Nagrajeni mladi literati s člani žirije in pevkami skupine JAMzi Barbaro Smolnik, Marietto in Aniko Friedl, Nastasio Habernik, Ajdo in Brino Kušej, Lucijo Pfeifer, Jano Haab in Zalo Koschier.

Pisali o gozdu, pustolovščinah, cesti

Deželni studio ORF v Celovcu je bil pretekli petek, 24. maja, dopoldne obarvan mladostno. Volbankova ustanova iz Celovca je vanj povabila učence in dijake, ki so napisali najboljše spise na tradicionalnem natečaju Pisana p(r)omlad. Ustanova, imenovana po ustanovitelju in dobrotniku dr. Jožetu Volbanku, koroškemu Slovencu, ki je zapustil svoj dom in živel ter umrl v Kranjski Gori, del imetja pa je namenil pomoči slovensko govoreči mladini na Koroškem, že več let z literarnimi natečaji spodbuja pisanje v slovenščini. Žirija, ki jo vodi glavna urednica časopisa Nedelja Mateja Rihtar, njena desna roka pa je bila strokovna sodelavka Jasna Černjak, je bila dobesedno zasuta z besedili. Predsednica upravnega odbora Volbankove ustanove Šira Fera - Tischler je povedala, da se je v pisanje vključilo 614 mladih iz tridesetih koroških šol, tudi iz takih, na katerih slovenščina ni učni jezik, ki so napisali 730 del različnih literarnih zvrsti. Pišoči so bili razdeljeni v štiri skupine, v vsaki pa so pisali na drugo temo. Najmlajši, od tretje do pete šolske stopnje, so pisali gozdu. Malo starejšim, od šeste do devete šolske stopnje, je bila ustvarjalni izziv pustolovščina, še starejšim, od desete do trinajste šolske stopnje, pa je bilo vodilo ekologija. Najstarejša skupina do 25 let pa je pisala o cesti in vsem, kar se dogaja na in ob njej. Posebni nagradi sta čakali tudi avtorja najboljšega besedila v narečju in pisca iz šole, na kateri slovenščina ni učni jezik.

V nižji starostni skupini je beseda najlepše tekla Luki Volpeju, Milanu Mutzbauerju in zmagovalki Anni Ressmann iz ljudske šole Ledince. V srednji starostni skupini je zmagala Laura Praster iz Slovenske gimnazije pred Jonasom Prutejem in Lucijo Kristino Mazi. V višji tretji starostni skupini so se od prvega do tretjega mesta razvrstili Krištof Grilc, Manca Djurković in Jera Vodovnik, v najstarejši skupini pa je žirija prve tri nagrade podelila Anji Smolnik z Dvojezične trgovske akademije, Fabjanu Benetiku in Kristini Willewaldt. Najboljše besedilo v narečju je napisal Danijel Trampusch iz Slovenske gimnazije, Elia Einspieler iz Srednje šole v Borovljah pa je prejel nagrado za besedila, napisala na šolah, na katerih slovenščina ni učni jezik.

Prireditev, ki jo je neposredno prenašala avstrijska ORF, je povezoval Niko Kupper, igrali in peli pa so člani skupine JAMzi pod vodstvom Edija Oražeja.

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

zmerno oblačno
vlažnost: 51 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

3/21

nedelja

12/19

ponedeljek

14/20

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

IZLETI / Gozd Martuljek, 22. september 2019

Pohod na Kurji vrh

PRIREDITVE / Križe, 22. september 2019

Palačinkin ŽivŽav

PRIREDITVE / Žiri, 22. september 2019

Markov tek

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

RAZSTAVE / Cerklje, 23. september 2019

Žig in razstava o Borštniku

 

 
 

 

 
 
 

Nižja gospodarska rast / 19:35, 21. september

"Levica in koalicija zbližali stališča"
---------------------------
Slovenija nova Švica:
ukinitev dopolnilnega zvarovanja in 1000€ pokojnine .
Hudooo!

Odpuščeni kranjski policist zahteva nazaj svojo službo / 22:14, 20. september

Morda bi moral prebrati ves članek, pa ga ne bom. Samo to vem, da je naredil neumnost in zato naj sprejme kazen, samo ne tako hudo. Odpustit...

Nižja gospodarska rast / 16:05, 20. september

Opozicija je že spomladi napovedala nižjo gospodarsko rast zaradi gospodarskih težav v Nemčiji. Vendar koalicija ni hotela o tem ničesar sli...

Nižja gospodarska rast / 13:29, 20. september

DDV dvigniti na 25% pa ne bo panike. Letos se je Javni sektor povečal za 6000 zaposlenih. Nekje je treba vzeti. Alipa se dodatno zadolžiti. Otroci častijo svojo prihodnost.

Za naravi prijazen turizem / 20:40, 19. september

Alias Primož, ni bilo tablet !
Tablete vzamem samo takrat kadar mi psiha dol pade kot padejo gate debele mame na anoreksični punci.

Za naravi prijazen turizem / 15:31, 19. september

Tableta popustila a?

Spomin na požig Kokre / 15:30, 19. september

Ubogi šofer kamiona, menda je prevažal žabjo volno iz Žabnice v Kokro...