Oddelka blejske in gorjanske osnovne šole, ki sta zbrala največ odpadnega olja / Foto: Tina Dokl

Zbrali šestnajst ton olja

Javno komunalno podjetje Jeko z Jesenic je v sodelovanju s komunalnimi podjetji in občinami zgornje Gorenjske drugo leto zapored izvedlo projekt zbiranja odpadnega olja iz gospodinjstev. Minuli torek so zaključno prireditev pripravili še na Bledu.

Bled – V okviru projekta so četrtošolci iz občin Bled, Bohinj, Gorje, Jesenice, Radovljica, Žirovnica in Kranjska Gora tekmovali v zbiranju odpadnega jedilnega olja. Glavni namen je bilo ozaveščanje učencev, da bi dolgoročno zmanjšali škodljive vplive na okolje zaradi neprimernega načina odlaganja odpadnega jedilnega olja, ki predstavlja velik okoljski problem. V projektu je sodelovalo 628 četrtošolcev iz omenjenih občin, ki so skupaj zbrali 16 ton jedilnega olja. Konec junija bodo po en oddelek iz vsake šole, v katerih so zbrali največ odpadnega olja, za nagrado odpeljali na izlet v Piran in ogled tamkajšnjega akvarija.

Četrtošolce so v začetku šolskega leta najprej poučili glede pravilnega zbiranja odpadnega jedilnega olja, nato pa so učenci odpadno jedilno olje iz gospodinjstev prinašali v zbirne centre. Kot namreč ugotavljajo v komunalnih podjetjih, v gospodinjstvih nastane precej odpadnega jedilnega olja, največ pri cvrtju, a ga večina ne konča na pravem mestu. Pogosto se znajde v naravi, kanalizaciji ali na kompostu, je na zaključni prireditvi na Bledu poudarila Maja Kržišnik iz podjetja Jeko in dodala, da lahko po strokovnih ocenah liter odpadnega olja onesnaži kar tisoč litrov vode. Z vlivanjem odpadnega jedilnega olja v kanalizacijski sistem prek lijaka ali straniščne školjke namreč povzročimo onesnaženje podtalnih in površinskih voda. »Na površju vode olje tvori tanko nepropustno plast, ki onemogoča kroženje kisika, kar pogubno vpliva na življenje v vodi.« Odpadno olje v odtoku in straniščni školjki se strdi in lahko povzroči tudi zamašitev cevi, obenem pa privablja zdravju nevarne škodljivce. »Podgana odlično plava in pleza. Zmore pregrizniti tudi beton, da pride v stanovanje prek straniščne školjke.« Po drugi strani pa je odpadno olje, ki ga pravilno zberemo, mogoče koristno uporabiti. Reciklirano olje je mogoče predelati v biodizel, torej ekološko gorivo, ki ima manj negativnih vplivov na okolje, glicerin, ki ostane pri predelavi, pa uporabljajo v farmacevtski industriji pri izdelavi kozmetike.

Največ odpadnega olja na učenca, kar devetdeset litrov, so zbrali v OŠ Koroška Bela, sledita OŠ F. S. Finžgarja Lesce in OŠ Dr. Janeza Mencingerja Bohinjska Bistrica s 64 litri olja na učenca.

Oddajte svoj komentar

Kranj 19°

zmerno oblačno
vlažnost: 93 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

15/30

nedelja

16/27

ponedeljek

16/28

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

PRIREDITVE / Kranj, 16. junij 2019

Slovesnost na Šmarjetni gori

PRIREDITVE / Kranj, Preddvor, 16. junij 2019

Medgeneracijske dejavnosti

IZLETI / Kranj, 16. junij 2019

Po ferati Daumling

GLASBA / Kropa, 16. junij 2019

Koncert v Kropi

PRIREDITVE / Kranj, Preddvor, 16. junij 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 16. junij 2019

Letni koncerti MPZ Triglav Lesce Bled

PRIREDITVE / Kranj, Preddvor, 17. junij 2019

Medgeneracijske dejavnosti

OBVESTILA / Bled, 17. junij 2019

Odstranjevanje japonskega dresnika

 

 
 

 

 
 
 

Šahovska partija / 18:48, 15. junij

Figure sta v začetku postavila na napačni strani.Šahovnica ali šahovska plošča je pravilno postavljena tako, da ima igralec bel kvadrat na ...

Priznanja gorenjskim policistom / 17:55, 14. junij

Šarec bi reku:
varnostna situacija se slabša, ampak policija tako situacijo obvladuje.

Vroče poletje lahko stanje poslabša / 08:13, 14. junij

Butalsko gospodarstvo:
izvoz hlodovine, uvoz sekancev.
Vmes pa lubadar.
heheheheh

Še sama sebi politična neznanka / 20:45, 13. junij

PrimožPo poročilu Rankovića zvezne skupščine v Beogradu januarja 1951 je bilo na tleh Jugoslavije v povojnem revolucionarnem obdobju od 1945...

Še sama sebi politična neznanka / 11:00, 13. junij

Za časa rdeče zvezde je bila palica premehka, dokazano! Premalo učinkovita, kar lepo število petokolonašev se ji je izognilo, na žalost..

Anže Kopitar z ženo obiskal bolnišnico / 10:56, 13. junij

Lepa gesta, pohvalno !

Marjan Šarec: Niso krivi narodi, kriva je politika / 23:20, 12. junij

Šarec bo imel govor tudi na veselic ob 120-letnici PGD Kamna gorica. Vabljeni.