Jubilej poklica medicinske sestre

Na akademiji so osvetlili stoletnico poklica medicinske sestre na Slovenskem in podelili priznanja najzaslužnejšim s področja zdravstvene nege, na Gorenjsko je šlo priznanje Eriki Povšnar.

Brdo pri Kranju – Babice in medicinske sestre vsako leto obeležujejo svoj mednarodni dan; babice 5. maja, medicinske sestre 12. maja. Na petkovi slavnostni akademiji na Brdu pri Kranju, ki je bila sklepno dejanje dvodnevnega kongresa zdravstvene in babiške nege, so osvetlili stoletnico poklica medicinske sestre na Slovenskem; Angela Boškin je 3. februarja 1919 z nastopom dela na Jesenicah postavila temelje temu poklicu in stroki zdravstvene nege. Zbrane sta nagovorila predsednik vlade Marjan Šarec, ki je poudaril, da je delo babic in medicinskih sester tisto, brez katerega noben zdravstveni sistem ne preživi. Njihovo delo je ocenil kot naporno in odgovorno ter pozval k trdnemu sodelovanju in uresničevanju skupnih ciljev vseh deležnikov v zdravstvenem sistemu.

Predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveze društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije (Zbornica – Zveza) Monika Ažman je za današnje dni opozorila: »V zadnjih letih bolj kot kadarkoli prej ves čas glasno poudarjamo pomen in prizadevanja zdravstvene in babiške nege v naši državi za doseganje blaginje celotnega prebivalstva. Toda zdi se, da so se začele stvari premikati šele, ko so mediji z dramatičnimi naslovi Medicinske sestre delajo na robu moči, Medicinske sestre hodijo z vročino v službo ... začeli poročati o težkih pogojih dela in stiskah zaposlenih.« Medicinske sestre in babice želijo okrepiti svoje mesto v središču reševanja sodobnih zdravstvenih izzivov s sooblikovanjem zdravstvene politike, spodbujanjem v večje vlaganje v kadrovske vire zdravstvene nege, z zaposlitvami tudi na vodstvenih položajih ... »Prav na podlagi teh usmeritev je strokovna organizacija Zbornica – Zveza v strategijo zapisala, da bomo pripravili vse pogoje za ustanovitev Nacionalnega inštituta za raziskave in razvoj zdravstvene in babiške nege in nadaljevali vse aktivnosti, da bo prišlo do sprejema Pravilnika o organizaciji dejavnosti zdravstvene in babiške nege v javnih zdravstvenih zavodih,« je še izpostavila Monika Ažman.

Ustreznejši pogoji za delo in ustreznejši kadrovski normativi in standardi bodo morda le preprečili zapuščanje tega poklica in migracije v tujino.

Ob tej priložnosti so najzaslužnejšim članom podelili najvišja priznanja Zbornice – Zveze, na Gorenjsko je šlo najvišje priznanje Zlati znak Zbornice-Zveze Eriki Povšnar za njen prispevek k razvoju zdravstvene vzgoje in promocije zdravja na področju primarne zdravstvene dejavnosti in uspešno implementacijo dobrih praks. Povšnarjeva je od leta 1980 zaposlena v Zdravstvenem domu Kranj. Priznanje Angele Boškin za življenjsko delo je prejela Marjeta Kokoš, ki je delovala v mariborsekm koncu, a je velik pomen za področje slovenske zdravstvene nege dosegla tudi na nacionalnem nivoju. Posebej izstopa njeno delo na vzgojno izobraževalnem področju.

Oddajte svoj komentar

Kranj 14°

oblačno
vlažnost: 99 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

12/23

nedelja

9/24

ponedeljek

10/25

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Gorenjska, 12. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 13. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 14. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kranj, Cerkje, 14. julij 2020

Kolesarska izleta

FILM / Jesenice, 14. julij 2020

Pavarotti

IZLETI / Kranj, 15. julij 2020

Izlet v neznano in kopalni dan

OBVESTILA / Gorenjska, 15. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 16. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

 

 
 

 

 
 
 

Krvavi Kongo / 22:57, 11. julij

Točno tako Leopold ni bil nikoli v Kongu, Hitler ni bil nikoli v taborišču, Tito ni bil nikoli na Golem Otoku, a ljudje so umirali kot po...

Ohranjajo vleko ploha / 22:43, 11. julij

Do pred kratkim je živel v Kranju in so bili vsi ostali Slovenci za njega Neslovenci primorci so bili Italijani, Štajerci Turki, Dolenci pa ...

Ohranjajo vleko ploha / 22:37, 11. julij

Imam nažalost švagerja, pameten da kar po šivih poka, v življenju pa mu ni uspelo popolnoma, nič sovraži vse kar ni Gorensko in Srbsko tipičen Šovinist

Ohranjajo vleko ploha / 22:33, 11. julij

Ja gdo? katera Gorenka, pa še hoče Gorenca za Moža?
Če prav nič ne znajo so najbol pametni, dopoldan sovražijo sami sebe popoldan pa celi svet.

Vlada omejila zbiranje na deset oseb / 16:12, 10. julij

"Ve kdo, da je kaka cerkev fraj 30. Julija?"
---------------------------
V Srbiji v samostanu Studenica imaju fraj. Ne vem pa če imajo žar.
Če ostaneš dol, ti ga jaz kupim.
Ajd.

V četrtek sedemnajst novih okužb / 15:27, 10. julij

Kdo bo skrbel za naše zdravje, če zboli vladni govorec Jelko ?

Vlada omejila zbiranje na deset oseb / 10:33, 10. julij

Cerkev Sv. Metoda in Cirila v LJ ponuja celotno ponudbo od žara do trubaćev. Gospod 20% pride civilno poročit v park pred cerkvijo.