Volk pobija predvsem drobnico, pri delovanju v skupini pa tudi goveda.

Volkovi pobijajo ovce na paši

Volkovi so letos na Gorenjskem na planinski paši pokončali že okrog petdeset ovc. Kmetijsko gozdarska zbornica zaradi neodzivnosti države pri upravljanju z zvermi pripravlja protest v Ljubljani.

Kranj – Po oceni Zavoda za gozdove Slovenije se na Gorenjskem zadržujejo štirje volkovi, ki že povzročajo škodo na planinskih pašnikih. Tako naj bi volk ali več volkov letos že pokončalo okrog šestdeset ovc. Po doslej zbranih podatkih je volk v noči z velikonočne nedelje na velikonočni ponedeljek presenetil ovce na pašniku v bližini Lučin in pokončal osem odraslih ovc in štiri jagnjeta. Ovce so bile na paši v bližini kmetije na pašniku, ki je bil ograjen z 1,2 metra visoko električno ograjo in oddaljen od kmetije vsega petdeset metrov. Ena od poškodovanih ovc se je zatekla na hišni prag. Sredi maja je volk mesaril na pašniku v Zgornjih Danjah in pokončal osemindvajset ovc, na istem pašniku je ponovno »udaril« v četrtek in pobil še trinajst ovc. O napadu volkov poročajo tudi iz Novakov, vasice, ki meji na Gorenjsko. Tam so letos volkovi ugonobili že nekaj koz, nazadnje sta dva volkova prejšnji ponedeljek na kmetiji Franca Čemažarja v Gorenjih Novakih pokončala tele in poškodovala kravo.

Vse pobite ovce na pašniku v Zgornjih Danjah so bile z Gašperlinove kmetije na Lužah. Kot je povedal gospodar Klemen, so že 1994. leta na Dajnarski planini najeli od lastnikov zemljišč skupno 35 hektarjev planinskega pašnika, na katerem se letos pase 120 ovc, poleg njih še jagnjeta. Že v devetdesetih letih jim je medved prepolovil čredo, sredi julija lani jim je volk poklal sedemnajst ovc in jagnjet, še nekaj so jih pogrešili. Čeprav je vsa planina ograjena z ograjo s štirimi žicami, imajo pa tudi pastirja, se je zgodba ponovila tudi letos. Letos so jim volkovi doslej pokončali 41 ovc in jagnjet, še nekaj jih pogrešajo. »Ne vem, kam to pelje?! Ovce niso nič vredne, volk vse. Mineva me veselje do kmetovanja. Delaš, vlagaš, se trudiš, nato pa pride volk in uniči čredo. Minilo bo kar precej časa, preden jo bomo obnovili. Letos bomo verjetno še vztrajali s pašo na planini, za naprej še ne vemo,« pravi Klemen, ki si tudi z obveščanjem (evro)poslancev, vladnih služb, zbornice in drugih prizadeva, da bi država dovolila izredni odstrel volkov. Za to se zavzemajo tudi kmetje iz Novakov, Davče pa tudi iz drugih krajev, kjer se volkovi znašajo nad drobnico.

Zbornica pripravlja protest

Svet Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije je na četrtkovi seji sklenil, da bo zbornica zaradi neodzivnosti države pri upravljanju z zvermi pripravila v Ljubljani protest, pri tem pa je pozval tudi druge kmetijske nevladne organizacije in civilne pobude, da se jim pridružijo. Na protestu bodo opozorili na težave, ki jih imajo z zvermi na podeželju, in predstavili zahteve za rešitev problema. Kot ugotavljajo v zbornici, so napadi zveri na živali v zadnjem času vse pogostejši; to pa otežuje kmetovanje in povečuje strah pred zvermi med prebivalci na podeželju. Zbornica je na to že pred časom s protestnim pismom opozorila državne organe, a odziva ni bilo.

Odprto pismo hribovskega kmeta

Hribovski kmet Stane Bergant iz Kokre v odprtem pismu, ki ga je naslovil na predsednika vlade Marjana Šarca, ministrico za kmetijstvo Aleksandro Pivec in ministra za okolje Simona Zajcu, ugotavlja, da je več stoletij pridelava hrane imela prednost pred divjadjo in zvermi. »Pogosto se poudarja, da je pri pripravi zakonodaje treba upoštevati vse deležnike. Sprašujem vas, kako ima lahko kmet, ki na svoji zemlji prehranjuje divjad in zveri in edini trpi posledice škode, enako težo kot deležniki, ki na sadovih njegovega dela uživajo le koristi ... Nesprejemljivo je, da ozke družbene skupine, ki zagovarjajo večanje populacij zveri, ne nosijo za svoja dejanja nobene odgovornosti,« je v pismo zapisal Bergant in dodal, da ima Slovenija največjo gostoto zveri na enoto površine.

Oddajte svoj komentar

Kranj 28°

pretežno jasno
vlažnost: 53 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

13/31

ponedeljek

16/34

torek

16/26

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

IZLETI / Kranj, 20. avgust 2019

Turistično-kopalni izlet v Izolo

PRIREDITVE / Kranj, 20. avgust 2019

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 20. avgust 2019

Kolesarski izlet

IZLETI / Sebenje, Tržič, Kovor, 20. avgust 2019

Z rednim avtobusom in kolesi po doživetja narave, zgodovine in podeželja

FILM / Jesenice, 20. avgust 2019

Torkova kinoteka

IZLETI / Kranj, 22. avgust 2019

V sotesko Hvadnik

IZLETI / Kranj, 22. avgust 2019

Na Podgorski vrh

PRIREDITVE / Kranj, 22. avgust 2019

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

Ob kolesarski stezi protihrupna ograja / 12:12, 19. avgust

Tu pri teh dveh ograjah se natančno vidi kako nas lupijo! Delal so npr. maj/junij ! Šli na dopust, dolg dopust, poj bodo pa konc jeseni zakl...

Po stopinjah pastirjev / 11:37, 19. avgust

57.000 € ???
Za ta gnar, bi pomojih izračunih lahko bilo lahko 12 tabl, pa še kakšna lesena gostilnca.

Ob kolesarski stezi protihrupna ograja / 09:47, 19. avgust

1530€ za meter ograje. Pošteno. Ker pa bodo delali od junija do decembra, pa je strošek kar razumljiv. Si pa bo gradbišče ogledalo vsaj milijon turistov. To pa tudi šteje.

Umrl je Ivan Oman, eden ključnih osamosvojiteljev Slovenije / 18:45, 18. avgust

Spoštovanje g.Omanu ! Počivajte v miru !

Ob kolesarski stezi protihrupna ograja / 18:40, 18. avgust

Tale nova protihrupna ograja in pa na Bledu obstoječa, pol metra povišana, skoraj vse narejeno, sedaj pa vse stoji že dva meseca. Ne vem, a ...

Lovci zavračajo očitke, da ne lovijo volka / 21:18, 17. avgust

Če bi bila naša politika sposobna do tega sploh nebi prišlo.

Gorenjski župani na dopustu / 21:15, 17. avgust

Zakaj naši politiki tako radi hodijo v Srbijo?
No nas je 1991 leta napadel? Srbska Vodka.