Mladi folkloristi, ki že pet in več let sodelujejo pri folklori, so prejeli posebna priznanja s strani državne institucije Javnega sklada za kulturne dejavnosti. / Foto: arhiv prireditve (Božena Legat)

Objem poletju

Majski koncert folklornih skupin FS Podkuca v dvorani Kulturnega doma Janeza Filipiča v Naklem je ponovno obogatil regijsko folklorno-kulturno dejavnost.

Folklorno skupino Podkuca, ki deluje pod okriljem KD Dobrava Naklo, je predstavila mentorica in umetniška vodja Špela Eržen. Sestavlja jo sedem starostnih skupin: FS Trden most iz Dupelj, FS Konjički, ki jo sestavljajo učenci od prvega do petega razreda, ter tri pevske in dve godčevski skupini. Vključujejo več kot sto deset članov, na tokratnem nastopu so nekatere skupine združile moči, občinstvo pa je uživalo tudi v odrskih postavitvah otroških skupin, s katerima so se predstavili tudi na območnem srečanju. Skozi razgiban program in usklajena oblačila so nastopajoči prikazali enotnost in povezanost skupin, obenem pa je občinstvo z bučnim aplavzom nagradilo opazen razvoj tehnike in metodike plesa, zaslužen aplavz pa je ob koncu prejela tudi marljiva mentorica Špela Eržen.

Naslednje leto bo za FS Podkuca jubilejno, saj bodo praznovali že dvajset let delovanja, tudi v tokratni sezoni pa so blesteli: pevske skupine so na območnem srečanju pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž prejele dve srebrni in zlato priznanje, godci mladinske skupine pa srebrno priznanje; na območnem srečanju otroških folklornih skupin sta dve skupini dosegli srebrno priznanje, starejša otroška pa se je odlično borila in le za las zgrešila državni nivo, s tem da je treba opozoriti na dejstvo, da so letošnji tekmovalni kriteriji še strožji kot pretekla leta. Starejša otroška skupina je v tem šolskem letu izredno napredovala na plesnem področju – v začetku maja so prikazali odlično plesno znanje, z veseljem pa so se odzvali povabilu otroške in mladinske FS iz Banjaluke in tako bodo sredi junija z združenimi močmi otroške, mladinske in odrasle skupine nastopili v BiH. Aktivni so bili tudi odrasli, ki so nastopili na Prešernovem smenju v Kranju in na paradi Tedna ljubiteljske kulture v sodelovanju s folklorno skupino DU Naklo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

jasno
vlažnost: 93 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

15/30

torek

16/33

sreda

18/35

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

IZLETI / Gozd - Martuljek, 25. junij 2019

Izlet na Sv. Višarje

PRIREDITVE / Štefanja Gora, Šenčur, 25. junij 2019

Palačinke na Šenturški Gori

PRIREDITVE / Gorje, 25. junij 2019

Ob začetku poletne sezone

IZLETI / Naklo, 25. junij 2019

Kolesarjenje po občini Naklo

PRIREDITVE / Šenčur, 27. junij 2019

Poletna glasbena srečanja

IZLETI / Kranj, 27. junij 2019

Planinski izlet: Češka koča

IZLETI / Naklo, 27. junij 2019

S kolesom do Vogelj

PREDAVANJA / Šenčur, 27. junij 2019

Predavanje inštruktorja varne vožnje

 

 
 

 

 
 
 

Iz Predoselj v Južno Afriko / 21:45, 24. junij

Pohvalno, da se je gospa odločila dati v hrambo muzeju ker bi bilo škoda, da bi to obležalo nekje v omari.

Tržičani mu rečejo kar grad / 21:26, 24. junij

Piše, kaj pa grad jutri? Neka Tržičanka je v svoji magistrski nalogi vizualno predstavila projekt tržiške knjižnice. Pija Japelj skoraj sos...

Krvava zarja naznanila gorje / 18:41, 24. junij

G. Primož, Anamarija in vsem podobnega mišljenja. Nacizem je zamenjal komunizem. Tega mnogi ne morete in nočete sprejeti. Ne morete sprejeti...

Začenjajo se počitnice / 18:34, 24. junij

Zaradi takega šolstva, ki vzpodbuja povprečnost , smo bili v socializmu, smo in bomo v socializmu.Naše šolstvo štanca. Štanca nezaposljive k...

Začenjajo se počitnice / 15:22, 24. junij

Čestitke vsem učiteljicam in učiteljem za 6 tednov neprekinjenega dopusta. Skupaj letno 3 mesece dopusta. Vsak zdravnik se lahko skrije po količini dopusta. Carji.

Krvava zarja naznanila gorje / 11:44, 24. junij

Janez Novak,
Za ohranjanje zgodovinske sramote pa skrbite kar sami :)

Grožnje niti niso prav redke / 10:54, 24. junij

Umor dekleta iz Radovljice je raziskan, kaj da ne..