Komisija za preprečevanje korupcije bo zaradi primera Ferenca Horvatha začela postopek ugotavljanja nezdružljivosti funkcije vseh aktualnih poslancev. / Foto: arhiv GG

Poslanec in predsednik

Kljub opozorilom, da sta njegovi funkciji državnega poslanca in predsednika Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti nezdružljivi, se Ferenc Horvath ni odpovedal predsedovanju skupnosti.

Horvath ni odstopil

Poslanec madžarske narodne skupnosti Ferenc Horvath, ki ga je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) že pred časom opozorila na nezdružljivost poslanske funkcije in predsedovanja Pomurski madžarski samoupravni narodni skupnosti, je v ponedeljek sporočil, da ne namerava odstopiti z mesta predsednika skupnosti. Horvath, ki je deset mesecev po nastopu poslanske funkcije še vedno predsednik Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti, meni, da zakon o integriteti in preprečevanju korupcije, na katerega se sklicuje KPK glede nezdružljivosti funkcij, za poslance ne velja. Zakon o poslancih prepovedi opravljanja funkcije poslanca za zastopanje pravne osebe javnega prava ne predvideva, je poudaril. KPK je pod drobnogled vzela tudi Horvathovo donedavno mesto direktorja podjetja Minta, katerega lastnica je Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost. Ugotovila je, da je bil Horvath zastopnik te gospodarske družbe do aprila letos in da torej v tem primeru »nezdružljivost opravljanja funkcije pri obravnavani osebi ni več podana in je bila odpravljena«, a je tudi pristavila, da je to storil prepozno. KPK je sicer zaradi Horvathovega primera začel postopek ugotavljanja nezdružljivosti funkcije vseh poslancev.

Nasilju izpostavljena večina zdravnikov

Rezultati ankete med zdravniki in zobozdravniki, ki jih je ta teden s člani delovne skupine Ne dopuščajmo nasilja predstavila predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek - Travnik, so pokazali, da je nasilje v zdravstvenem sistemu resen problem. Glede na anketo namreč nasilju na delovnem mestu nikoli ni bilo izpostavljenih le devet odstotkov zdravnikov in četrtina vseh zobozdravnikov. Dobrih 17 odstotkov anketiranih je že bilo žrtev fizičnega nasilja, veliko več pa je verbalnega nasilja, kot so grožnje, poniževanje pa tudi loputanje z vrati in tolčenje s pestjo po mizi. Najpogostejši povodi za izbruh nasilja nad zdravniki s strani bolnikov in svojcev so organizacija dela (naročanje in predolgo čakanje v čakalnici), psihični vzroki povzročitelja in neupravičena zahteva po napotitvi. Nasilju so najbolj izpostavljeni zaposleni na urgenci in psihiatriji ter zdravniki pri samostojnem delu na terenu. Kot so poudarili, lahko samo zdravnik, ki se počuti varnega, svoje delo opravi kakovostno, varno in strokovno.

Problemi v domovih za starejše

V društvu Srebrna nit, ki se zavzema za dostojno starost, so ta teden opozorili na nesprejemljive prakse v nekaterih domovih za starejše, saj oskrbovanci ponekod ne dobijo niti osnovnih zdravstvenih in higienskih storitev. Področje starejših, za katero zdaj skrbita ministrstvi za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter za zdravje, mora preiti pod en sam resor, so zato prepričani. Med drugim so opozorili na nezadostne kadrovske normative za zdravstveno in negovalno osebje ter neenoten nabor plačljivih storitev v domovih.

Sindikat vojakov v kolektivni spor

Sindikat vojakov Slovenije (SVS) se je pred dnevi odločil, da sproži kolektivni spor zoper odpoved pogodbe za zagotavljanje pogojev za delovanje. V začetku maja je namreč obrambno ministrstvo sindikatu odpovedalo pogodbo o zagotavljanju pogojev zaradi »javnega pozivanja političnih strank s strani predsednika Sindikata vojakov Slovenije za sklic nujne seje odbora za obrambo in za vložitev interpelacije zoper ministra za obrambo«. Kot je znano, je SVS pred časom stopil v bran razrešenemu poveljniku poveljstva sil Slovenske vojske brigadirju Mihu Škerbincu, ker da je bil ob razrešitvi javno neutemeljeno diskreditiran in ni kršil nobenega predpisa ali pogodbe za svoje delovanje. Škerbinca je sicer minister za obrambo Karl Erjavec razrešil 5. aprila letos na predlog načelnice Generalštaba Slovenske vojske generalmajorke Alenke Ermenc.

Pod drobnogledom tudi Eržen

Potem ko je Mednarodna kolesarska zveza (UCI) suspendirala slovenskega kolesarja Kristijana Korena in pomočnika športnega direktorja ekipe Bahrain-Merida Boruta Božiča zaradi domnevne vpletenosti v dopinško afero Aderlass, smo te dni, ko Primož Roglič blesti na letošnji dirki Giro d'Italia, iz tujih medijev izvedeli, da je UCI pod drobnogled vzel tudi druge slovenske kolesarske delavce, med njimi enega glavnih mož ekipe Bahrain-Merida Milana Eržena.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

oblačno
vlažnost: 94 %
veter: JV, hitrost: 29 km/h

15/16

sreda

7/18

četrtek

2/18

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. september 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

RAZSTAVE / Jesenice, 18. september 2019

Razstava Stara Sava

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

OBVESTILA / Kranj, 19. september 2019

Naj te zapelje zelena mobilnost

IZLETI / Kranj, 19. september 2019

Pohodniški izlet: Jeruzalem

 

 
 

 

 
 
 

Ostal brez tretjine črede / 07:46, 18. september

Ni problema. Civilna iniciativa ali država mu naj izplačata tržno vrednost poklanih ovc in bo kmet zadovoljen in ovca mrtva. Temu se reče sobivanje.

Balade in srednjeveška glasba / 18:03, 17. september

Škofja Loka je obsedena s srednjim vekom.
To je dejstvo.
Ne vem, a je to biznis ali samo črpanje proraračuna.
Bojim pa se, da bi šli predaleč in kakšno zažgal.

Spoznajte ponudnike urbane kulture Kranja / 15:12, 17. september

Kmetje prvič v mestu!?
Hudoooo!

Pri podiranju drevesa se je smrtno ponesrečil Davo Karničar / 10:18, 17. september

Neverjetno kakšnim izzivom je bil kos Davo in na koncu ga ubije domače drevo..
Naj počiva v miru !!

Nočne more nekega zapuščenega otroka / 18:11, 15. september

..in si jo špricala okoli obeh ritnih odprtin...

Haha, 2 ritni odprtini :)

Pozitivne vrednote dobrih vzornikov / 16:06, 15. september

" Cilj izzivov je spodbuda otrok in mladostnikov k samoiniciativnemu vključevanju v družbeno koristne aktivnosti in jim omogočiti izkušnjo, ...

V kovčku tihotapil heroin / 16:13, 14. september

Dvojna stena v kovčku, ker amater.

 

 

/* GRAWE */ /* END grawe */