Smrtnikova dekleta iz Kort in Obirskega pri Železni Kapli prepevajo že pet let in so izdale svojo prvo zgoščenko.

Pesem Smrtnikovih deklet

Mesec maj je čas šmarnic po katoliških cerkvah. V nedeljo, 26. maja, bodo v baziliki pri Gospe Sveti tradicionalne slovenske šmarnice. Ob 12. uri bo slovenska maša, ob 14. uri pa bo koncert Marijinih pesmi, ki jih bosta pela cerkveni pevski zbor iz Loč in zbor Šturje iz Ajdovščine. Ob 15. uri bo majniška pobožnost, ki jo bo vodil Peter Olip, slovenski župnik v župnijah Št. Lenart pri Sedmih studencih in na Brnci. Na orgle bo igral Andrej Feinig.

Tokratni pogled preko Karavank k sosedom, rojakom na Koroškem, začenjam v Železni Kapli. V tamkajšnji farni dvorani bodo jutri, 25. maja, ob pol osmih zvečer Smrtnikova dekleta, z njimi pa bodo na odru nekoliko »starejši« in bolj znani Smrtnikovi fantje in harmonikar Tomaž Boškin. Smrtnikova dekleta, ki ne morejo biti drugega kot izvrstne pevke, saj je Smrtnikovemu rodu pesem položena v zibel, prepevajo že pet let in bodo ob tej priložnosti izdale svojo prvo zgoščenko. Ponovitev jubilejnega koncerta ob peti obletnici prepevanja in izdaji prve zgoščenke bo v nedeljo, 26. maja, ob 16. uri, prav tako v kapelski farni dvorani. Smrtnikova dekleta s svojimi čistimi glasovi oblikujejo pevsko podobo Koroške. Poleg slovenskih narodnih pesmi prepevajo tudi pesmi drugih narodov ter nekatere svoje priredbe znanih pesmi. Vabljeni torej jutri in v nedeljo k sosedom v Železno Kaplo!

Važen gospodarski čezmejni dogodek se je v sredo, 22. maja, odvijal v Dobrli vasi. Njegov naslov je bil Preko izzivov do uspeha, organizirala pa ga je Slovenska gospodarska zveza iz Celovca skupaj z Uradom Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu. Na poslovno konferenco je slovenska zbornica na Koroškem v okviru čezmejnega projekta Connect SME Plus povabila 160 podjetnikov z obeh strani meje, ki so se srečali na stotih medsebojnih srečanjih. Med gosti sta bila tudi predsednik Koroške gospodarske zbornice Jürgen Mandl in slovenski minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter J. Česnik. Predstavljeni so bili tudi slovenski izdelki, še posebej s področja prehrane, zanimivi za avstrijski trg. Teme pogovorov so bile Slovenska podjetnost kroži prek meja, v katerem so sodelovali predstavniki slovenskih gospodarskih združenj iz sosednjih držav, kako mala in srednja podjetja spodbujajo rast, kako gledajo na priložnosti v regiji mladi podjetniki, kako biti čezmejno poslovno uspešen in kakšni so pogoji investiranja v Avstriji in v Sloveniji. Dogodek v Dobrli vasi je bil med največjimi, ki jih je v 30 letih delovanja organizirala Slovenska gospodarska zbornica v Celovcu. Že nekaj let jo vodi Benjamin Wakounig.

Oddajte svoj komentar

Kranj 3°

delno oblačno
vlažnost: 98 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

3/21

nedelja

14/23

ponedeljek

14/21

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

IZLETI / Gozd Martuljek, 22. september 2019

Pohod na Kurji vrh

PRIREDITVE / Križe, 22. september 2019

Palačinkin ŽivŽav

PRIREDITVE / Žiri, 22. september 2019

Markov tek

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

RAZSTAVE / Cerklje, 23. september 2019

Žig in razstava o Borštniku

 

 
 

 

 
 
 

Nižja gospodarska rast / 19:35, 21. september

"Levica in koalicija zbližali stališča"
---------------------------
Slovenija nova Švica:
ukinitev dopolnilnega zvarovanja in 1000€ pokojnine .
Hudooo!

Odpuščeni kranjski policist zahteva nazaj svojo službo / 22:14, 20. september

Morda bi moral prebrati ves članek, pa ga ne bom. Samo to vem, da je naredil neumnost in zato naj sprejme kazen, samo ne tako hudo. Odpustit...

Nižja gospodarska rast / 16:05, 20. september

Opozicija je že spomladi napovedala nižjo gospodarsko rast zaradi gospodarskih težav v Nemčiji. Vendar koalicija ni hotela o tem ničesar sli...

Nižja gospodarska rast / 13:29, 20. september

DDV dvigniti na 25% pa ne bo panike. Letos se je Javni sektor povečal za 6000 zaposlenih. Nekje je treba vzeti. Alipa se dodatno zadolžiti. Otroci častijo svojo prihodnost.

Za naravi prijazen turizem / 20:40, 19. september

Alias Primož, ni bilo tablet !
Tablete vzamem samo takrat kadar mi psiha dol pade kot padejo gate debele mame na anoreksični punci.

Za naravi prijazen turizem / 15:31, 19. september

Tableta popustila a?

Spomin na požig Kokre / 15:30, 19. september

Ubogi šofer kamiona, menda je prevažal žabjo volno iz Žabnice v Kokro...