Dobrega pol leta po ujmi / Foto: Tina Dokl

Še uganka, kako hitra bo sanacija po ujmi

Občina Tržič si od države obeta okrog 2,8 milijona evrov za popravilo občinske infrastrukture po oktobrski ujmi, v Dovžanovi soteski naj bi po zagotovilih župana s tem popravili vse najnujnejše. Domačin iz Jelendola Janez Meglič močno upa, da je stroka projekte temeljito pripravila in bodo rešitve dolgoročne.

Tržič – Tržiški občinski svetniki so na majski seji sprejeli rebalans proračuna, med drugim predvidevajo dolgoročno zadolževanje občine v višini do šeststo tisoč evrov za sofinanciranje sanacijskih ukrepov zaradi lanske ujme na širšem območju Jelendola in poleg tega likvidnostno zadolževanje v višini do 850 tisoč evrov, ker je treba založiti lastna sredstva do povračila iz državnega proračuna. Kot je povedal tržiški župan Borut Sajovic, si občina od države obeta okrog 2,8 milijona evrov za popravilo občinske infrastrukture po oktobrski ujmi, kar naj bi vlada sprejela sredi junija. V načrtih, ki jih je občina predložila državi, je enajst prioritet na odseku Slap–Jelendol. »Temu pa je treba dodati še dela na gozdnih cestah in dela na vodotokih, kjer je škode za skoraj deset milijonov evrov. Računamo, da se bo vsaj nekaj od tega realiziralo že letos, ve pa se, da bo prva na vrsti obnova zidu na koncu Cankarjeve ulice, pri domačiji nesrečnih Dovžanovih, kjer je Tržiška Bistrica povzročila največ škode, prestopila bregove in udrla na tržiško cesto,« je pojasnil župan.

Šele ko bo sanacijski načrt potrjen na vladi, bo občina lahko začela z deli na enajstih prioritetnih odsekih. »Smo pa rahlo zaskrbljeni, ker se lahko zgodi, da nam bo procedura na koncu namenila premalo časa za sanacijo, s katero moramo zaključiti do 25. novembra letos, če želimo počrpati sofinancirana državna sredstva,« je opozoril župan.

Domačin iz Jelendola Janez Meglič je povedal, da je bilo doslej narejeno opravljeno še v času intervencije po ujmi. Ve, da občina pričakuje sofinancirana sredstva, a obenem opozarja, da je gradbena sezona že tukaj in da je dela treba čim prej začeti. Predvsem pa upa, da je stroka vse pregledala in pripravila temeljite projekte sanacije, ki bodo uredili in izboljšali stanje na celotni infrastrukturi v Dovžanovi soteski – od cest in vodotokov do gozdnih cest ... Po mnenju Janeza Megliča bi bilo smiselno – ko bo že razkopano in bodo tudi omejitve prometa – obenem urediti še ostalo pripadajočo komunalno infrastrukturo. »Ta ujma je ljudem pustila določene posledice. Bolj ko se slabo vreme približuje, večji je strah, da bi se kaj takega ponovilo. Zato resnično želim, da bi bila sanacija temeljita in bi prinesla dolgoročni razvoj doline,« je še enkrat poudaril.

Oddajte svoj komentar

Kranj 14°

pretežno oblačno
vlažnost: 66 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

3/21

nedelja

12/19

ponedeljek

14/20

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

IZLETI / Gozd Martuljek, 22. september 2019

Pohod na Kurji vrh

PRIREDITVE / Križe, 22. september 2019

Palačinkin ŽivŽav

PRIREDITVE / Žiri, 22. september 2019

Markov tek

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

RAZSTAVE / Cerklje, 23. september 2019

Žig in razstava o Borštniku

 

 
 

 

 
 
 

Nižja gospodarska rast / 19:35, 21. september

"Levica in koalicija zbližali stališča"
---------------------------
Slovenija nova Švica:
ukinitev dopolnilnega zvarovanja in 1000€ pokojnine .
Hudooo!

Odpuščeni kranjski policist zahteva nazaj svojo službo / 22:14, 20. september

Morda bi moral prebrati ves članek, pa ga ne bom. Samo to vem, da je naredil neumnost in zato naj sprejme kazen, samo ne tako hudo. Odpustit...

Nižja gospodarska rast / 16:05, 20. september

Opozicija je že spomladi napovedala nižjo gospodarsko rast zaradi gospodarskih težav v Nemčiji. Vendar koalicija ni hotela o tem ničesar sli...

Nižja gospodarska rast / 13:29, 20. september

DDV dvigniti na 25% pa ne bo panike. Letos se je Javni sektor povečal za 6000 zaposlenih. Nekje je treba vzeti. Alipa se dodatno zadolžiti. Otroci častijo svojo prihodnost.

Za naravi prijazen turizem / 20:40, 19. september

Alias Primož, ni bilo tablet !
Tablete vzamem samo takrat kadar mi psiha dol pade kot padejo gate debele mame na anoreksični punci.

Za naravi prijazen turizem / 15:31, 19. september

Tableta popustila a?

Spomin na požig Kokre / 15:30, 19. september

Ubogi šofer kamiona, menda je prevažal žabjo volno iz Žabnice v Kokro...