključni prireditvi na Bledu poudarila Maja Kržišnik iz podjetja Jeko in dodala, da lahko po strokovnih ocenah liter odpadnega olja onesnaži kar tisoč litrov vode. Z vlivanjem odpadnega jedilnega olja v kanalizacijski sistem prek lijaka ali straniščne školjke namreč povzročimo onesnaženje podtalnih in površinskih voda. »Na površju vode olje tvori tanko nepropustno plast, ki onemogoča kroženje kisika, kar pogubno vpliva na življenje v vodi.« Odpadno olje v odtoku in straniščni školjki se strdi in lahko povzroči tudi zamašitev cevi, obenem pa privablja zdravju nevarne škodljivce. »Podgana odlično plava in pleza. Zmore pregrizniti tudi beton, da pride v stanovanje prek straniščne školjke.« Po drugi strani pa je odpadno olje, ki ga pravilno zberemo, mogoče koristno uporabiti. Reciklirano olje je mogoče predelati v biodizel, torej ekološko gorivo, ki ima manj negativnih vplivov na okolje, glicerin, ki ostane pri predelavi, pa uporabljajo v farmacevtski industriji pri izdelavi kozmetike.

Največ odpadnega olja na učenca, kar devetdeset litrov, so zbrali v OŠ Koroška Bela, sledita OŠ F. S. Finžgarja Lesce in OŠ Dr. Janeza Mencingerja Bohinjska Bistrica s 64 litri olja na učenca.

Oddajte svoj komentar

Kranj 5°

jasno
vlažnost: 97 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

3/21

nedelja

14/23

ponedeljek

14/21

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

IZLETI / Gozd Martuljek, 22. september 2019

Pohod na Kurji vrh

PRIREDITVE / Križe, 22. september 2019

Palačinkin ŽivŽav

PRIREDITVE / Žiri, 22. september 2019

Markov tek

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

RAZSTAVE / Cerklje, 23. september 2019

Žig in razstava o Borštniku

 

 
 

 

 
 
 

Nižja gospodarska rast / 19:35, 21. september

"Levica in koalicija zbližali stališča"
---------------------------
Slovenija nova Švica:
ukinitev dopolnilnega zvarovanja in 1000€ pokojnine .
Hudooo!

Odpuščeni kranjski policist zahteva nazaj svojo službo / 22:14, 20. september

Morda bi moral prebrati ves članek, pa ga ne bom. Samo to vem, da je naredil neumnost in zato naj sprejme kazen, samo ne tako hudo. Odpustit...

Nižja gospodarska rast / 16:05, 20. september

Opozicija je že spomladi napovedala nižjo gospodarsko rast zaradi gospodarskih težav v Nemčiji. Vendar koalicija ni hotela o tem ničesar sli...

Nižja gospodarska rast / 13:29, 20. september

DDV dvigniti na 25% pa ne bo panike. Letos se je Javni sektor povečal za 6000 zaposlenih. Nekje je treba vzeti. Alipa se dodatno zadolžiti. Otroci častijo svojo prihodnost.

Za naravi prijazen turizem / 20:40, 19. september

Alias Primož, ni bilo tablet !
Tablete vzamem samo takrat kadar mi psiha dol pade kot padejo gate debele mame na anoreksični punci.

Za naravi prijazen turizem / 15:31, 19. september

Tableta popustila a?

Spomin na požig Kokre / 15:30, 19. september

Ubogi šofer kamiona, menda je prevažal žabjo volno iz Žabnice v Kokro...