Pod deset nagrajenih gorenjskih inovacij se je podpisalo skupno 87 inovatorjev. / Foto: Tina Dokl

Razglasili najboljše gorenjske inovacije

Regionalna gospodarska zbornica Gorenjske je včeraj že sedemnajstič razglasila najboljše inovacije v regiji. Podelili so tri zlata, pet srebrnih in dve bronasti priznanji.

Kranj – Mediainteractive Franc Dolenc, s. p. iz Škofje Loke, Domel iz Železnikov in Iskratel iz Kranja so letoš­nji prejemniki zlatih regijskih priznanj Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) za inovacije. GZS – Regionalna zbornica Gorenjska jim jih je v sodelovanju s podporniki inovativnosti, gospodarskega minis­trstva in agencije SPIRIT včeraj podelila na 17. tovrstni prireditvi, ki jo je letos gostil Iskratel. Poleg treh zlatih inovacij, ki se bodo septembra potegovale tudi za priznanja GZS na nacionalni ravni, so včeraj podelili še pet srebrnih regijskih priznanj, ki so jih prejeli Domel, Lotrič Meroslovje, M Sora, SIJ Acroni in INT vrata, ter dve bronasti priznanji (zavse.eu, naravni kozmetični izdelki Edi Bagar, s. p., ter skupaj Polycom Škofja Loka in Lovran). Pod deset nagrajenih inovacij se je podpisalo skupno 87 inovatorjev.

Nagrajene inovatorje je nagovoril tudi Boštjan Gorjup, predsednik GZS, ki je poudaril, da Slovenijo uvrščajo med najbolj inovativne v Evropi in tudi na svetu, pri čemer ključna naloga gospodarstva ostaja drznost in povezovalnost. Inovacije so po njegovih besedah pomembne, ker omogočajo izdelavo zahtevnejših izdelkov. Ti namreč omogočajo tudi dvig plač, kar je pomembno, da mladi strokovnjaki ostanejo doma, je še dejal.

Podjetje Mediainteractive Franc Dolenc, s. p., je za zlato inovacijo – sistem Mi­Team MediColl – prejelo največ točk ocenjevalne komisije. Ekipa strokovnjakov s področja medicine in tehnologije je namreč zasnovala posebno aplikacijo, ki ekipam nujne medicinske pomoči omogoča, da na intervencijah in ob množičnih nesrečah namesto papirja, svinčnika in radijske postaje za prenos informacij odslej uporabljajo mobilne naprave, kar bistveno pospeši prenos podatkov o pacientu v urgentni oddelek bolnišnice in omogoča video komunikacijo za pomoč na daljavo.

Ekipa Domelovih razvojnikov je tokrat navdušila z novim elektromotorjem NZ 270. Gre za svetovno novost, saj motorji NZ 270 s standardno pločevino, feritnimi magneti in ob nizki porabi materiala dosegajo 96-odstotni izkoristek, kar presega najvišje zahteve evropske zakonodaje o energetski učinkovitosti na tem področju.

Iskratelovi strokovnjaki pa so si zlato priznanje prislužili z novim hibridnim izdelkom za širokopasovno povezovanje uporabnikov SI3000 Lumia GPON OLT, kjer program teče v oblaku in ni potrebe po strojni nadgradnji. S tem se operaterji izognejo celotnemu investicijskemu ciklu pri preobrazbi omrežja dostopa naslednje generacije, saj rešitev omogoča cenovno ugodno nadgradnjo obstoječe infrastrukture, še preden se operaterji lotijo varne vpeljave popolnoma virtualizirane arhitekture NGPON.

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

pretežno jasno
vlažnost: 96 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

15/30

torek

16/33

sreda

18/35

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

IZLETI / Gozd - Martuljek, 25. junij 2019

Izlet na Sv. Višarje

PRIREDITVE / Štefanja Gora, Šenčur, 25. junij 2019

Palačinke na Šenturški Gori

PRIREDITVE / Gorje, 25. junij 2019

Ob začetku poletne sezone

IZLETI / Naklo, 25. junij 2019

Kolesarjenje po občini Naklo

PRIREDITVE / Šenčur, 27. junij 2019

Poletna glasbena srečanja

IZLETI / Kranj, 27. junij 2019

Planinski izlet: Češka koča

IZLETI / Naklo, 27. junij 2019

S kolesom do Vogelj

PREDAVANJA / Šenčur, 27. junij 2019

Predavanje inštruktorja varne vožnje

 

 
 

 

 
 
 

Iz Predoselj v Južno Afriko / 21:45, 24. junij

Pohvalno, da se je gospa odločila dati v hrambo muzeju ker bi bilo škoda, da bi to obležalo nekje v omari.

Tržičani mu rečejo kar grad / 21:26, 24. junij

Piše, kaj pa grad jutri? Neka Tržičanka je v svoji magistrski nalogi vizualno predstavila projekt tržiške knjižnice. Pija Japelj skoraj sos...

Krvava zarja naznanila gorje / 18:41, 24. junij

G. Primož, Anamarija in vsem podobnega mišljenja. Nacizem je zamenjal komunizem. Tega mnogi ne morete in nočete sprejeti. Ne morete sprejeti...

Začenjajo se počitnice / 18:34, 24. junij

Zaradi takega šolstva, ki vzpodbuja povprečnost , smo bili v socializmu, smo in bomo v socializmu.Naše šolstvo štanca. Štanca nezaposljive k...

Začenjajo se počitnice / 15:22, 24. junij

Čestitke vsem učiteljicam in učiteljem za 6 tednov neprekinjenega dopusta. Skupaj letno 3 mesece dopusta. Vsak zdravnik se lahko skrije po količini dopusta. Carji.

Krvava zarja naznanila gorje / 11:44, 24. junij

Janez Novak,
Za ohranjanje zgodovinske sramote pa skrbite kar sami :)

Grožnje niti niso prav redke / 10:54, 24. junij

Umor dekleta iz Radovljice je raziskan, kaj da ne..