Nagrajeni mladi literati s člani žirije in pevkami skupine JAMzi Barbaro Smolnik, Marietto in Aniko Friedl, Nastasio Habernik, Ajdo in Brino Kušej, Lucijo Pfeifer, Jano Haab in Zalo Koschier.

Pisali o gozdu, pustolovščinah, cesti

Deželni studio ORF v Celovcu je bil pretekli petek, 24. maja, dopoldne obarvan mladostno. Volbankova ustanova iz Celovca je vanj povabila učence in dijake, ki so napisali najboljše spise na tradicionalnem natečaju Pisana p(r)omlad. Ustanova, imenovana po ustanovitelju in dobrotniku dr. Jožetu Volbanku, koroškemu Slovencu, ki je zapustil svoj dom in živel ter umrl v Kranjski Gori, del imetja pa je namenil pomoči slovensko govoreči mladini na Koroškem, že več let z literarnimi natečaji spodbuja pisanje v slovenščini. Žirija, ki jo vodi glavna urednica časopisa Nedelja Mateja Rihtar, njena desna roka pa je bila strokovna sodelavka Jasna Černjak, je bila dobesedno zasuta z besedili. Predsednica upravnega odbora Volbankove ustanove Šira Fera - Tischler je povedala, da se je v pisanje vključilo 614 mladih iz tridesetih koroških šol, tudi iz takih, na katerih slovenščina ni učni jezik, ki so napisali 730 del različnih literarnih zvrsti. Pišoči so bili razdeljeni v štiri skupine, v vsaki pa so pisali na drugo temo. Najmlajši, od tretje do pete šolske stopnje, so pisali gozdu. Malo starejšim, od šeste do devete šolske stopnje, je bila ustvarjalni izziv pustolovščina, še starejšim, od desete do trinajste šolske stopnje, pa je bilo vodilo ekologija. Najstarejša skupina do 25 let pa je pisala o cesti in vsem, kar se dogaja na in ob njej. Posebni nagradi sta čakali tudi avtorja najboljšega besedila v narečju in pisca iz šole, na kateri slovenščina ni učni jezik.

V nižji starostni skupini je beseda najlepše tekla Luki Volpeju, Milanu Mutzbauerju in zmagovalki Anni Ressmann iz ljudske šole Ledince. V srednji starostni skupini je zmagala Laura Praster iz Slovenske gimnazije pred Jonasom Prutejem in Lucijo Kristino Mazi. V višji tretji starostni skupini so se od prvega do tretjega mesta razvrstili Krištof Grilc, Manca Djurković in Jera Vodovnik, v najstarejši skupini pa je žirija prve tri nagrade podelila Anji Smolnik z Dvojezične trgovske akademije, Fabjanu Benetiku in Kristini Willewaldt. Najboljše besedilo v narečju je napisal Danijel Trampusch iz Slovenske gimnazije, Elia Einspieler iz Srednje šole v Borovljah pa je prejel nagrado za besedila, napisala na šolah, na katerih slovenščina ni učni jezik.

Prireditev, ki jo je neposredno prenašala avstrijska ORF, je povezoval Niko Kupper, igrali in peli pa so člani skupine JAMzi pod vodstvom Edija Oražeja.

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

zmerno oblačno
vlažnost: 92 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

15/30

nedelja

16/27

ponedeljek

16/28

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

PRIREDITVE / Kranj, 16. junij 2019

Slovesnost na Šmarjetni gori

PRIREDITVE / Kranj, Preddvor, 16. junij 2019

Medgeneracijske dejavnosti

IZLETI / Kranj, 16. junij 2019

Po ferati Daumling

GLASBA / Kropa, 16. junij 2019

Koncert v Kropi

PRIREDITVE / Kranj, Preddvor, 16. junij 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 16. junij 2019

Letni koncerti MPZ Triglav Lesce Bled

PRIREDITVE / Kranj, Preddvor, 17. junij 2019

Medgeneracijske dejavnosti

OBVESTILA / Bled, 17. junij 2019

Odstranjevanje japonskega dresnika

 

 
 

 

 
 
 

Šahovska partija / 18:48, 15. junij

Figure sta v začetku postavila na napačni strani.Šahovnica ali šahovska plošča je pravilno postavljena tako, da ima igralec bel kvadrat na ...

Priznanja gorenjskim policistom / 17:55, 14. junij

Šarec bi reku:
varnostna situacija se slabša, ampak policija tako situacijo obvladuje.

Vroče poletje lahko stanje poslabša / 08:13, 14. junij

Butalsko gospodarstvo:
izvoz hlodovine, uvoz sekancev.
Vmes pa lubadar.
heheheheh

Še sama sebi politična neznanka / 20:45, 13. junij

PrimožPo poročilu Rankovića zvezne skupščine v Beogradu januarja 1951 je bilo na tleh Jugoslavije v povojnem revolucionarnem obdobju od 1945...

Še sama sebi politična neznanka / 11:00, 13. junij

Za časa rdeče zvezde je bila palica premehka, dokazano! Premalo učinkovita, kar lepo število petokolonašev se ji je izognilo, na žalost..

Anže Kopitar z ženo obiskal bolnišnico / 10:56, 13. junij

Lepa gesta, pohvalno !

Marjan Šarec: Niso krivi narodi, kriva je politika / 23:20, 12. junij

Šarec bo imel govor tudi na veselic ob 120-letnici PGD Kamna gorica. Vabljeni.