Eva Černe in Klemen Torkar sta v soboto odigrala opereto za otroke Rdeča kapica. / Foto: Primož Pičulin

Trikratni zmagovalec

V nedeljo je v Besnici potekalo 28. Gorenjsko prvenstvo harmonikarjev v igranju na diatonično harmoniko in 11. Mednarodno tekmovanje harmonikarjev za pokal Kranja. Izbrali so še zmagovalca občinstva, ki je prejel zlato voščenko. Dan prej so pripravili bogat program, namenjen otrokom.

Besniškega tekmovanja harmonikarjev v igranju na diatonično harmoniko, ki ga organizirata Krajevna skupnost Besnica in Turistično društvo Besnica, se je tokrat udeležilo 39 harmonikarjev iz cele Slovenije. Začeli so ga s tradicionalnim nastopom velikega harmonikarskega orkestra Besnica, ko so vsi tekmovalci v en meh zaigrali skladbo Na Golici. Tekmovalci so nastopili v šestih starostih skupinah, njihovo igranje pa je ocenila strokovna komisija v sestavi Matjaž in Denis Kokalj, Jernej Hostnik in Tomaž Guček ter komisija občinstva, ki so jo sestavljali Maja Tekavec, Andreja Starman in Brane Žerjal, ki so izbrali najboljšega harmonikarja za nagrado občinstva. »Ocenjevali smo tehnično zahtevnost skladbe, dinamiko, celosten nastop in tudi napake. Absolutni zmagovalec je navdušil s tehnično dovršenostjo in stilnim ter karakternim igranjem,« je pojasnil predsednik strokovne komisije Matjaž Kokalj.

Z najvišjim številom točk je gorenjski harmonikarski prvak za leto 2019 postal Primož Gnidovec. Gnidovec je zmagal tudi v svoji kategoriji in na 11. Mednarodnem tekmovanju harmonikarjev za pokal Kranja in tako postal absolutni zmagovalec 28. Gorenjskega prvenstva harmonikarjev. »Tokrat sem nastopil že devetič in letos mi je prvič uspelo postati trikratni zmagovalec. Mislim, da sem prepričal z izborom skladb, igral sem filmsko orkestralno glasbo in tako dokazal, da se s harmoniko da igrati več kot le narodno-zabavno glasbo,« je povedal. Janez Fabijan, strokovni vodja tekmovanja, je bil zadovoljen s tekmovanjem in nekoliko manj z udeležbo. Pojasnil je, da ima tekmovanje velik pomen za ohranjanje tradicije in diatonične harmonike. Nagrado občinstva zlato voščensko TD Besnica je prejel Jaka Marinšek. Izbrali pa so še trideset harmonikarjev, ki so se uvrstili v polfinale 39. Zlate harmonike Ljubečne.

Dan pred tekmovanjem so pripravili bogat program za otroke. Soorganizatorki Mojca Trojar in Simona Ostović sta pojasnili, da so potekale brezplačne športne, plesne, ustvarjalne in gasilske delavnice, dijaki in profesorji Gimnazije Kranj so pripravili predstavitev bioloških in kemijskih eksperimentov, otroci so si lahko poslikali obraz in si uredili pričesko v frizerskem kotičku. Letošnja novost pa je bila opereta za otroke Rdeča kapica, ki sta jo uprizorila Klemen Torkar in Eva Černe.

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

jasno
vlažnost: 93 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

15/30

torek

16/33

sreda

18/35

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

IZLETI / Gozd - Martuljek, 25. junij 2019

Izlet na Sv. Višarje

PRIREDITVE / Štefanja Gora, Šenčur, 25. junij 2019

Palačinke na Šenturški Gori

PRIREDITVE / Gorje, 25. junij 2019

Ob začetku poletne sezone

IZLETI / Naklo, 25. junij 2019

Kolesarjenje po občini Naklo

PRIREDITVE / Šenčur, 27. junij 2019

Poletna glasbena srečanja

IZLETI / Kranj, 27. junij 2019

Planinski izlet: Češka koča

IZLETI / Naklo, 27. junij 2019

S kolesom do Vogelj

PREDAVANJA / Šenčur, 27. junij 2019

Predavanje inštruktorja varne vožnje

 

 
 

 

 
 
 

Iz Predoselj v Južno Afriko / 21:45, 24. junij

Pohvalno, da se je gospa odločila dati v hrambo muzeju ker bi bilo škoda, da bi to obležalo nekje v omari.

Tržičani mu rečejo kar grad / 21:26, 24. junij

Piše, kaj pa grad jutri? Neka Tržičanka je v svoji magistrski nalogi vizualno predstavila projekt tržiške knjižnice. Pija Japelj skoraj sos...

Krvava zarja naznanila gorje / 18:41, 24. junij

G. Primož, Anamarija in vsem podobnega mišljenja. Nacizem je zamenjal komunizem. Tega mnogi ne morete in nočete sprejeti. Ne morete sprejeti...

Začenjajo se počitnice / 18:34, 24. junij

Zaradi takega šolstva, ki vzpodbuja povprečnost , smo bili v socializmu, smo in bomo v socializmu.Naše šolstvo štanca. Štanca nezaposljive k...

Začenjajo se počitnice / 15:22, 24. junij

Čestitke vsem učiteljicam in učiteljem za 6 tednov neprekinjenega dopusta. Skupaj letno 3 mesece dopusta. Vsak zdravnik se lahko skrije po količini dopusta. Carji.

Krvava zarja naznanila gorje / 11:44, 24. junij

Janez Novak,
Za ohranjanje zgodovinske sramote pa skrbite kar sami :)

Grožnje niti niso prav redke / 10:54, 24. junij

Umor dekleta iz Radovljice je raziskan, kaj da ne..