Začetek označene poti pri hotelu / Foto: Jelena Justin

Sprehod nad morjem

Ronek (116 n. m.) – Lep sprehod z razgledom na Strunjanski klif in Mesečev zaliv.

Poletje se očitno počasi le bliža. Upajmo, da bo dolgo in vroče, saj je dežja padlo že več kot dovolj. Kam iti, da bi doživeli vonj po morju in se naužili toplih, morskih sončnih žarkov? Ja, današnji opis postreže z vsem tem.

Zapeljemo se na slovensko obalo in v krožišču pred Strunjanom zavijemo desno proti Strunjanu. Na makadamskem parkirišču parkiramo in se po cesti sprehodimo do Hotela Svoboda – Terme Krka. Hodimo mimo teniških igrišč. Na koncu igrišč je plačljivo parkirišče z rampo. Zavijemo levo, mimo rampe, ko tik pred hotelom opazimo na pločniku Knafelčevo markacijo, ki označuje začetek naše poti. Gremo v smeri Pomjana oz. po Evropski pešpoti E6. Pot se povzpne med oljčnim drevjem, ko nas v zmernem vzponu pripelje do ograje, ki varuje celotno pot, ki poteka po samem robu. Globoko pod nami je morje. Ponekod ožja in zopet širša kolovozna pot nas vodi mimo različnih informacijskih tabel, ki nam razložijo favno in floro okolice, kjer se sprehajamo. Kmalu dosežemo beli Strunjanski križ, ki se nahaja nad Mesečevim zalivom, od njega pa je lep razgled na morje, ob jasnem vremenu se vidi celo Triglav. Na spletni strani Parka Strunjan je zapisano: »Ustno izročilo pravi, da se je tukaj, na 15. avgusta, tj. dan Marijinega vnebovzetja, pred mnogimi leti zgodil čudež. Divjal je strašen vihar in ladje na morju bi zlahka potonile, če se ne bi vrhu klifa nad Mesečevim zalivom prikazala Marija. Morje se je takoj umirilo, vihar ponehal, mornarji pa niso bili pogubljeni. Domačini so v zahvalo postavili križ, še danes pa pripovedujejo o stopinjah in solzah, vtisnjenih v kamen, kjer je Marija jokala, da bi rešila mornarje. Še dolgo zatem so mimovozeče ladje trobile v zahvalo Mariji.«

Od križa nadaljujemo naprej po lepo urejeni stezi nad morjem. Približujemo se Strunjanskemu klifu. To je najvišji flišni klif ob vzhodni jadranski obali. Visok je osemdeset metrov. Fliš je mehka kamenina, za katero je značilno izmenjavanje plasti peščenjaka, laporja in karbonatnega turbidita. Morje ga konstantno izpodjeda, vremenske razmere pa povzročajo erozijo v zgornjih plasteh. Posledica delovanja narave so geomorfološki pojavi; spodmoli, mikrotektonski prelomi, nalomljeni skalni bloki ter poševne plasti peščenjaka. Ob vznožju klifa je prodna terasa.

Globoko pod nami je Mesečev zaliv, ki je prava poslastica za potapljače, saj je na morskem dnu ogromno zanimivega. Najdejo se celo do meter veliki leščurji, ki so zaščiteni.

Po poti nadaljujemo do asfaltirane ceste, po kateri se povzpnemo do križišča, kjer so številni oljčni nasadi. Med oljčnimi nasadi se povzpnemo do vrha Roneka in pogledamo še v smeri proti Izoli. Dostop do Roneka je seveda mogoč tudi z izolske strani, a se mi zdi iz Strunjana precej lepši.

Na izhodišče se vrnemo po poti vzpona in uživamo tople sončne žarke ter morski zrak.

Nadmorska višina: 116 m
Višinska razlika: 100 m
Trajanje: 2 uri
Zahtevnost: 1 / 5

Oddajte svoj komentar

Kranj 3°

delno oblačno
vlažnost: 98 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

3/21

nedelja

14/23

ponedeljek

14/21

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

IZLETI / Gozd Martuljek, 22. september 2019

Pohod na Kurji vrh

PRIREDITVE / Križe, 22. september 2019

Palačinkin ŽivŽav

PRIREDITVE / Žiri, 22. september 2019

Markov tek

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

RAZSTAVE / Cerklje, 23. september 2019

Žig in razstava o Borštniku

 

 
 

 

 
 
 

Nižja gospodarska rast / 19:35, 21. september

"Levica in koalicija zbližali stališča"
---------------------------
Slovenija nova Švica:
ukinitev dopolnilnega zvarovanja in 1000€ pokojnine .
Hudooo!

Odpuščeni kranjski policist zahteva nazaj svojo službo / 22:14, 20. september

Morda bi moral prebrati ves članek, pa ga ne bom. Samo to vem, da je naredil neumnost in zato naj sprejme kazen, samo ne tako hudo. Odpustit...

Nižja gospodarska rast / 16:05, 20. september

Opozicija je že spomladi napovedala nižjo gospodarsko rast zaradi gospodarskih težav v Nemčiji. Vendar koalicija ni hotela o tem ničesar sli...

Nižja gospodarska rast / 13:29, 20. september

DDV dvigniti na 25% pa ne bo panike. Letos se je Javni sektor povečal za 6000 zaposlenih. Nekje je treba vzeti. Alipa se dodatno zadolžiti. Otroci častijo svojo prihodnost.

Za naravi prijazen turizem / 20:40, 19. september

Alias Primož, ni bilo tablet !
Tablete vzamem samo takrat kadar mi psiha dol pade kot padejo gate debele mame na anoreksični punci.

Za naravi prijazen turizem / 15:31, 19. september

Tableta popustila a?

Spomin na požig Kokre / 15:30, 19. september

Ubogi šofer kamiona, menda je prevažal žabjo volno iz Žabnice v Kokro...