V Cerkvi se ob bogoslužju ukvarjajo tudi s problematiko spolnih zlorab. / Foto: Tina Dokl

Cerkev varen prostor za vse

Civilna iniciativa Dovolj.je, ki se zavzema za zaščito žrtev spolnih zlorab v Katoliški cerkvi, je predstavila svoje trimesečno delo in prvič tudi pričevanja žrtev zlorab ter imena storilcev.

Ljubljana – Civilno iniciativo Dovolj.je je ustanovila skupina dejavnih katoličanov, ki so se posredno ali neposredno srečali s spolnimi zlorabami v Cerkvi in jih dojemajo kot enega izmed najhujših zločinov proti sočloveku, in ker niso zadovoljni s tem, kar za zaščito žrtev in za izločitev storilcev naredi Cerkev.

Predstavniki iniciative, duhovnik v Novi Oselici v Poljanski dolini in sam žrtev zlorabe Janez Cerar, stalni diakon in član vodstva bežigrajskega centra za socialno delo Matej Križanič, direktor Zavoda Iskreni Igor Vovk in odvetnik Tomaž Pisk so v začetku tedna predstavili trimesečno delo iniciative in prvič seznanili javnost z žrtvami spolnih zlorab. Ena, Barbara Kompara, je o zlorabi pripovedovala sama in povedala ime storilca. Drugi dve žrtvi sta bili anonimni, navedli pa sta imena duhovnikov – storilcev. Eden od njiju je služboval na Gorenjskem: v Srednji vasi v Bohinju (1971–1984), nato pa v Preddvoru (1984–1992) in v Cerkljah (2003–2010). »Ko sem zmogla naglas reči, da sem bila v otroštvu spolno zlorabljena, in ko sem lahko naglas povedala storilčevo ime, sem se počutila kot zmagovalka, močnejša od storilca,« je povedala žrtev Barbara Kompare, ki je pred tem živela dvojno življenje, na zunaj nasmeh, navznoter pa bolečina in žalost. Ona in dve anonimni žrtvi opogumljata druge žrtve, naj povedo svoje zgodbe in imena storilcev, tudi če so že pokojni. Po zaslugi civilne iniciative niso več same, ampak so tukaj ljudje, ki jih razumejo. Trpljenje žrtev predolgo traja. Vedno je čas, da si priznate, da ste bili zlorabljeni, poudarja Barbara Kompare.

Konferenco za novinarje je civilna iniciativa Dovolj.je sklicala tudi zato, ker vrh slovenske Rimskokatoliške cerkve noče sodelovati z njo in ker so cerkveni postopki zoper storilce premalo učinkoviti in dosledni. Stanje na področju zlorab se je celo poslabšalo. Slovenska škofovska konferenca je po februarskem srečanju v Vatikanu sprejela nekatere dokumente, da bi v Cerkvi na Slovenskem obveljala ničelna toleranca do njih. Sprejetje dokumentov ne spremeni ničesar, če se hkrati ne spremenita tudi miselnost in praksa delovanja, je na konferenci za novinarje povedal odvetnik Tomaž Pisk. Povedali so primer, da je bilo župniku, storilcu nasilnega dejanja, s strani predstojnikov naročeno, naj se žrtvi opraviči, pa tega do danes še ni storil.

Oglasilo se je 25 žrtev

Predstavniki civilne iniciative so svoje trditve, da spolne zlorabe v Katoliški cerkvi na Slovenskem niso tako izjemen pojav, utemeljili s številkami. Iniciativa je samo v treh mesecih delovanja prejela prijave zoper 15 različnih duhovnikov z imeni in priimki in dve anonimni prijavi brez navedbe imena duhovnika. Skupno gre za 25 žrtev, med katerimi je 14 moških in 11 žensk. V času zlorabe jih je bilo 15 mladoletnih in 10 polnoletnih. V tako kratkem času je prejela iniciativa več prijav, kot pa jih je prejela ekspertna skupina za reševanje spolnih zlorab pri Slovenski škofovski konferenci v devetih letih. Zoper sedem duhovnikov, med katerimi jih je največ iz misijonske družbe lazaristov, so bile že vložene kazenske ovadbe. Največ prijavljenih primerov spolnih zlorab je iz ljubljanske nadškofije, sledita pa novomeška in murskosoboška.

Lazarist in član iniciative Janez Cerar je spomnil na papežev dokument, ki bo začel veljati 1. junija v celotni Katoliški cerkvi. Duhovniki so dolžni sporočiti vedenje o zlorabi ali prikrivanju, tiste, ki tega ne bodo storili, pa čakajo sankcije. Žrtvam ne more biti naložena nobena obveznost molka v zvezi z vsebino prijave. Ta papežev odlok omogoča tudi preiskave proti škofom, kardinalom in redovnim predstojnikom.

V iniciativi Dovolj.je zavračajo očitke, da rušijo in blatijo Cerkev. Javnosti sporočajo, da želijo le, da bi bila Cerkev varen prostor za vse.

Od ugotovitev policije odvisni cerkveni postopki

Očitke, da Slovenska škofovska konferenca ne stori dovolj za zaščito žrtev in kaznovanje storilcev, je po novinarski konferenci iniciative zavrnil vodja ekspertne skupine SŠK Andrej Naglič in jih ocenil kot neutemeljene. Povedal je, da v zadnjem času poteka obveščanje policije o domnevnih zlorabah avtomatično. Slovenska škofovska konferenca pa je v izjavi v torek, 21. maja, zapisala, da je »ekspertna skupina za reševanje primerov spolnih zlorab pri Slovenski škofovski konferenci odprta za pogovore na temo zaščite otrok«. Škofje in redovni predstojniki želijo sprejemati predvsem žrtve in njihove svojce ter jim biti blizu pri soočenju s posledicami spolnih zlorab. Skupina jim je v strokovno pomoč in predlaga ukrepe v posameznih primerih. Njena naloga kot naloga strokovnega organa je tudi sodelovanje s civilno-družbenimi pobudami in državnimi organi in vez med njimi in škofi ter redovnimi predstojniki. SŠK poudarja, da obvezna naznanitev vseh indicev, informacij in sumov spolnih zlorab državnim organom pred začetkom notranjih cerkvenih postopkov ne pomeni, da ti primeri ne bodo tudi ustrezno cerkveno-pravno obravnavani. S tem želi policiji omogočiti, da brez motenj opravi preiskovalna dejanja. Od teh ugotovitev so v veliki meri odvisni tudi cerkveni postopki. V izjavi je zapisano obžalovanje, da se v javnosti pojavljajo imena domnevnih storilcev spolnih zlorab, ne da bi jim bila krivda pravnomočno dokazana. SŠK je mnenja, da je treba varovati dostojanstvo tako žrtev kot osumljenih storilcev.

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

pretežno jasno
vlažnost: 64 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

6/21

ponedeljek

9/19

torek

11/20

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 14. oktober 2019

Medgeneracijske prireditve

OBVESTILA / Preddvor, 14. oktober 2019

Gelike vabijo medse

PRIREDITVE / Gorenjska, 15. oktober 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Radovljica, 15. oktober 2019

Elegija

OBVESTILA / Kranj, 15. oktober 2019

Tečaj uporabe defibrilatorja in postopkov oživljanja

IZLETI / Kranj, 15. oktober 2019

Po Idrijskem in Cerkljanskem

IZLETI / Šenčur, 15. oktober 2019

Stari grad Smlednik in Repenjski hrib

OBVESTILA / Kranj, 16. oktober 2019

Tečaj uporabe defibrilatorja in postopkov oživljanja

 

 
 

 

 
 
 

Zgodba o želji po svobodi / 14:37, 14. oktober

".......................... bivali pa smo v lesenih hiškah v bolj gverilskih razmerah.«"
_______________

Ma ne ga srat. A to zastonj?

Levica zbira podpise / 14:31, 14. oktober

OK, vsi politiki so populisti.Ampak hujšega populizma Levice z ukinitvijo dop.zdr. zav. pa še ne.Kaj bo na naslednjih voitvah?Ovce se bod...

Zgodba o želji po svobodi / 14:26, 14. oktober

V naši preljubi domovini še ni nič novega. Po 74 letih so na okopih še vedno partizani in njihovi zagovorniki, ki iščejo notranjega sovražni...

Desetletnica podjetja Damatech / 14:22, 14. oktober

Čestitke k obletnici uspešnega delovanja. Takih uspešnih zasebnikov manjka v naši državi.

Zgodba o želji po svobodi / 11:18, 14. oktober

Res je za pričakovat, da se bo kmalu posnel film o Merlaku, ki so ga domobranci leta 91 sestrelili.

Zgodba o želji po svobodi / 10:26, 14. oktober

Kdaj pride na platna film o vaših herojih? Samo vprašam...

Zgodba o želji po svobodi / 21:05, 13. oktober

Danes narediti 12.000 ukrajinskih vojakov v filmu ni več problem. Računalništvo dela čudeže v grafiki. Se pa čudim, da so komunisti molčali ...