Učenje za življenje

Te dni v Sloveniji poteka teden vseživljenjskega učenja. Tudi na Gorenjskem se vrstijo različne prireditve, ki spodbujajo učenje in druženje, skupaj jih bo do konca junija kar okoli sto osemdeset. Teden se je namreč z začetnih nekaj dni pred 24 leti razširil na skoraj dva meseca, prireditve pa potekajo pod geslom Slovenija, učeča se dežela.

Različne okrogle mize, delavnice, predavanja, svetovanja in še kaj na Gorenjskem povezuje Ljudska univerza Kranj, ki prav letos praznuje šestdeset let delovanja. Preveč bi bilo naštevati, kaj vse ima v programu izobraževanja ljudska univerza, dejstvo pa je, da je dva meseca dolg teden vseživljenjskega učenja namenjen tudi temu, da nas spomni, kako pomembno je, da nikoli ne pozabimo na učenje.

Učiti se začnemo praktično ob rojstvu, veliko vlogo ima zlasti učenje v šolah, od osnovnih do univerz. Tudi ko se usposobimo za poklic, se večinoma zavedamo, da učenja še zdaleč ni konec, saj se svet spreminja hitreje, kot marsikdaj lahko dojemamo.

In če so spremembe edina stalnica, potem je življenje pravzaprav eno samo učenje. Tako sem pred kratkim z odobravanjem prisluhnila znanki, ki mi je, potem ko je že nekaj časa upokojena, povedala, da se uči dveh novih tujih jezikov. Ne zato, ker bi to znanje potrebovala, ampak zato, ker vsakič, ko se nauči novo besedo in si jo tudi zapomni, pri tem resnično uživa.

Ob tem sem se spomnila besed ene od letošnjih nagrajenk ob tednu vseživljenjskega učenja Mirjane Debeljak, ki se zadnja leta veliko ukvarja s poučevanjem. Tudi s poučevanjem tako imenovanih ranljivih skupin, tistih, ki jih je življenje prikrajšalo za vid ali kaj drugega. S kakšno ljubeznijo jih uči, s kakšno ljubeznijo uživa v poučevanju in kako na koncu najbolj uživa sama, saj je ugotovila, da se ob učenju drugih vsaj toliko nauči tudi sama.

»Več ko se učimo, bolj ugotavljamo, kako malo znamo,« med drugim razmišlja Debeljakova in tisti, ki si življenja tudi po končani formalni izobrazbi ne predstavljamo brez učenja, smo prepričani, kako prav ima. Vseživljenjsko učenje namreč še malo ne pomeni, da se učimo zgolj novih jezikov, morda izpolnjujemo v kuharskih spretnostih ali spoznavanju novih računalniških veščin. Pomeni predvsem, da postajamo močnejši, morda samozavestnejši in ne nazadnje tudi bolj srečni. Ker ne le otrokom, temveč tudi odraslim nova znanja vedno znova prinašajo veliko zadovoljstvo.

Zato je učenje tudi vseživljenjski navdih. Ne le ob tednu vseživljenjskega učenja, ki nas vsako leto znova spomni, da se učimo tako rekoč do smrti.

Oddaj svoj komentar

Kranj 19°

jasno
vlažnost: 94 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

16/32

sreda

18/35

četrtek

16/28

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

PRIREDITVE / Šenčur, 27. junij 2019

Poletna glasbena srečanja

IZLETI / Kranj, 27. junij 2019

Planinski izlet: Češka koča

IZLETI / Naklo, 27. junij 2019

S kolesom do Vogelj

PREDAVANJA / Šenčur, 27. junij 2019

Predavanje inštruktorja varne vožnje

PRIREDITVE / Šenčur, 28. junij 2019

Poletna glasbena srečanja

PRIREDITVE / Tržič, 29. junij 2019

Gutenberški dnevi

PRIREDITVE / Tržič, 30. junij 2019

Glasbeni večer v Tržiškem muzeju

IZLETI / Kranj, 2. julij 2019

Kolesarski izlet

 

 
 

 

 
 
 

Bolnišnica naj ostane v občini / 18:07, 25. junij

Preden se boste lotili gradnje regijske bolnišnice, uredite odlagališče odpadkov na Mali Mežakli. Od tam prihajajo vonjave, ki niso primerne za bližino bolnišnice. Nujno!

Bolnišnica naj ostane v občini / 17:16, 25. junij

Če se prav spomnim so hoteli porodnišnico že seliti v Kranj, seveda Jeseničani tega niso dopustili in danes je jeseniška porodnišnica ena iz...

Praznujemo dan državnosti / 14:28, 25. junij

Dan državnosti? Čigave ? Da smo Beograd zamenjali za Bruselj? Hvala lepa za tako samostojnost ! Da smo postali hlapci in talci bruseljsko-va...

Romantika ženskega telesa / 08:33, 25. junij

Sicer slike so vrhunske res..

Romantika ženskega telesa / 08:19, 25. junij

Romantika ženskega telesa, kaj?
Vsaj sliko gole ženske bi lahko prilepili !

Krvava zarja naznanila gorje / 08:14, 25. junij

Ja Franc, imate prav :) Danes vse to imamo, predvsem pa je pred nami svetla prihodnost, sploh za mlade družine, ti se še posebej lahko vese...

Iz Predoselj v Južno Afriko / 21:45, 24. junij

Pohvalno, da se je gospa odločila dati v hrambo muzeju ker bi bilo škoda, da bi to obležalo nekje v omari.