Beluši

Zdi se, da v zadnjih letih beluši doživljajo pravo evforijo. Nekaterim se zdijo pravi gurmanski užitek, drugim niso nič posebnega. Vendar če jih pripravimo v kombinaciji s hitro pečenim govejim zrezkom ali v jajčni omleti, verjetno ne more biti slabo?

Za pripravo govejih zrezkov z beluši potrebujemo: goveji zrezki (debeli približno 1,5 cm), sveži beluši, olivno olje, sol in poper.

Goveje zrezke operemo, osušimo ter jih položimo v posodo. Zalijemo jih s toliko olivnega olja, da so v celoti prekriti. Posodo nepredušno zapremo in postavimo v hladilnik za dva do tri dni. Pred peko meso vzamemo iz olja, jih posolimo in popramo ter pustimo stati na sobni temperaturi eno do dve uri. Ponev močno segrejemo ter v njej popečemo meso. Najprej pečemo 1 minuto na vsaki strani, nato ponev pokrijemo in pečemo še približno 1 minuto na vsaki strani. Pečeno meso prestavimo na krožnik, pokrijemo ter pustimo počivati od 5 do 10 minut. Beluše operemo ter jim odrežemo oleseneli del. V ponvi segrejemo žlico olja ter na njem popečemo beluše. Pečemo približno od 5 do 10 minut oz. dokler se ne zapečejo in nekoliko zmehčajo. Po okusu posolimo in popramo. Na krožnik serviramo najprej beluše in nanje položimo pečeno meso.

Nasvet: Ko hranimo meso v olju, lahko za marinado dodamo tudi razne začimbe, kot so npr. peteršilj, rožmarin, česen ... Vendar je meso že samo po sebi okusno in sočno, zato z začimbami nima smisla pretiravati.

Za pripravo omlete z beluši potrebujemo: 3 jajca, 3 beluše, pol paradižnika, 50 g sira, sol in poper, olivno olje.

Beluše operemo, jim odrežemo oleseneli del ter jih narežemo na 3 cm dolge palčke. Popečemo jih na žlici olivnega olja. V skodelici razžvrkljamo jajca ter jih posolimo in popopramo. Na srednje močno ogret štedilnik pristavimo ponev, dodamo žlico olja ter vanjo vlijemo razžvrkljana jajca. Po omleti razporedimo sir, rezine paradižnika in pečene beluše. Ponev pokrijemo in na zmerni temperaturi pečemo 5 minut, da jajca zakrknejo. Nato ponev odkrijemo in pečemo še 1 minuto.

Nasvet: Uporabimo katerikoli sir, ki se dobro raztopi. Še posebej primerna je mocarela.

Oddajte svoj komentar

Kranj °


vlažnost: %
veter: -

16/32

sreda

18/35

četrtek

16/28

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

PRIREDITVE / Šenčur, 27. junij 2019

Poletna glasbena srečanja

IZLETI / Kranj, 27. junij 2019

Planinski izlet: Češka koča

IZLETI / Naklo, 27. junij 2019

S kolesom do Vogelj

PREDAVANJA / Šenčur, 27. junij 2019

Predavanje inštruktorja varne vožnje

PRIREDITVE / Šenčur, 28. junij 2019

Poletna glasbena srečanja

PRIREDITVE / Tržič, 29. junij 2019

Gutenberški dnevi

PRIREDITVE / Tržič, 30. junij 2019

Glasbeni večer v Tržiškem muzeju

IZLETI / Kranj, 2. julij 2019

Kolesarski izlet

 

 
 

 

 
 
 

Bolnišnica naj ostane v občini / 18:07, 25. junij

Preden se boste lotili gradnje regijske bolnišnice, uredite odlagališče odpadkov na Mali Mežakli. Od tam prihajajo vonjave, ki niso primerne za bližino bolnišnice. Nujno!

Bolnišnica naj ostane v občini / 17:16, 25. junij

Če se prav spomnim so hoteli porodnišnico že seliti v Kranj, seveda Jeseničani tega niso dopustili in danes je jeseniška porodnišnica ena iz...

Praznujemo dan državnosti / 14:28, 25. junij

Dan državnosti? Čigave ? Da smo Beograd zamenjali za Bruselj? Hvala lepa za tako samostojnost ! Da smo postali hlapci in talci bruseljsko-va...

Romantika ženskega telesa / 08:33, 25. junij

Sicer slike so vrhunske res..

Romantika ženskega telesa / 08:19, 25. junij

Romantika ženskega telesa, kaj?
Vsaj sliko gole ženske bi lahko prilepili !

Krvava zarja naznanila gorje / 08:14, 25. junij

Ja Franc, imate prav :) Danes vse to imamo, predvsem pa je pred nami svetla prihodnost, sploh za mlade družine, ti se še posebej lahko vese...

Iz Predoselj v Južno Afriko / 21:45, 24. junij

Pohvalno, da se je gospa odločila dati v hrambo muzeju ker bi bilo škoda, da bi to obležalo nekje v omari.