O poteku čezmejnega projekta Connect SME Plus so spregovorili Daniela Žagar z OOZ Kranj, Uroš Gunčar iz podjetja NETS in Vesna Hodnik Nikolic s SGZ v Celovcu. / Foto: Tina Dokl

Sklepajo že prve posle

V okviru čezmejnega projekta Connect SME Plus v Celovcu in Kranju slovenskim in avstrijskim podjetjem nudijo vse pomembne informacije, ki jih potrebujejo za vstop na sosednji trg.

Bled – Dveletni evropski projekt Connect SME Plus za pospeševanje čezmejnega sodelovanja malih in srednje velikih podjetij, ki je sofinanciran iz evropskega čezmejnega programa Interreg Slovenija – Avstrija 2014–2020, je približno na polovici izvajanja in je bil že podlaga za sklepanje prvih konkretnih poslov med slovenskimi in avstrijskimi podjetji, je v petek na Bledu povedala Daniela Žagar, direktorica Območne obrtno-podjetniške zbornice (OOZ) Kranj, ki je vodilni partner projekta. V slovenskem turističnem biseru je sicer v petek potekal čezmejni poslovni dogodek Digitalizacija kot podpora inovativnosti in poslovni odličnosti za internacionalizacijo, ki ga je skupaj z OOZ Kranj organiziralo kranjsko podjetje NETS, ki podjetjem nudi podporo pri digitalizaciji poslovanja in svetuje o poslovnih procesih. NETS je sicer eden od štirih partnerjev v čezmejnem projektu Connect SME Plus, v katerem na avstrijski strani sodelujejo Slovenska gospodarska zveza (SGZ) v Celovcu, FH JOANNEUM (Univerza uporabnih znanosti) iz Gradca in avstrijsko podjetje trinitec IT Solutions & Consulting GmbH.

Po besedah Daniele Žagar in Vesne Hodnik Nikolic, koordinatorke projekta na SGZ v Celovcu, je tudi ta čezmejni projekt, v katerega je vključenih 45 podjetij, potrdil, da med slovenskimi in avstrijskimi podjetji obstaja veliko zanimanja za poslovanje na drugi strani meje. »Za Avstrijce je Slovenija zelo zanimiv trg, zato so v projekt vključena avstrijska podjetja zelo zainteresirana poslovati v Sloveniji. Podobno je s slovenskimi podjetji glede poslovanja v Avstriji. A čeprav gre za sosednji državi, sta si po zakonodajni in davčni ureditvi precej drugačni, zato vsa podjetja z obeh strani meje, ki prvič vstopajo na tuj trg, potrebujejo prave informacije. Tako kot na OOZ Kranj za avstrijska podjetja smo tudi v Celovcu odprli informativno pisarno oz. t. i. »help desk« za slovenska podjetja, ki želijo poslovati v Avstriji. Tem na primer svetujemo, da je zanje nujno ustanoviti podjetje v Avstriji, prav tako morajo imeti nekoga, ki je vešč v nemškem jeziku, saj z angleščino v Avstriji ni lahko shajati. V Avstriji na primer tudi ne poznajo študentskega dela. Študentje sicer delajo, a je njihov status popolnoma drugačen kot v Sloveniji. Gre torej za veliko specifik, s katerimi mora biti podjetje seznanjeno, preden se odloči za internacionalizacijo,« je razložila Hodnikova.

Z njo se strinja tudi Žagarjeva, ki pa ugotavlja, da v Sloveniji avstrijska podjetja vendarle čakajo manjše jezikovne ovire od tistih na drugi strani Karavank. »Zaradi jezikovnih razlik je za Slovence težje uspeti v Avstriji. Tam morajo skoraj nujno govoriti nemško, predvsem v uradnih ustanovah, medtem ko lahko v Sloveniji z angleščino marsikaj urediš.«

Namen projekta Connect SME Plus je sicer povezati podjetja z obeh strani meje in jih opremiti z znanjem, ki je nujno pri internacionalizaciji poslovanja. Prvi konkretni rezultati so že vidni: šestim slovenskim nišnim proizvajalcem živil je namreč že uspelo pridobiti prostor na prodajnih policah na avstrijskem Koroškem. »Naš cilj je, da bi vsa sodelujoča podjetja dobila posel v sosednji državi. Vsa so na že izpeljanem izobraževanju dobila svoj akcijski načrt, v katerem so opredelila, na kakšen način bodo vstopila na tuje trge. Mi smo jim torej dali ključ, zdaj pa je na njih, ali bodo odprla vrata na avstrijski strani,« je še dejala Žagarjeva.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

14/20

petek

12/25

sobota

11/23

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Šenčur, 5. junij 2020

Začetek kolesarjenja šenčurskih upokojencev

RAZSTAVE / Radovljica, 5. junij 2020

Idejna in grafična zasnova Vurnikove poti po Radovljici

RAZSTAVE / Škofja Loka, 5. junij 2020

Zornica

OBVESTILA / Kranj, 5. junij 2020

Srečanje invalidov odpade

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 9. junij 2020

Kolesarski izlet

IZLETI / Naklo, 9. junij 2020

Pohod v dolino Završnice

IZLETI / Kranj, 11. junij 2020

Pohodniški izlet na Pangršico

 

 
 

 

 
 
 

Glavni cilj Dirka po Franciji / 12:31, 3. junij

Srečno na Tour-u. Prepričan sem, da boš med top 10.

Zahvalili so se iz zraka / 09:21, 3. junij

Dragi zdravstveni delavci! Za hip se vam je na nebu prikazal krizni dodatek.
Priletel in odletel. :)))))

Tovornjaki polnijo počivališča na gorenjski avtocesti / 15:16, 1. junij

A zdaj bojo pa osebni avtomobili morali v kolonah čakati? Zaradi tovornjakov čeprav večjo da nemorejo če mejo do ponoči?

Opolnoči v Sloveniji epidemije formalno konec / 14:08, 1. junij

In zmage proslavljamo s preletom vojaških letal ! Ko v stari Jugi.. Vrhunsko, še vojaško parado prosim!

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 11:42, 31. maj

Cel svet stoji oziroma se vrti počasneje zaradi malce močnejše gripe. Nateg stoletja.

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 09:39, 31. maj

Zdravniška stroka pravi maske niso več smiselne, so samo še priporočljive za starejšo populacijo, govorec Jelko pravi, maske so še naprej obvezne !!
Komu verjeti? Stroki ali politiki?

Žalost onkraj sanj / 09:32, 31. maj

Še dandanes je klerikalcem ideal Slovenija v letih pred drugo svetovno vojno, nazadnjaštvo, velik vpliv RKC v kateri ženska igra podrejeno i...