Volk pobija predvsem drobnico, pri delovanju v skupini pa tudi goveda.

Volkovi pobijajo ovce na paši

Volkovi so letos na Gorenjskem na planinski paši pokončali že okrog petdeset ovc. Kmetijsko gozdarska zbornica zaradi neodzivnosti države pri upravljanju z zvermi pripravlja protest v Ljubljani.

Kranj – Po oceni Zavoda za gozdove Slovenije se na Gorenjskem zadržujejo štirje volkovi, ki že povzročajo škodo na planinskih pašnikih. Tako naj bi volk ali več volkov letos že pokončalo okrog šestdeset ovc. Po doslej zbranih podatkih je volk v noči z velikonočne nedelje na velikonočni ponedeljek presenetil ovce na pašniku v bližini Lučin in pokončal osem odraslih ovc in štiri jagnjeta. Ovce so bile na paši v bližini kmetije na pašniku, ki je bil ograjen z 1,2 metra visoko električno ograjo in oddaljen od kmetije vsega petdeset metrov. Ena od poškodovanih ovc se je zatekla na hišni prag. Sredi maja je volk mesaril na pašniku v Zgornjih Danjah in pokončal osemindvajset ovc, na istem pašniku je ponovno »udaril« v četrtek in pobil še trinajst ovc. O napadu volkov poročajo tudi iz Novakov, vasice, ki meji na Gorenjsko. Tam so letos volkovi ugonobili že nekaj koz, nazadnje sta dva volkova prejšnji ponedeljek na kmetiji Franca Čemažarja v Gorenjih Novakih pokončala tele in poškodovala kravo.

Vse pobite ovce na pašniku v Zgornjih Danjah so bile z Gašperlinove kmetije na Lužah. Kot je povedal gospodar Klemen, so že 1994. leta na Dajnarski planini najeli od lastnikov zemljišč skupno 35 hektarjev planinskega pašnika, na katerem se letos pase 120 ovc, poleg njih še jagnjeta. Že v devetdesetih letih jim je medved prepolovil čredo, sredi julija lani jim je volk poklal sedemnajst ovc in jagnjet, še nekaj so jih pogrešili. Čeprav je vsa planina ograjena z ograjo s štirimi žicami, imajo pa tudi pastirja, se je zgodba ponovila tudi letos. Letos so jim volkovi doslej pokončali 41 ovc in jagnjet, še nekaj jih pogrešajo. »Ne vem, kam to pelje?! Ovce niso nič vredne, volk vse. Mineva me veselje do kmetovanja. Delaš, vlagaš, se trudiš, nato pa pride volk in uniči čredo. Minilo bo kar precej časa, preden jo bomo obnovili. Letos bomo verjetno še vztrajali s pašo na planini, za naprej še ne vemo,« pravi Klemen, ki si tudi z obveščanjem (evro)poslancev, vladnih služb, zbornice in drugih prizadeva, da bi država dovolila izredni odstrel volkov. Za to se zavzemajo tudi kmetje iz Novakov, Davče pa tudi iz drugih krajev, kjer se volkovi znašajo nad drobnico.

Zbornica pripravlja protest

Svet Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije je na četrtkovi seji sklenil, da bo zbornica zaradi neodzivnosti države pri upravljanju z zvermi pripravila v Ljubljani protest, pri tem pa je pozval tudi druge kmetijske nevladne organizacije in civilne pobude, da se jim pridružijo. Na protestu bodo opozorili na težave, ki jih imajo z zvermi na podeželju, in predstavili zahteve za rešitev problema. Kot ugotavljajo v zbornici, so napadi zveri na živali v zadnjem času vse pogostejši; to pa otežuje kmetovanje in povečuje strah pred zvermi med prebivalci na podeželju. Zbornica je na to že pred časom s protestnim pismom opozorila državne organe, a odziva ni bilo.

Odprto pismo hribovskega kmeta

Hribovski kmet Stane Bergant iz Kokre v odprtem pismu, ki ga je naslovil na predsednika vlade Marjana Šarca, ministrico za kmetijstvo Aleksandro Pivec in ministra za okolje Simona Zajcu, ugotavlja, da je več stoletij pridelava hrane imela prednost pred divjadjo in zvermi. »Pogosto se poudarja, da je pri pripravi zakonodaje treba upoštevati vse deležnike. Sprašujem vas, kako ima lahko kmet, ki na svoji zemlji prehranjuje divjad in zveri in edini trpi posledice škode, enako težo kot deležniki, ki na sadovih njegovega dela uživajo le koristi ... Nesprejemljivo je, da ozke družbene skupine, ki zagovarjajo večanje populacij zveri, ne nosijo za svoja dejanja nobene odgovornosti,« je v pismo zapisal Bergant in dodal, da ima Slovenija največjo gostoto zveri na enoto površine.

Oddajte svoj komentar

Kranj 19°

zmerno oblačno
vlažnost: 93 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

15/30

nedelja

16/27

ponedeljek

16/28

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

PRIREDITVE / Kranj, 16. junij 2019

Slovesnost na Šmarjetni gori

PRIREDITVE / Kranj, Preddvor, 16. junij 2019

Medgeneracijske dejavnosti

IZLETI / Kranj, 16. junij 2019

Po ferati Daumling

GLASBA / Kropa, 16. junij 2019

Koncert v Kropi

PRIREDITVE / Kranj, Preddvor, 16. junij 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 16. junij 2019

Letni koncerti MPZ Triglav Lesce Bled

PRIREDITVE / Kranj, Preddvor, 17. junij 2019

Medgeneracijske dejavnosti

OBVESTILA / Bled, 17. junij 2019

Odstranjevanje japonskega dresnika

 

 
 

 

 
 
 

Šahovska partija / 18:48, 15. junij

Figure sta v začetku postavila na napačni strani.Šahovnica ali šahovska plošča je pravilno postavljena tako, da ima igralec bel kvadrat na ...

Priznanja gorenjskim policistom / 17:55, 14. junij

Šarec bi reku:
varnostna situacija se slabša, ampak policija tako situacijo obvladuje.

Vroče poletje lahko stanje poslabša / 08:13, 14. junij

Butalsko gospodarstvo:
izvoz hlodovine, uvoz sekancev.
Vmes pa lubadar.
heheheheh

Še sama sebi politična neznanka / 20:45, 13. junij

PrimožPo poročilu Rankovića zvezne skupščine v Beogradu januarja 1951 je bilo na tleh Jugoslavije v povojnem revolucionarnem obdobju od 1945...

Še sama sebi politična neznanka / 11:00, 13. junij

Za časa rdeče zvezde je bila palica premehka, dokazano! Premalo učinkovita, kar lepo število petokolonašev se ji je izognilo, na žalost..

Anže Kopitar z ženo obiskal bolnišnico / 10:56, 13. junij

Lepa gesta, pohvalno !

Marjan Šarec: Niso krivi narodi, kriva je politika / 23:20, 12. junij

Šarec bo imel govor tudi na veselic ob 120-letnici PGD Kamna gorica. Vabljeni.