Krajša bosonoga pot je sestavljena iz desetih različnih naravnih podlag.

Bosih nog po naj tematski poti

V Sloveniji je več kot sedemsto različnih tematskih poti, ki so po večini nepovezane. Na Turistični zvezi Slovenije si prizadevajo, da bi te poti dobile svoje mesto v turistični strategiji, za večjo popularizacijo pa zadnja leta pripravljajo tudi izbor za naj tematsko pot. Ta naziv je lani prejela Kneippova bosonoga pot v Snoviku.

Snovik – Prav zato so Turistična zveza Slovenije, Zavod za gozdove Slovenije ter GIZ Pohodništvo in kolesarjenje tradicionalno vsakoletno srečanje z naslovom »Klepet na Naj tematski poti leta 2018« minulo soboto pripravili v Termah Snovik.

Tematske poti so velik turistični potencial

Kot je zbranim v uvodu povedal Jože Prah iz Zavoda za gozdove Slovenije, je v Sloveniji okoli 700 tematskih poti (v Avstriji naj bi jih bilo le okoli tristo), da jih je vedno več in so tudi vse boljše in lepše, da pa so urejene na različnih nivojih, premalo povezane in premalo prepoznavne, kar si skupaj s Turistično zvezo Slovenije že vrsto let želijo spremeniti. Sprehodil se je tudi skozi zgodovino tematskih poti pri nas in poudaril, da za prvo štejemo Finžgarjevo pot, ki je bila osnovana že pred drugo svetovno vojno. Študija za označevanje in vzdrževanje tematskih poti (te zdaj označujejo rumene smerne table ter belo-rumene markacije) je bila narejena leta 2010, nekaj let za tem pa je stroka postavila tudi standarde za postavitev tematskih poti. A tematske poti si po njihovem zaslužijo mesto v slovenski turistični strategiji, saj pohodništvo in kolesarjenje postajata pomemben steber našega turizma.

Najboljša lani je bila Kneippova bosonoga pot

Od leta 2011 na Turistični zvezi Slovenije izvajajo tudi izbor za naj tematsko pot; v vsem tem času je bilo na izbor prijavljenih kar 370 tematskih poti, kar priča o tem, kako so v razmahu in kako velik potencial v turizmu predstavljajo. Srečanje v Snoviku so zbrani nadaljevali z okroglo mizo o tej tematiki, nato pa so se podali še na ogled naj tematske poti minulega leta – Kneippove bosonoge poti v Snoviku.

»V Termah Snovik knajpanje razvijamo zadnja tri leta. Ponudbo knajpanja smo vpletli v našo že obstoječo ponudbo, ki je prijazna okolju in ljudem, vse elemente smo že imeli in smo jih pod okriljem knajpanja le še lepo združili. Ni zanemarljivo, da je knajpanje v Kamniku s Kurhausom ob koncu 19. stoletja že imelo zelo pomembno vlogo. V okviru projekta knajpanja smo tako uredili tri bosonoge poti – spiralno bosonogo pot pri bazenu, krajšo bosonogo pot pri apartmajskem naselju in daljšo, 3,2 kilometra dolgo bosonogo pot – ta je bila tudi nagrajena –, ki poteka po okolici term,« nam je povedala Katarina Hribar iz Term Snovik, ki je pot osnovala in po njej vodi skupine.

Voda, čutila in zdrava prehrana

Nagrajena tematska pot vključuje vseh pet Kneippovih stebrov – voda, gibanje, prehrana, zelišča in zdrav življenjski slog. Na njej obiskovalci preizkusijo naravno kad za kopel rok, 'štorkljasto hojo' po potoku, hojo po različnih naravnih materialih, zdravo malico, meditacijo …

Vse tri bosonoge poti v termah so na voljo tako gostom kot drugim obiskovalcem, so brezplačne, nanje se lahko podate sami ali v sklopu vodenih skupin.

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

jasno
vlažnost: 92 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

17/33

sreda

19/33

četrtek

19/32

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

RAZSTAVE / Škofja Loka, 24. julij 2019

Idrija in Žiri kot obmejno območje 1941–1945

IZLETI / Kranj, 25. julij 2019

Sv. Lovrenc

PRIREDITVE / Kranj, 28. julij 2019

Praznovanje Anine nedelje in Marije Snežne

PRIREDITVE / Kranjska Gora, 30. julij 2019

Počitniške delavnice

PRIREDITVE / Kranjska Gora, 31. julij 2019

Počitniške delavnice

IZLETI / Kranj, 1. avgust 2019

Mangartsko sedlo

PRIREDITVE / Kranjska Gora, 1. avgust 2019

Počitniške delavnice

PRIREDITVE / Kranjska Gora, 2. avgust 2019

Počitniške delavnice

 

 
 

 

 
 
 

Smeti naše vsakdanje / 15:01, 23. julij

Sicer pa je vse tole orkestrirano nabijanje okrog smeti na otokih namenjeno zgolj enemu cilju: ukinitev otokov in podražitev smetarine.

Smeti naše vsakdanje / 15:00, 23. julij

Rešitev je samo ena, če bi vsakega takega, ki svinja družba izločila. Njega in njegovo družino. Kot, da so kužni.Vem, da to ni možno v Slove...

Spomin na prvi kamniški žrtvi / 12:08, 23. julij

Odličen govor polkovnik Miha Butara !

Tudi kazni ne zaležejo / 16:11, 22. julij

Že to da je število komentarjev še vedno na 00, kaže kako "rajo" malo zanima ta problematika. Zato verjamem, da je le ta v MO kar huda. Oseb...

Vsem naj bom neznan / 17:54, 20. julij

"...zdaj pa je »čas za še en nov korak: da poskušamo brez vseh identifikacijskih opor prepoznati absolutno sodobnost njegovega opusa v fokus...

Motorist trčil v avtodom in umrl na kraju nesreče / 16:52, 20. julij

Bil očividec, žalostno vse skupaj, v avtodomu turisti - španska družina, ženska popolnoma v šoku, glede na poškodbe avtodoma in motorista očitno prevelika hitrost..

Motorist trčil v avtodom in umrl na kraju nesreče / 11:53, 20. julij

R.I.P. Precej tragično! 'Nesreča se je zgodila, ko je v ovinku trčil v avtodom.' Menim, da bi bilo dobro, kako se je ta nesreča zgodila. Hitrost, polna črta..... ???