Na srednjeveški tržnici, ki so jo letos združili s srednjeveškim taborom, je bilo mogoče spremljati tudi viteške turnirje in prikaze bojevanja z meči.

Vrnitev v srednji vek

V okviru 13. Srednjeveških dnevov so se za obzidjem Blejskega gradu minuli konec tedna ponovno zbrali pogumni vitezi in lepe gospodične tako iz plemstva kot meščanstva, za živahen utrip so poskrbeli še trgovci in rokodelci.

Bled – Znotraj grajskega obzidja so se tako tudi letos predstavili spretni mečevalci, lokostrelci in plesalci ter grajska gospoda iz Slovenije in tujine. Po besedah Špele Repnik z Zavoda za kulturo Bled, ki upravlja Blejski grad, se je v dveh dneh predstavilo dvajset srednjeveških skupin iz Slovenije, Italije, Madžarske in Hrvaške. Skupaj s prodajalci na stojnicah in drugimi nastopajočimi se je tako po gradu in v njegovi okolici sprehajalo, plesalo in bojevalo okrog tristo kostumiranih posameznikov. V njihovih nastopih je po besedah Špele Repnik uživalo več kot šest tisoč obiskovalcev. »Med njimi je bilo veliko slovenskih obiskovalcev, kar nas zelo veseli.«

Na zgornji terasi gradu so meče večkrat prekrižali pogumni vitezi, med katerimi je svoje spretnosti letos prvič prikazal tudi sokolar, član madžarske srednjeveške skupine. Na spodnji grajski terasi pa so se namesto plesu z meči raje posvetili plesom ob srednjeveški glasbi, za katero je med drugim poskrbela domača glasbena skupina Gita. Zelo živahno je bilo še na srednjeveški tržnici, ki so jo letos zaradi prenove grajskega parka združili s sred­njeveškim taborom, v katerem so si med napornimi mečevanji odpočili vitezi. Tu so pripravili tudi šolo mečevanja in lokostrelstva ter se pomerili na viteških turnirjih. Na tržnici so se s svojimi izdelki predstavljali domači rokodelci in obrtniki, v soboto zvečer pa so za magično vzdušje poskrbeli s spektakularnim ognjenim šovom.

Grajski gostinec je tako kot prejšnja leta poskrbel, da ne obiskovalci ne nastopajoči niso bili lačni ali žejni, pri čemer so tudi gostinsko ponudbo prilagodili sred­njeveškemu vzdušju. Letos so tako pripravili velikanska nabodala. »V srednjem veku bi temu rekli nabodi na palico in speci,« se je posmejala Špela Repnik. Dobrodošla letošnja novost je bila, da so vso pijačo stregli v lončenih vrčkih, ki jih je priskrbela prijateljska srednjeveška skupina iz Koprivnice. »Tako smo se znebili vse plastične in tudi papirnate embalaže.« Ker se je omenjena novost izredno dobro obnesla, naj bi v skupnem projektu s skupino iz Koprivnice v prihodnje izdelali tudi svoje vrčke, je še dodala Špela Repnik.

Oddajte svoj komentar

Kranj 5°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

4/8

četrtek

6/12

petek

7/11

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

IZLETI / Kranj, 14. november 2019

Po poti oslovega hrbta

OBVESTILA / Gorenjska, 14. november 2019

Brezplačno merjenje glukoze

PREDAVANJA / Radovljica, 14. november 2019

O medonosnih čebelah

PRIREDITVE / Jesenice, 14. november 2019

Za otroke

PREDAVANJA / Hrušica, 14. november 2019

Gruzija in Armenija

GLASBA / Škofja Loka, 14. november 2019

Ob 70-letnici Glasbene šole Škofja Loka

GLEDALIŠČE / Cerklje, 14. november 2019

Ljubi moj

OBVESTILA / Gorenjska, 15. november 2019

Brezplačno merjenje glukoze

 

 
 

 

 
 
 

Sedemindvajset / 21:09, 13. november

G.Pintar,Če govoriva o kraljevini oz. stari Jugoslaviji je dejstvo, da je bila močna in vplivna edino RKC, država je bila gospodarsko in voj...

Film o družbenih konfliktih sodobne Slovenije / 18:43, 13. november

Režiser Metod Pevec in igralska zasedba Valter Dragan, Katarina Čas in Janez Škof so slabš napravljeni kotklošarji ( glej fotografijo).Blefe...

Sedemindvajset / 15:50, 13. november

Primož! Nekaj je beg pred revščino, ki se je dogajal tudi v medu in mleku obljubljeni deželi (saj veš kateri), drugo pa je beg pred izvensodnimi poboji.

Z Brnika tudi v Bruselj / 10:01, 13. november

Župan raje skrbi za povečano število novih priseljencev, kot pa za kolesarske steze.

Banke: ukrep uveden prehitro / 09:58, 13. november

Raje naj izterjajo dolgove od dolžnikov, ne pa da jim ga odpisujejo. Jankovićeva družina dolguje preko 40 milijonov.Kdo bo to plačal? Mi dav...

Z Brnika tudi v Bruselj / 09:55, 13. november

Kdaj bo možno po kolesarski stezi z Brnika v Šenčur in naprej v Kranj, sprašujem oba župana bogatih občin? Poden Šenčur in Kranj, poden!

Vrh kraške planote / 09:08, 13. november

Slika 2 / 3 - Jelena Jusin, kje si pa ti videla borov gozd?

Drugač pa lep izlet. Hvala za idejo.