Material se z brežine še lušči, novozgrajeni zaščitni nasip pa bo zdržal precej podorov, zagotavlja stroka. / Foto: Vilma Stanovnik

Zgradili bodo zaščitni nasip

Zaradi podora še naprej ostaja polovična zapora ceste proti Ljubelju, gradnja zaščitnega nasipa naj bi se kmalu začela in zaključila najkasneje do konca julija. Na seji tržiškega občinskega sveta je beseda tekla tudi o zagotovitvi večje varnosti na poti planincev, ki gre skozi Bornov tunel, in o odškodninah.

Tržič – Konec aprila je prišlo do skalnega podora nad cesto proti Ljubelju, skale so zasule in poškodovale tudi cesto pri zadnjem predoru proti Avstriji. Sprva je bila cesta popolnoma zaprta, po dobrih desetih dneh pa je promet stekel izmenično enosmerno in je urejen s semaforjem. »Že pri prvem terenskem ogledu je bilo jasno, da gre za podor velikih dimenzij. Na cesto in v strugo potoka je zgrmelo več kot sto kubičnih metrov materiala, na pobočju je ostalo približno tristo kubičnih metrov. Prva naloga je bila, da se podrobno seznanimo s situacijo, takoj smo izvedli aero fotogeometrični posnetek celotnega območja, vključno s podornim žariščem, ki je 250 metrov nad cesto. Po analizi in inženirsko-geološki presoji smo določili obseg sanacije in tudi rok, kdaj bo predvidoma stekel promet. Zgradili bomo približno dvesto metrov dolg in šest metrov visok kamnit nasip, ki bo ojačan z jeklenimi mrežami. Do podorov podobnih dimenzij lahko ponovno pride in tak zid bo zagotovil ustrezno varnost. Gradnjo naj bi zaključili do konca julija. Dela bomo začeli v juniju. Polovična zapora ceste do zaključka gradnje ostane, morda bo potrebna tudi kakšna kratkotrajna popolna zapora v času sanacije,« je na nedavni seji tržiškega občinskega sveta pojasnila vodja projekta Geotehnika na DRI svetovanje inženiring geologinja Suzana Svetličič. Sanacija bo sicer stala manj od prvih ocen, približno pol milijona evrov, a je zdajšnja tehnična rešitev tudi boljša, pa je povedal Andrej Rejec, vodja projekta Ceste na DRI svetovanje inženiring.

V neposredni bližini podora je Bornov tunel, ki je na priljubljeni poti planincev do planine Prevala. Kot je opozorila Svetličičeva, so ob pregledu tudi v tunelu evidentirali precej razpok. Tržiški župan Borut Sajovic je dodal, da je skala v tem delu Begunjščice krušljiva, zato je treba biti previden in paziti na varnost. Občina pa bo Planinski zvezi Slovenije, planinskemu društvu in lastniku planine dala pobudo, naj premislijo o registraciji te poti kot planinske, zagotovijo večjo varnost na njej, občina pa je pri tem pripravljena sodelovati.

Svetniška skupina Zagon je opozorila, da so tudi gostinci, ki so odvisni od ljubeljske ceste, ki je bila zaradi podora nekaj časa zaprta, utrpeli finančno škodo, ki ni zanemarljiva. Predlagali so, naj občina za ta namen ustanovi poseben sklad. Župan Sajovic je pojasnil, da zaradi izpada dohodka ob naravni nesreči občina nima pravne podlage za odškodnino in da gre v tem primeru tudi za državno cesto. Bo pa na pobudo svetnikov na ministrstvo za okolje in prostor, direkcijo za ceste in upravljavca ceste naslovil dopis, ali država oškodovancem v storitvenih dejavnostih lahko kako pomaga.

Oddajte svoj komentar

Kranj 3°

delno oblačno
vlažnost: 98 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

3/21

nedelja

14/23

ponedeljek

14/21

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

IZLETI / Gozd Martuljek, 22. september 2019

Pohod na Kurji vrh

PRIREDITVE / Križe, 22. september 2019

Palačinkin ŽivŽav

PRIREDITVE / Žiri, 22. september 2019

Markov tek

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

RAZSTAVE / Cerklje, 23. september 2019

Žig in razstava o Borštniku

 

 
 

 

 
 
 

Nižja gospodarska rast / 19:35, 21. september

"Levica in koalicija zbližali stališča"
---------------------------
Slovenija nova Švica:
ukinitev dopolnilnega zvarovanja in 1000€ pokojnine .
Hudooo!

Odpuščeni kranjski policist zahteva nazaj svojo službo / 22:14, 20. september

Morda bi moral prebrati ves članek, pa ga ne bom. Samo to vem, da je naredil neumnost in zato naj sprejme kazen, samo ne tako hudo. Odpustit...

Nižja gospodarska rast / 16:05, 20. september

Opozicija je že spomladi napovedala nižjo gospodarsko rast zaradi gospodarskih težav v Nemčiji. Vendar koalicija ni hotela o tem ničesar sli...

Nižja gospodarska rast / 13:29, 20. september

DDV dvigniti na 25% pa ne bo panike. Letos se je Javni sektor povečal za 6000 zaposlenih. Nekje je treba vzeti. Alipa se dodatno zadolžiti. Otroci častijo svojo prihodnost.

Za naravi prijazen turizem / 20:40, 19. september

Alias Primož, ni bilo tablet !
Tablete vzamem samo takrat kadar mi psiha dol pade kot padejo gate debele mame na anoreksični punci.

Za naravi prijazen turizem / 15:31, 19. september

Tableta popustila a?

Spomin na požig Kokre / 15:30, 19. september

Ubogi šofer kamiona, menda je prevažal žabjo volno iz Žabnice v Kokro...