Kolesarja Jana Polanca so v nedeljo zvečer v Britofu pričakali številni navijači. / Foto: Gorazd Kavčič

Rožnati Britof sprejel Jana Polanca

Po kolesarski dirki po Italiji je čas za slavje z junaki. Britofljani so pripravili velik sprejem za Jana Polanca, ki je na Giru dva dni vozil v rožnati majici vodilnega. »To je bil zame eden najlepših trenutkov, odkar kolesarim,« je dejal, presenečen in presrečen nad sprejemom v domačem kraju.

Britof – V nedeljo se je v Veroni končala Dirka po Italiji. Skupni zmagovalec je Richard Carapaz (Movistar), na zmagovalnem odru pa sta mu družbo delala drugouvrščeni Vincenzo Nibali (Barhrain Merida) in tretji Primož Roglič (Jumbo-Visma), ki je pet dni nosil rožnato majico. To je prva uvrstitev slovenskega kolesarja med najboljše tri na tritedenskih dirkah.

V karavani 102. izvedbe Dirke po Italiji sta bila tudi Gorenjca Jan Polanc (UAE Emirates), ki je dva dni vozil v rožnati majici vodilnega in dirko končal na skupno 14. mestu, in Grega Bole, ki je kot pomočnik prispeval k drugemu mestu kapetana v ekipi Nibalija. Dosežek Polanca je združil Britofljane, ki so mu v nedeljo pozno zvečer pripravili sprejem pred domačo hišo. V glavni vlogi so bili tamkajšnji gasilci v sodelovanju s Polančevim dekletom, družino in prijatelji. »Presenetili ste me, čeprav sem zaradi namigov na družbenih omrežjih pričakoval kakšen manjši sprejem. To, kar ste pripravili, je res neverjetno. Ponosen sem, da sem iz Britofa, in upam, da bomo še kdaj takole proslavljali. Hvala vsem,« so bile besede Jana Polanca. Kljub temu da je bil po treh tednih vrtenja pedalov utrujen, se mu to ni poznalo. Nasmejan se je fotografiral z navijači, delil avtograme, se vozil s ponyjem, ki so mu ga kot presenečenje pripravili sosedje, odprl šampanjec, rezal torti ... in delil svoje misli z 'Gira'. »Nisem pričakoval, da bi lahko oblekel rožnato majico. Ko jo je dobil kolega v ekipi, sem rekel, da sedaj pa res ne bo nič. Nato se je ponudila priložnost in sem jo izkoristil. Voziti v rožnati majici je bil zame eden najlepših trenutkov, odkar kolesarim. Zelo sem zadovoljen,« je dejal Jan Polanc.

Zelo je bil zadovoljen tudi njegov oče in trener Marko Polanc, ki si je v živo ogledal šest etap letošnjega Gira in ga vzpodbujal. »Sam ima v sebi toliko energije, da gre vedno do konca svojih sposobnosti ali še dlje. Ponosen sem nanj. Ko je oblekel rožnato majico, sem mu dejal, naj jo skuša obdržati, kolikor časa jo bo lahko. V 102 izvedbah Gira je bilo 175 nosilcev rožnate majice in eden izmed njih je sedaj tudi Jan. To nekaj šteje. Po zmagah v dveh etapah na Giru (prvi v letu 2015 in drugi dve leti kasneje) je naredil korak naprej. Sanje nas, kolesarjev, so bile včasih, da bi sploh prišli na Giro, kaj šele, da bi oblekli rožnato majico. To je velika stvar in dobra vzpodbuda za še kaj več za naprej. Je v najboljših kolesarskih letih,« je povedal Marko Polanc. Medtem ko je Jan prejemal številna darila in čestitke, je veliko darilo domačim gasilcem podaril tudi Marko: originalno rožnato majico z Janovim podpisom. »S ponosom bo visela v našem gasilskem domu,« je pojasnil Klemen Sedlar, ki se je zahvalil vsem, ki so sodelovali pri pripravi sprejema: »Jan Polanc si zasluži takšen sprejem. Naj ljudje vedo, da je od tukaj. To je zgodovina.« Pri organizaciji sprejema je pomagala tudi Mateja Šprohar, Janovo dekle, ki je o njem pripovedovalo le v superlativih: »Je izredno vztrajen, močen in pogumen. Ima srce, ki je izjemno veliko in je v njem prostora za vse dobre ljudi. To, kar je naredil na letošnjem Giru, je fenomenalno, enkratno in enostavno preveč čustveno.«

Dirka po Italiji je bila letos v znamenju številnih slovenskih navijačev. Zaradi incidenta (pomoč Rogliču na vzponu in oviranje enega izmed kolesarjev) se je o njih govorilo tudi v negativnem smislu. »Lepo je bilo videti toliko slovenskih navijačev, toliko slovenskih zastav. Po drugi strani pa sem bil v določenih trenutkih nad nekaterimi zelo razočaran. Navijati je treba za kolesarstvo, za vse kolesarje, ne samo za enega. Nas je dva milijona, kolesarjev imamo peščico in treba je podpirati od prvega do zadnjega vse, ne samo takrat, ko so uspehi, in ne le tistega, ki naredi rezultat,« je komentiral Marko Polanc. Slovenske kolesarske junake (Primoža Rogliča, Jana Polanca in Tadeja Pogačarja, ki je zmagal na Dirki po Kaliforniji) so sprejeli tudi včeraj v Ljubljani.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 87 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

9/17

ponedeljek

14/20

torek

9/20

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

RAZSTAVE / Cerklje, 23. september 2019

Žig in razstava o Borštniku

OBVESTILA / Visoko, 23. september 2019

Vpis gledališkega abonmaja

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. september 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. september 2019

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

Odpuščeni kranjski policist zahteva nazaj svojo službo / 17:27, 22. september

Se strinjam z vami Deželan.
Premestitev na južno mejo, da se za ene pol leta umakne iz Kranja.
Nora kazen je to glede na bankirje in drugo svojat pri koritu!

Ne bodi tak kot krava ... / 17:23, 22. september

Boljš je tale:

POZOR MINE !

Nižja gospodarska rast / 19:35, 21. september

"Levica in koalicija zbližali stališča"
---------------------------
Slovenija nova Švica:
ukinitev dopolnilnega zvarovanja in 1000€ pokojnine .
Hudooo!

Odpuščeni kranjski policist zahteva nazaj svojo službo / 22:14, 20. september

Morda bi moral prebrati ves članek, pa ga ne bom. Samo to vem, da je naredil neumnost in zato naj sprejme kazen, samo ne tako hudo. Odpustit...

Nižja gospodarska rast / 16:05, 20. september

Opozicija je že spomladi napovedala nižjo gospodarsko rast zaradi gospodarskih težav v Nemčiji. Vendar koalicija ni hotela o tem ničesar sli...

Nižja gospodarska rast / 13:29, 20. september

DDV dvigniti na 25% pa ne bo panike. Letos se je Javni sektor povečal za 6000 zaposlenih. Nekje je treba vzeti. Alipa se dodatno zadolžiti. Otroci častijo svojo prihodnost.

Za naravi prijazen turizem / 20:40, 19. september

Alias Primož, ni bilo tablet !
Tablete vzamem samo takrat kadar mi psiha dol pade kot padejo gate debele mame na anoreksični punci.