Janez Resman v Škartu / Foto: Tina Dokl

Armani za drobiž

Na dvorišču javnega podjetja Infrastruktura Bled je zaživelo skladišče za predmete, ki jih posamezniki zavržejo, a komu drugemu še vedno lahko pridejo prav. V Škartu je tako mogoče po skoraj smešno nizkih cenah dobiti tudi številne dragocenosti in starine.

Ponovna uporaba ni modna muha, pač pa nuja, če ne želimo, da se bomo zadušili v smeteh, so prepričani v Infrastrukturi Bled, kjer so zato v začetku leta odprli Škart, skladišče še uporabnih predmetov, ki bi sicer končali med odpadki. Očiščeni in obnovljeni v Škartu čakajo na nove lastnike. Ponudba je res pestra, saj se v Škartu najdejo tako rabljena oblačila za otroke in odrasle kot knjige po evro, pa številni okrasni predmeti, svetila, slike, otroška oprema ter kuhinjska posoda in aparati. Na svoj račun pa pridejo tudi zbiratelji, saj se med »odpadki«, ki jim v Škartu vdahnejo novo življenje, znajdejo tudi danes ponovno vse bolj iskane vinilne plošče in gramofoni ter dragoceni starinski predmeti in celo umetniške slike. Pozornemu očesu poznavalcev ne uidejo niti luksuzne blagovne znamke, saj se na policah znajdejo tudi torbica Louis Vuitton, obleka Armani ali izdelki iz muranskega stekla. In najlepše pri tem je, da se po nakupih v Škart lahko odpravite kar z drobižem, saj se cena večine izdelkov giblje od enega do pet evrov.

»Tudi sam sem reden kupec tu. Nazadnje sem domov odnesel kristalne kozarce za konjak,« je v prostorih Škarta priznal direktor javnega podjetja Infrastruktura Bled Janez Resman, ki poudarja, da nakupovanje v Škartu ne pomeni, da smo v finančni stiski oziroma da nimamo denarja za nove stvari, ampak gre pri ponovni uporabi predmetov predvsem za okolju prijazno gesto. Ob tem v Infrastrukturi Bled navajajo raziskavo Okoljsko raziskovalnega zavoda, po kateri vsak posameznik razpolaga s približno petimi kilogrami še uporabnih stvari na leto, ki navadno končajo v smeteh in tako obremenjujejo okolje. V Škartu pa lahko hitro zamenjajo lastnika, poudarja Janez Resman, sploh ko gre za dragocenosti ali starinske predmete, ki med zbiralci sicer dosegajo zelo visoke cene. »Zadnjič sem med temi predmeti našel celo nalivno pero znamke Montblanc, za katero bi sicer težko odštel manj kot sto evrov. Pa uro Omega in stare stole iz hotela Toplice,« je naštel Resman in dodal, da pri tako dragocenih predmetih včasih ne traja dlje kot petnajst minut, da dobijo novega lastnika. »Vse več ljudi nam zaupa svoje telefonske številke, da jih obvestimo takoj, ko pride kaj novega. Navadno ti predmeti končajo kot okras na polici, čeprav jih večina še deluje, saj imamo zaposlenega elektrikarja, ki vse te naprave pregleda in tudi popravi, če je treba,« je razložil Janez Resman.

»Odpadki« v njihovem centru ponovne rabe se tako po Resmanovih besedah ne morejo primerjati s tistimi, ki jih imajo v drugih občinah. »Na Bledu je že več kot stoletje zelo razvit turizem in na ta račun je tudi življenjski standard višji. Ta čas se prodaja ogromno starih hiš in skednjev, ki jih ljudje spreminjajo v apartmaje. Novi lastniki prostore izpraznijo in vse pripeljejo k nam,« Janez Resman pojasni, zakaj imajo v Škartu tudi toliko dragocenosti. Kljub temu so cene nižje kot v primerljivih centrih, saj ne želijo, da bi stvari obležale v njihovem skladišču. Med najdražjimi predmeti doslej so bile več kot sto let stare smuči, ki so jih zbiratelju prodali za petdeset evrov. »Šele ko je zapuščal naš center in jih je na dnevni svetlobi bolje pogledal, je na njih odkril podpis, in sicer A. Molnar. Predvidevamo torej, da gre za Aleksandra Molnarja, enega od lastnikov hotela Toplice.«

Tudi zaradi takih predmetov v Škartu nikakor nimaš občutka, da je to zgolj odlagališče stvari, ki so nekomu postale odveč. Prostor je razdeljen na tematske kotičke, vse stvari pa so lično zložene po policah. Pogrnjena okrogla kuhinjska miza s svilenim prtom v kotu, na kateri so krožniki, kozarci in pribor, pa kot da čaka na goste, ki bodo vsak hip prišli in sedli k večerji. V prostoru tudi ni zaznati vonja po postanem, ki običajno spremlja stare stvari. »Čeprav smo center poimenovali Škart, ta roba ni 'škart', vse je uporabno, mogoče je dobiti celo nove stvari, tudi priznanih blagovnih znamk – imeli smo že majico Lacoste z etiketo,« je na trgovino ponosen prodajalec Roman Resman, ki v posebno knjigo skrbno zapisuje, kaj so tisti dan prodali. Vsak nakup tudi stehta, saj je pomembno, koliko jim na ta način uspe zmanjšati skupno težo odloženih odpadkov. Po njegovih besedah vsak mesec novega lastnika dobi od 250 do 350 kilogramov stvari. Med kupci ta čas prevladujejo domačini, v prihodnje pa bi radi na Škart v večji meri opozorili tudi turiste, saj po besedah Janeza Resmana v njem lahko najdejo številne pristne spominke z Bleda. In čeprav večina predmetov stane največ pet evrov, se zgodi, da posamezen kupec v Škartu pusti tudi več deset evrov, še doda Roman Resman.

Oddajte svoj komentar

Kranj 4°

pretežno jasno
vlažnost: 80 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

0/18

sobota

0/16

nedelja

5/6

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 28. marec 2020

V severozahodni del slovenske Istre

OBVESTILA / Gorenjska, 28. marec 2020

Odpovedi prireditev zaradi koronavirusa

OBVESTILA / Gorenjska, 29. marec 2020

Odpovedi prireditev zaradi koronavirusa

OBVESTILA / Gorenjska, 30. marec 2020

Odpovedi prireditev zaradi koronavirusa

PRIREDITVE / Kranj, 1. april 2020

Predstavitev medicinskih in ortopedskih pripomočkov

RAZSTAVE / Radovljica, 2. april 2020

Mlada ilustracija 2020

IZLETI / Kranj, 4. april 2020

V Krko na Dan odprtih vrat

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

 

 
 

 

 
 
 

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 10:22, 27. marec

Tole v podkrepitev govoric:

https://revijazarja.si/clanek/mnenja/5aa7e56560105/ste-za-referendum-o-rtv-nikar

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 10:19, 27. marec

Primož, sva že bližje. Te že vidim na desni..........................mal heca.Tole se govori:"....... da velika večina odgovornih in resnih ...

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 08:55, 27. marec

Izginilo bo na stotine ur dokumentarnega programa in vsebin, ki se ukvarjajo s kulturo, mladimi, glasbo, znanostjo, zabavo, športom in bog v...

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 20:48, 26. marec

Kar razloži.

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 19:32, 26. marec

Kaj to pomeni mi verjetno ni potrebno razlagati? Ali pač?

Najbolj izpostavljeni ostajajo starejši / 19:27, 26. marec

Se strinjam, me pa zanima, če kdo od starejših lahko odgovori zakaj je potrebno v tem času po Merkurju iskat zemljo in rože?

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 15:43, 26. marec

D) referendum ukinitvi obveznega RTV prispevka.