V Cerkvi se ob bogoslužju ukvarjajo tudi s problematiko spolnih zlorab. / Foto: Tina Dokl

Cerkev varen prostor za vse

Civilna iniciativa Dovolj.je, ki se zavzema za zaščito žrtev spolnih zlorab v Katoliški cerkvi, je predstavila svoje trimesečno delo in prvič tudi pričevanja žrtev zlorab ter imena storilcev.

Ljubljana – Civilno iniciativo Dovolj.je je ustanovila skupina dejavnih katoličanov, ki so se posredno ali neposredno srečali s spolnimi zlorabami v Cerkvi in jih dojemajo kot enega izmed najhujših zločinov proti sočloveku, in ker niso zadovoljni s tem, kar za zaščito žrtev in za izločitev storilcev naredi Cerkev.

Predstavniki iniciative, duhovnik v Novi Oselici v Poljanski dolini in sam žrtev zlorabe Janez Cerar, stalni diakon in član vodstva bežigrajskega centra za socialno delo Matej Križanič, direktor Zavoda Iskreni Igor Vovk in odvetnik Tomaž Pisk so v začetku tedna predstavili trimesečno delo iniciative in prvič seznanili javnost z žrtvami spolnih zlorab. Ena, Barbara Kompara, je o zlorabi pripovedovala sama in povedala ime storilca. Drugi dve žrtvi sta bili anonimni, navedli pa sta imena duhovnikov – storilcev. Eden od njiju je služboval na Gorenjskem: v Srednji vasi v Bohinju (1971–1984), nato pa v Preddvoru (1984–1992) in v Cerkljah (2003–2010). »Ko sem zmogla naglas reči, da sem bila v otroštvu spolno zlorabljena, in ko sem lahko naglas povedala storilčevo ime, sem se počutila kot zmagovalka, močnejša od storilca,« je povedala žrtev Barbara Kompare, ki je pred tem živela dvojno življenje, na zunaj nasmeh, navznoter pa bolečina in žalost. Ona in dve anonimni žrtvi opogumljata druge žrtve, naj povedo svoje zgodbe in imena storilcev, tudi če so že pokojni. Po zaslugi civilne iniciative niso več same, ampak so tukaj ljudje, ki jih razumejo. Trpljenje žrtev predolgo traja. Vedno je čas, da si priznate, da ste bili zlorabljeni, poudarja Barbara Kompare.

Konferenco za novinarje je civilna iniciativa Dovolj.je sklicala tudi zato, ker vrh slovenske Rimskokatoliške cerkve noče sodelovati z njo in ker so cerkveni postopki zoper storilce premalo učinkoviti in dosledni. Stanje na področju zlorab se je celo poslabšalo. Slovenska škofovska konferenca je po februarskem srečanju v Vatikanu sprejela nekatere dokumente, da bi v Cerkvi na Slovenskem obveljala ničelna toleranca do njih. Sprejetje dokumentov ne spremeni ničesar, če se hkrati ne spremenita tudi miselnost in praksa delovanja, je na konferenci za novinarje povedal odvetnik Tomaž Pisk. Povedali so primer, da je bilo župniku, storilcu nasilnega dejanja, s strani predstojnikov naročeno, naj se žrtvi opraviči, pa tega do danes še ni storil.

Oglasilo se je 25 žrtev

Predstavniki civilne iniciative so svoje trditve, da spolne zlorabe v Katoliški cerkvi na Slovenskem niso tako izjemen pojav, utemeljili s številkami. Iniciativa je samo v treh mesecih delovanja prejela prijave zoper 15 različnih duhovnikov z imeni in priimki in dve anonimni prijavi brez navedbe imena duhovnika. Skupno gre za 25 žrtev, med katerimi je 14 moških in 11 žensk. V času zlorabe jih je bilo 15 mladoletnih in 10 polnoletnih. V tako kratkem času je prejela iniciativa več prijav, kot pa jih je prejela ekspertna skupina za reševanje spolnih zlorab pri Slovenski škofovski konferenci v devetih letih. Zoper sedem duhovnikov, med katerimi jih je največ iz misijonske družbe lazaristov, so bile že vložene kazenske ovadbe. Največ prijavljenih primerov spolnih zlorab je iz ljubljanske nadškofije, sledita pa novomeška in murskosoboška.

Lazarist in član iniciative Janez Cerar je spomnil na papežev dokument, ki bo začel veljati 1. junija v celotni Katoliški cerkvi. Duhovniki so dolžni sporočiti vedenje o zlorabi ali prikrivanju, tiste, ki tega ne bodo storili, pa čakajo sankcije. Žrtvam ne more biti naložena nobena obveznost molka v zvezi z vsebino prijave. Ta papežev odlok omogoča tudi preiskave proti škofom, kardinalom in redovnim predstojnikom.

V iniciativi Dovolj.je zavračajo očitke, da rušijo in blatijo Cerkev. Javnosti sporočajo, da želijo le, da bi bila Cerkev varen prostor za vse.

Od ugotovitev policije odvisni cerkveni postopki

Očitke, da Slovenska škofovska konferenca ne stori dovolj za zaščito žrtev in kaznovanje storilcev, je po novinarski konferenci iniciative zavrnil vodja ekspertne skupine SŠK Andrej Naglič in jih ocenil kot neutemeljene. Povedal je, da v zadnjem času poteka obveščanje policije o domnevnih zlorabah avtomatično. Slovenska škofovska konferenca pa je v izjavi v torek, 21. maja, zapisala, da je »ekspertna skupina za reševanje primerov spolnih zlorab pri Slovenski škofovski konferenci odprta za pogovore na temo zaščite otrok«. Škofje in redovni predstojniki želijo sprejemati predvsem žrtve in njihove svojce ter jim biti blizu pri soočenju s posledicami spolnih zlorab. Skupina jim je v strokovno pomoč in predlaga ukrepe v posameznih primerih. Njena naloga kot naloga strokovnega organa je tudi sodelovanje s civilno-družbenimi pobudami in državnimi organi in vez med njimi in škofi ter redovnimi predstojniki. SŠK poudarja, da obvezna naznanitev vseh indicev, informacij in sumov spolnih zlorab državnim organom pred začetkom notranjih cerkvenih postopkov ne pomeni, da ti primeri ne bodo tudi ustrezno cerkveno-pravno obravnavani. S tem želi policiji omogočiti, da brez motenj opravi preiskovalna dejanja. Od teh ugotovitev so v veliki meri odvisni tudi cerkveni postopki. V izjavi je zapisano obžalovanje, da se v javnosti pojavljajo imena domnevnih storilcev spolnih zlorab, ne da bi jim bila krivda pravnomočno dokazana. SŠK je mnenja, da je treba varovati dostojanstvo tako žrtev kot osumljenih storilcev.

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

jasno
vlažnost: 96 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

16/32

sreda

18/35

četrtek

16/28

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

PRIREDITVE / Šenčur, 27. junij 2019

Poletna glasbena srečanja

IZLETI / Kranj, 27. junij 2019

Planinski izlet: Češka koča

IZLETI / Naklo, 27. junij 2019

S kolesom do Vogelj

PREDAVANJA / Šenčur, 27. junij 2019

Predavanje inštruktorja varne vožnje

PRIREDITVE / Šenčur, 28. junij 2019

Poletna glasbena srečanja

PRIREDITVE / Tržič, 29. junij 2019

Gutenberški dnevi

PRIREDITVE / Tržič, 30. junij 2019

Glasbeni večer v Tržiškem muzeju

IZLETI / Kranj, 2. julij 2019

Kolesarski izlet

 

 
 

 

 
 
 

Bolnišnica naj ostane v občini / 18:07, 25. junij

Preden se boste lotili gradnje regijske bolnišnice, uredite odlagališče odpadkov na Mali Mežakli. Od tam prihajajo vonjave, ki niso primerne za bližino bolnišnice. Nujno!

Bolnišnica naj ostane v občini / 17:16, 25. junij

Če se prav spomnim so hoteli porodnišnico že seliti v Kranj, seveda Jeseničani tega niso dopustili in danes je jeseniška porodnišnica ena iz...

Praznujemo dan državnosti / 14:28, 25. junij

Dan državnosti? Čigave ? Da smo Beograd zamenjali za Bruselj? Hvala lepa za tako samostojnost ! Da smo postali hlapci in talci bruseljsko-va...

Romantika ženskega telesa / 08:33, 25. junij

Sicer slike so vrhunske res..

Romantika ženskega telesa / 08:19, 25. junij

Romantika ženskega telesa, kaj?
Vsaj sliko gole ženske bi lahko prilepili !

Krvava zarja naznanila gorje / 08:14, 25. junij

Ja Franc, imate prav :) Danes vse to imamo, predvsem pa je pred nami svetla prihodnost, sploh za mlade družine, ti se še posebej lahko vese...

Iz Predoselj v Južno Afriko / 21:45, 24. junij

Pohvalno, da se je gospa odločila dati v hrambo muzeju ker bi bilo škoda, da bi to obležalo nekje v omari.