Jubilej poklica medicinske sestre

Na akademiji so osvetlili stoletnico poklica medicinske sestre na Slovenskem in podelili priznanja najzaslužnejšim s področja zdravstvene nege, na Gorenjsko je šlo priznanje Eriki Povšnar.

Brdo pri Kranju – Babice in medicinske sestre vsako leto obeležujejo svoj mednarodni dan; babice 5. maja, medicinske sestre 12. maja. Na petkovi slavnostni akademiji na Brdu pri Kranju, ki je bila sklepno dejanje dvodnevnega kongresa zdravstvene in babiške nege, so osvetlili stoletnico poklica medicinske sestre na Slovenskem; Angela Boškin je 3. februarja 1919 z nastopom dela na Jesenicah postavila temelje temu poklicu in stroki zdravstvene nege. Zbrane sta nagovorila predsednik vlade Marjan Šarec, ki je poudaril, da je delo babic in medicinskih sester tisto, brez katerega noben zdravstveni sistem ne preživi. Njihovo delo je ocenil kot naporno in odgovorno ter pozval k trdnemu sodelovanju in uresničevanju skupnih ciljev vseh deležnikov v zdravstvenem sistemu.

Predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveze društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije (Zbornica – Zveza) Monika Ažman je za današnje dni opozorila: »V zadnjih letih bolj kot kadarkoli prej ves čas glasno poudarjamo pomen in prizadevanja zdravstvene in babiške nege v naši državi za doseganje blaginje celotnega prebivalstva. Toda zdi se, da so se začele stvari premikati šele, ko so mediji z dramatičnimi naslovi Medicinske sestre delajo na robu moči, Medicinske sestre hodijo z vročino v službo ... začeli poročati o težkih pogojih dela in stiskah zaposlenih.« Medicinske sestre in babice želijo okrepiti svoje mesto v središču reševanja sodobnih zdravstvenih izzivov s sooblikovanjem zdravstvene politike, spodbujanjem v večje vlaganje v kadrovske vire zdravstvene nege, z zaposlitvami tudi na vodstvenih položajih ... »Prav na podlagi teh usmeritev je strokovna organizacija Zbornica – Zveza v strategijo zapisala, da bomo pripravili vse pogoje za ustanovitev Nacionalnega inštituta za raziskave in razvoj zdravstvene in babiške nege in nadaljevali vse aktivnosti, da bo prišlo do sprejema Pravilnika o organizaciji dejavnosti zdravstvene in babiške nege v javnih zdravstvenih zavodih,« je še izpostavila Monika Ažman.

Ustreznejši pogoji za delo in ustreznejši kadrovski normativi in standardi bodo morda le preprečili zapuščanje tega poklica in migracije v tujino.

Ob tej priložnosti so najzaslužnejšim članom podelili najvišja priznanja Zbornice – Zveze, na Gorenjsko je šlo najvišje priznanje Zlati znak Zbornice-Zveze Eriki Povšnar za njen prispevek k razvoju zdravstvene vzgoje in promocije zdravja na področju primarne zdravstvene dejavnosti in uspešno implementacijo dobrih praks. Povšnarjeva je od leta 1980 zaposlena v Zdravstvenem domu Kranj. Priznanje Angele Boškin za življenjsko delo je prejela Marjeta Kokoš, ki je delovala v mariborsekm koncu, a je velik pomen za področje slovenske zdravstvene nege dosegla tudi na nacionalnem nivoju. Posebej izstopa njeno delo na vzgojno izobraževalnem področju.

Oddajte svoj komentar

Kranj 14°

oblačno
vlažnost: 81 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

10/15

ponedeljek

10/15

torek

10/23

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Kranj, 20. maj 2019

Dnevi odprtih vrat hortikulturnega društva

PRIREDITVE / Radovljica, 20. maj 2019

Kranjska čebela – naša naravna dediščina

IZLETI / Bled, 20. maj 2019

Ekskurzija po Avstriji in Italiji

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. maj 2019

Medgeneracijske dejavnosti

IZLETI / Kranj, 21. maj 2019

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Kranj, 21. maj 2019

Dnevi odprtih vrat hortikulturnega društva

OBVESTILA / Preddvor, 21. maj 2019

Izmenjava sadik avtohtonih slovenskih rastlin

RAZSTAVE / Mengeš, 21. maj 2019

Verigarji

 

 
 

 

 
 
 

Nadškof Anton Vovk in atentat »spontane« množice / 22:57, 19. maj

Groza. Primitivnost Slovenskega človeka se pokaže v vsej veličini v tragični zgodbi škofa Vovka. Vermiki rdeče zvezde so največje zlo, kar je rodila Slovenska mati.

So tudi vam ukradli orodje? / 21:38, 19. maj

In gdo so lopovi? Zakaj vedno skrivate njijova imena? A so slovenski Državljani? Ali so Slovenci

Cesta na Ljubelj je odprta / 21:36, 19. maj

Nevem kaj mencajo toliko čssa? Mogoče iščejo poceni izvajalca ?

Sodišče prič ne bo zasliševalo / 21:33, 19. maj

Prav je da jim klinika ne dovoli upravljsti parkirišča njkm sd gre samo za zaslużek.

Južna razbremenilna cesta na Bledu / 21:29, 19. maj

Če nebi bili lastniki toliko lakomni? Bi bila obvoznica že zdavnaj narejena, tako vsi bi prodali za nevem kakšne visoke cene, Jaz mislim da je tu Država naredila pravilno ,ko vas je razlastila,

Zdaj urejajo še okolico gradu / 19:59, 18. maj

Samo tole! Dvigalo, ki bo omogočalo dostop vsem, je župan Janez Fajfar obljubljal že med prvo predvolilno kampanjo, torej daljnega leta 2006...

Ko bom velik, bom pilot / 16:01, 17. maj

Tole zadnje pa nisem jest zapisal!hmm???