Na zadnjem izletu na Primorsko so Sečoveljske soline izletnike pričakale obsijane s soncem.

Soline, kaktusi in vino

V petek je izletnike Gorenjskega glasa pot peljala na Primorsko. V Seči pri Portorožu smo si ogledali izjemno zanimiv Vrt kaktusov, pot nadaljevali v Muzej solinarstva, dan pa zaključili v Marezigah.

Vrt kaktusov je v družinski lasti. Sprejela nas je njegova lastnica Magda Grašič, ki jo je z ljubeznijo do kaktusov pravzaprav »okužil« njen pokojni soprog, ki je bil njihov strastni oboževalec, raziskovalec – skratka, popolnoma so ga prevzeli. Sicer pa je bil vrtnar. Danes zbirka vsebuje tisoč šeststo primerkov kaktusov in debelolistnic. Najstarejši je star 61 let. Izletnikom je Grašičeva poleg nasvetov, kako s kaktusi ravnati, razložila tudi, da kaktusi spadajo v družino rastlin, ki je najbolj razširjena v Južni in Severni Ameriki, da so različnih velikosti in oblik in lahko živijo od nekaj pa tudi do več sto let. Rastejo pa zelo počasi.

Kdor je želel, je lahko kak kaktus tudi kupil.

Pot nas je nato vodila do Krajinskega parka Sečoveljske soline, kjer se je večina vkrcala na vlakec ter se popeljala do Muzeja solinarstva na opuščenem južnem območju Sečoveljskih solin, imenovanem Fontanigge, ob dovodnem kanalu za morsko vodo Giassi, nekateri pa so si za prevozno sredstvo do tja izbrali kolo. Dan je bil eden redkih sončnih v maju, le dokaj vetroven, a kolesarjenje v takšnem sicer ravninskem okolju je nudilo poseben užitek. Oboje – tudi vožnja z vlakcem – pa ponuja obiskovalcem razglede, ki se vtisnejo v spomin.

Zelo lep pa je razgled na prestolnico slovenske Istre, morje in okolico v daljavi tudi izpred zanimive vinske fontane, prve tovrstne pri nas. Ta stoji deset kilometrov od Kopra, malce v hrib, v dolgi obcestni vasi Marezige, ki je znana kot kraljica refoška. To smo obiskali kot zadnjo in si pred odhodom domov ob glasbi harmonike ter kitare, nekaj pesmih privoščili morda še kozarec vina.

Pred tem pa smo se na kosilu ustavili na turistični kmetiji Štok. Sprejela nas je družina Lakošeljac oziroma njen mladi gospodar David, v domačo klet pa smo pokukali z njegovim očetom Eliom. Tu imajo že več kot dvajset let osmico, zadnja leta pa tudi kmečki turizem. Odprto imajo ob petkih, sobotah in nedeljah od 12. ure dalje, postrežejo pa vam vino iz svoje kleti ter vse od istrskih narezkov do domačih testenin, hišnih specialitet, kot je ombola s tartufi in sirom, pečena v pečici ali nadevana s pršutom, sirom in tartufi. Refošk lahko okušate tako v njihovem tiramisuju kot sladoledu – ta je na voljo tudi z okusom po tartufih. Skratka pestra in za Gorenjce kar posebna ponudba jedi, ki se jih splača pokusiti, ko vas pot zanese v te kraje.

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

oblačno
vlažnost: 91 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

6/9

torek

8/10

sreda

6/9

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

PRIREDITVE / Kranj, 12. november 2019

Martinovanje 2019

RAZSTAVE / Radovljica, 12. november 2019

Ohranimo risa

PRIREDITVE / Gorenjska, 12. november 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Jesenice, 12. november 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Naklo, 12. november 2019

Karavanke in Kamniško-Savinjske Alpe nekoč in danes

OBVESTILA / Gorenjska, 13. november 2019

Brezplačno merjenje glukoze

PRIREDITVE / Jesenice, 13. november 2019

Za otroke

IZLETI / Kranj, 14. november 2019

Po poti oslovega hrbta

 

 
 

 

 
 
 

Poštarji stavkajo prvič v zgodovini / 14:15, 12. november

Torej veliko otrok te dni ne bo videlo svojega očeta... :)

Višji sodniki potrdili sodbo tržiškemu svetniku / 13:59, 12. november

Takole, Krupljaninin ima izdelan konstrukt.
Ampak temu konstruktu ne bi verjeli še otroci v vrtcu, kaj šele sodišče v Strasbourgu.

Jubilej prelomne odločitve / 12:17, 12. november

O migrantih in volkovih pa nič ??

Skrbimo za zdravje – umivajmo si roke! / 08:53, 12. november

Ne bi bilo neumno, da bi UVEDLI en dan po svetovnem dnevu umivanja rok, SVETOVNI DAN BRISANJA ROK.

Ob vsakem deževju jih zaliva / 04:13, 12. november

Stavba je zgrajena na način "ni važno koliko košta, samo da je čim dražje". Na žalost gradbinci niso sposobni slediti temu razmišljanju. Kva...

Načelno so za sežigalnico / 15:42, 11. november

Res je primerna lokacija. Še toplovod potegnejo do Radolce pa je civilzacija prišla na Gorenjsko.

Načelno so za sežigalnico / 14:39, 11. november

Kje so bli pa Gorjanci, Blejci in Bohinjci? Separacija u Radolc je naprodaj! Je morda tu primeren prostor za moderno sežigalnico ?