Beluši

Zdi se, da v zadnjih letih beluši doživljajo pravo evforijo. Nekaterim se zdijo pravi gurmanski užitek, drugim niso nič posebnega. Vendar če jih pripravimo v kombinaciji s hitro pečenim govejim zrezkom ali v jajčni omleti, verjetno ne more biti slabo?

Za pripravo govejih zrezkov z beluši potrebujemo: goveji zrezki (debeli približno 1,5 cm), sveži beluši, olivno olje, sol in poper.

Goveje zrezke operemo, osušimo ter jih položimo v posodo. Zalijemo jih s toliko olivnega olja, da so v celoti prekriti. Posodo nepredušno zapremo in postavimo v hladilnik za dva do tri dni. Pred peko meso vzamemo iz olja, jih posolimo in popramo ter pustimo stati na sobni temperaturi eno do dve uri. Ponev močno segrejemo ter v njej popečemo meso. Najprej pečemo 1 minuto na vsaki strani, nato ponev pokrijemo in pečemo še približno 1 minuto na vsaki strani. Pečeno meso prestavimo na krožnik, pokrijemo ter pustimo počivati od 5 do 10 minut. Beluše operemo ter jim odrežemo oleseneli del. V ponvi segrejemo žlico olja ter na njem popečemo beluše. Pečemo približno od 5 do 10 minut oz. dokler se ne zapečejo in nekoliko zmehčajo. Po okusu posolimo in popramo. Na krožnik serviramo najprej beluše in nanje položimo pečeno meso.

Nasvet: Ko hranimo meso v olju, lahko za marinado dodamo tudi razne začimbe, kot so npr. peteršilj, rožmarin, česen ... Vendar je meso že samo po sebi okusno in sočno, zato z začimbami nima smisla pretiravati.

Za pripravo omlete z beluši potrebujemo: 3 jajca, 3 beluše, pol paradižnika, 50 g sira, sol in poper, olivno olje.

Beluše operemo, jim odrežemo oleseneli del ter jih narežemo na 3 cm dolge palčke. Popečemo jih na žlici olivnega olja. V skodelici razžvrkljamo jajca ter jih posolimo in popopramo. Na srednje močno ogret štedilnik pristavimo ponev, dodamo žlico olja ter vanjo vlijemo razžvrkljana jajca. Po omleti razporedimo sir, rezine paradižnika in pečene beluše. Ponev pokrijemo in na zmerni temperaturi pečemo 5 minut, da jajca zakrknejo. Nato ponev odkrijemo in pečemo še 1 minuto.

Nasvet: Uporabimo katerikoli sir, ki se dobro raztopi. Še posebej primerna je mocarela.

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

zmerno oblačno
vlažnost: 95 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

8/18

petek

10/19

sobota

10/22

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjski, 18. oktober 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Bled, 18. oktober 2019

Ko boš prišla na Bled

IZLETI / Šenčur, 19. oktober 2019

Krompirjeva Belica in Središče ob Dravi

OBVESTILA / Primskovo, Kranj, Žabnica, 19. oktober 2019

Meritve tlaka, holesterola in krvnega sladkorja

OBVESTILA / Primskovo, 19. oktober 2019

Meritve krvnega tlaka in srčnega utripa

PRIREDITVE / Sebenje, 19. oktober 2019

Odprtje obnovljenega igrišča Pod kostanjčki

PRIREDITVE / Kranj, 19. oktober 2019

Drobtinica 2019

IZLETI / Žiri, 20. oktober 2019

Pohod okoli Žirov

 

 
 

 

 
 
 

Mladost v primežu vojne / 20:47, 17. oktober

Primož???

Nabirajo le poznane gobe / 13:18, 17. oktober

V GOZDU

"Hej, vi, ta goba je strupena!"
"Molim, što?"
"Ah, nič, nič."

Nabirajo le poznane gobe / 12:41, 17. oktober

Tabol goba zame je jesenska marčnica.

Peška se vrača v vlogi poštarja / 10:16, 16. oktober

Vsa čast Peški, samo tole je bolj slaba šala kot zabavna oddaja..

Na ramenih otrok / 10:15, 16. oktober

Tako je, breme ohranjanja okolja preložimo na otroke in je to to, nej se oni ubadajo s to problematiko !

Aditivi v mesnih pripravkih / 10:11, 16. oktober

A zato so čevapi iz Mercatorja najbolj..

Jesen / 16:32, 15. oktober

Preprost in lep prosti spis.Tudi men je jesen najljubši letni čas, še posebej na martinovo.Lani sem baje šel od kranjske avtobusne postaje d...