V orkestru, ki deluje pod okriljem Glasbene šole Jesenice, so zbrani tako učenci šole kot odrasli glasbeniki. / Foto: Tina Dokl

Koncert, poln klasičnih biserov

Simfonični orkester Jesenice se tretje leto zapored predstavlja s samostojnim koncertom, ki bo nocoj na Jesenicah, sledil pa bo še koncert v Kranjski Gori.

Nocoj ob 19.30 bo v dvorani Gledališča Toneta Čufarja na Jesenicah koncert Simfoničnega orkestra Jesenice. Tretje leto zapored se jeseniški simfoniki predstavljajo s samostojnim koncertom, ki bo po besedah dirigentke Natalije Šimunović poln klasičnih biserov. Koncert bo začela godalna zasedba z Istrsko suito Alda Kumarja. Sledil bo koncert v C duru za flavto in harfo Wolfganga Amadeusa Mozarta. Solistki bosta harfistka Leto Križanič Žorž in flavtistka Maša Cilenšek. Leto je redna članica Simfoničnega orkestra Jesenice, ki je svojo bleščečo pot mlade virtuozinje začela prav kot učenka Glasbene šole Jesenice. Maša je z orkestrom igrala že v prvih simfoničnih poskusih, pri obujanju operete Planinska roža (2007), nocoj pa se vrača na oder kot solistka na flavti. V Glasbeno šolo Jesenice je letos vstopila tudi kot sodelavka pedagoginja.

Na koncertu se bodo poklonili tudi nedavno preminulemu Urbanu Kodru in njegovemu nepozabnemu Cvetju v jeseni, ki je eden vrhuncev slovenske filmske glasbe. Dirigentsko palico pa bo v roke prijel tudi mladi Matej Zupančič, ki mu je na Glasbeni šoli Jesenice uspelo pridobiti zaključno spričevalo iz treh inštrumentov, kot dirigent pa bo v Mascagnijevem Intermezzu poslušalce zapeljal v mistično deželo.

V orkestru sodeluje tudi priznani violinist Roman Leskovic, ki je kar 45 let igral v Slovenski filharmoniji. Letos se je v priprave na koncert vključil tudi kot mentor. Kot je povedal, je zelo rad med mladimi glasbeniki, na intenzivnih pripravah na morju pa je vodil sekcijske vaje violin. »Moram reči, da na tako krasne otroke že dolgo nisem naletel. Trdo so delali in moja navodila so sprejeli dobro, saj so že prej ugotovili, da Mozart kljub vsej navidezni lahkotnosti še zdaleč ni lahek program, pač pa trd oreh, ki se lahko stre samo z vztrajnostjo in znanjem,« je povedal.

»Kot dirigentka lahko povem, da sem ponosna na naše otroke in odrasle člane, ki se spopadajo z zahtevnim programom z žarom in delovno požrtvovalnostjo. Najlepši rezultati se vedno pokažejo v lepo zvenečih akordih, ki se razlegajo z odra in so poplačani z glasnim aplavzom in žarečimi obrazi jeseniških simfonikov,« je dejala Šimunovićeva.

Po nocojšnjem koncertu na Jesenicah bo 1. junija ob 19.30 sledil še koncert v Kranjski Gori.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

pretežno jasno
vlažnost: 98 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

16/29

sreda

15/29

četrtek

16/29

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

IZLETI / Naklo, 19. junij 2019

Dolga njiva

RAZSTAVE / Duplje, 19. junij 2019

Pred tišino

IZLETI / Kranj, 20. junij 2019

Na Polško planino

IZLETI / Naklo, 20. junij 2019

S kolesom na Bled

PRIREDITVE / Šenčur, 21. junij 2019

Letni koncert Pihalnega orkestra občine Šenčur

PRIREDITVE / Radovljica, 21. junij 2019

Letni koncert pevske skupine Korona

IZLETI / Kranj, 22. junij 2019

V Bosno in Hercegovino

IZLETI / Kranj, 22. junij 2019

Na turi v Bosno in Hercegovino

 

 
 

 

 
 
 

Gasilski spor še na sodišče / 11:15, 18. junij

GG = Gorenjski Glas.
Kakšna zmota.
GG = Glasilo Gasilcev

Smo aktivni upokojenci / 16:20, 17. junij

Druženje z upokojenci se mi zdi v dobi interneta popolnoma nepotrebno.Ma kdo jih bo pa poslušal, so pametni, da jim kar škodi.Greš na intern...

Peš s Triglava do Ohrida / 15:49, 17. junij

Jugoslavija živi samo še v Sloveniji. Na Balkanu so jo že nekaj let nazaj pokopal. Upam, da ne bo preveliko razočaranje za Poldeta. Srečno po vukojebini.

Praznovanje treh uspešnih brezjanskih društev / 14:48, 17. junij

PGD Brezje?
A jih ne varuje Marija?

Peš s Triglava do Ohrida / 14:43, 17. junij

A je šel na Triglav tudi z vozičkom?
Na fotografiji ga ne vidim.

Industrija se zaveda sprememb / 12:25, 17. junij

Dobra slika. Marjan razmišlja kako bi to zadevo montral na svojega fergusona.

Industrija se zaveda sprememb / 08:46, 17. junij

Se še spomnim socializma, ko je bil na takih fotografijah Tito.
Imel je vedno tako faco, da se je zdelo, da ga materija zanima.