Dobrote slovenskih kmetij

V Minoritskem samostanu na Ptuju bo od danes do nedelje na ogled jubilejna, trideseta državna razstava kmečkih prehranskih izdelkov Dobrote slovenskih kmetij, na kateri bodo predstavili izdelke, ki so na ocenjevanjih prejeli zlato, srebrno ali bronasto priznanje.

Danes, v petek, ob 10. uri bo na dvorišču minoritskega samostana na Ptuju pogovor z naslovom Izzivi slovenskih kmetij z vidika večje prepoznavnosti njihove ponudbe.

Kranj – Kmetijska gospodarstva iz Slovenije in tudi iz zamejstva so na ocenjevanje, ki je potekalo v štirinajstih skupinah, dale skupno več kot tisoč izdelkov. Strokovne ocenjevalne komisije so izmed njih izbrale najboljše, ki bodo tudi na ogled na razstavi. Izdelovalcem najbolje ocenjenih dobrot bodo podelili zlata, srebrna in bronasta priznanja, tisti, ki so na treh zaporednih ocenjevanjih prejeli za enak izdelek zlato priznanje, pa bodo prejeli znak kakovosti.

Zdaj so znani že tudi rezultati ocenjevanja za mlečne izdelke. Na obeh ocenjevanjih so se s svojimi izdelki izkazali tudi gorenjski kmetje in kmetice. Na ocenjevanju mlečnih izdelkov je Mija Cof iz Dorfarjev prejela zlati priznanji za maslo in skuto s sadjem ter bronasto za grški navadni jogurt, Tilka Bogataj iz Gorenje vasi zlati za poltrdi sir Janez in za poltrdi sir Pretovč, kmetija Odems iz Predoselj zlata priznanja za sadni in navadni jogurt, skuto in sirni namaz liptaver ter srebrno za kislo smetano, Matevž Jenko iz Reteč zlato za domačo mocarelo, Andreja Korošec s Koprivnika (Bohinj) zlato za skuto, Andreja Markič iz Bašlja zlato za sir z drobnjakom in srebrno za skuto, kmetija Pr' Anžk iz Gorenje vasi zlato za domači borovničev jogurt, srebrni za domači jogurt vanilja s čokoladnimi kroglicami in za navadni jogurt ter bronasto za domače maslo, Petra Potočnik s Hotavelj zlati za surovo maslo in domačo skuto ter srebrno za navadni jogurt, Miha Škantar iz Stare Fužine zlata za kozji zeliščni namaz, medeno skuto in za albuminsko kozjo skuto, Danijela Dolinar iz Stare Oselice zlato za poltrdi sir Oslčan, Mojca Jenko Cupar iz Virloga zlato za skuto, Cilka Pegam iz Zabrekev zlato za poltrdi sir, Barbara Toman z Brega pri Žirovnici zlato za domačo skuto, Katarina Zupan iz Radovne zlato za poltrdi sir Klemen. Ana Arh iz Mač bo dobila srebrno priznanje za domači praznični sir, Monika Ažman s Suhe pri Predosljah srebrno za navadno skuto, Irena Pibernik iz Suhadol srebrno za probiotični jogurt ter Petra Prešeren iz Jereke bronasti priznanji za navadni jogurt in domačo skuto.

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

pretežno jasno
vlažnost: 93 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

16/29

sreda

15/29

četrtek

16/29

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

IZLETI / Naklo, 19. junij 2019

Dolga njiva

RAZSTAVE / Duplje, 19. junij 2019

Pred tišino

IZLETI / Kranj, 20. junij 2019

Na Polško planino

IZLETI / Naklo, 20. junij 2019

S kolesom na Bled

PRIREDITVE / Šenčur, 21. junij 2019

Letni koncert Pihalnega orkestra občine Šenčur

PRIREDITVE / Radovljica, 21. junij 2019

Letni koncert pevske skupine Korona

IZLETI / Kranj, 22. junij 2019

V Bosno in Hercegovino

IZLETI / Kranj, 22. junij 2019

Na turi v Bosno in Hercegovino

 

 
 

 

 
 
 

Gasilski spor še na sodišče / 11:15, 18. junij

GG = Gorenjski Glas.
Kakšna zmota.
GG = Glasilo Gasilcev

Smo aktivni upokojenci / 16:20, 17. junij

Druženje z upokojenci se mi zdi v dobi interneta popolnoma nepotrebno.Ma kdo jih bo pa poslušal, so pametni, da jim kar škodi.Greš na intern...

Peš s Triglava do Ohrida / 15:49, 17. junij

Jugoslavija živi samo še v Sloveniji. Na Balkanu so jo že nekaj let nazaj pokopal. Upam, da ne bo preveliko razočaranje za Poldeta. Srečno po vukojebini.

Praznovanje treh uspešnih brezjanskih društev / 14:48, 17. junij

PGD Brezje?
A jih ne varuje Marija?

Peš s Triglava do Ohrida / 14:43, 17. junij

A je šel na Triglav tudi z vozičkom?
Na fotografiji ga ne vidim.

Industrija se zaveda sprememb / 12:25, 17. junij

Dobra slika. Marjan razmišlja kako bi to zadevo montral na svojega fergusona.

Industrija se zaveda sprememb / 08:46, 17. junij

Se še spomnim socializma, ko je bil na takih fotografijah Tito.
Imel je vedno tako faco, da se je zdelo, da ga materija zanima.