Krajša bosonoga pot je sestavljena iz desetih različnih naravnih podlag.

Bosih nog po naj tematski poti

V Sloveniji je več kot sedemsto različnih tematskih poti, ki so po večini nepovezane. Na Turistični zvezi Slovenije si prizadevajo, da bi te poti dobile svoje mesto v turistični strategiji, za večjo popularizacijo pa zadnja leta pripravljajo tudi izbor za naj tematsko pot. Ta naziv je lani prejela Kneippova bosonoga pot v Snoviku.

Snovik – Prav zato so Turistična zveza Slovenije, Zavod za gozdove Slovenije ter GIZ Pohodništvo in kolesarjenje tradicionalno vsakoletno srečanje z naslovom »Klepet na Naj tematski poti leta 2018« minulo soboto pripravili v Termah Snovik.

Tematske poti so velik turistični potencial

Kot je zbranim v uvodu povedal Jože Prah iz Zavoda za gozdove Slovenije, je v Sloveniji okoli 700 tematskih poti (v Avstriji naj bi jih bilo le okoli tristo), da jih je vedno več in so tudi vse boljše in lepše, da pa so urejene na različnih nivojih, premalo povezane in premalo prepoznavne, kar si skupaj s Turistično zvezo Slovenije že vrsto let želijo spremeniti. Sprehodil se je tudi skozi zgodovino tematskih poti pri nas in poudaril, da za prvo štejemo Finžgarjevo pot, ki je bila osnovana že pred drugo svetovno vojno. Študija za označevanje in vzdrževanje tematskih poti (te zdaj označujejo rumene smerne table ter belo-rumene markacije) je bila narejena leta 2010, nekaj let za tem pa je stroka postavila tudi standarde za postavitev tematskih poti. A tematske poti si po njihovem zaslužijo mesto v slovenski turistični strategiji, saj pohodništvo in kolesarjenje postajata pomemben steber našega turizma.

Najboljša lani je bila Kneippova bosonoga pot

Od leta 2011 na Turistični zvezi Slovenije izvajajo tudi izbor za naj tematsko pot; v vsem tem času je bilo na izbor prijavljenih kar 370 tematskih poti, kar priča o tem, kako so v razmahu in kako velik potencial v turizmu predstavljajo. Srečanje v Snoviku so zbrani nadaljevali z okroglo mizo o tej tematiki, nato pa so se podali še na ogled naj tematske poti minulega leta – Kneippove bosonoge poti v Snoviku.

»V Termah Snovik knajpanje razvijamo zadnja tri leta. Ponudbo knajpanja smo vpletli v našo že obstoječo ponudbo, ki je prijazna okolju in ljudem, vse elemente smo že imeli in smo jih pod okriljem knajpanja le še lepo združili. Ni zanemarljivo, da je knajpanje v Kamniku s Kurhausom ob koncu 19. stoletja že imelo zelo pomembno vlogo. V okviru projekta knajpanja smo tako uredili tri bosonoge poti – spiralno bosonogo pot pri bazenu, krajšo bosonogo pot pri apartmajskem naselju in daljšo, 3,2 kilometra dolgo bosonogo pot – ta je bila tudi nagrajena –, ki poteka po okolici term,« nam je povedala Katarina Hribar iz Term Snovik, ki je pot osnovala in po njej vodi skupine.

Voda, čutila in zdrava prehrana

Nagrajena tematska pot vključuje vseh pet Kneippovih stebrov – voda, gibanje, prehrana, zelišča in zdrav življenjski slog. Na njej obiskovalci preizkusijo naravno kad za kopel rok, 'štorkljasto hojo' po potoku, hojo po različnih naravnih materialih, zdravo malico, meditacijo …

Vse tri bosonoge poti v termah so na voljo tako gostom kot drugim obiskovalcem, so brezplačne, nanje se lahko podate sami ali v sklopu vodenih skupin.

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

zmerno oblačno
vlažnost: 99 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

10/16

ponedeljek

11/18

torek

9/22

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Kranj, 20. maj 2019

Dnevi odprtih vrat hortikulturnega društva

PRIREDITVE / Radovljica, 20. maj 2019

Kranjska čebela – naša naravna dediščina

IZLETI / Bled, 20. maj 2019

Ekskurzija po Avstriji in Italiji

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. maj 2019

Medgeneracijske dejavnosti

IZLETI / Kranj, 21. maj 2019

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Kranj, 21. maj 2019

Dnevi odprtih vrat hortikulturnega društva

OBVESTILA / Preddvor, 21. maj 2019

Izmenjava sadik avtohtonih slovenskih rastlin

RAZSTAVE / Mengeš, 21. maj 2019

Verigarji

 

 
 

 

 
 
 

Nadškof Anton Vovk in atentat »spontane« množice / 22:57, 19. maj

Groza. Primitivnost Slovenskega človeka se pokaže v vsej veličini v tragični zgodbi škofa Vovka. Vermiki rdeče zvezde so največje zlo, kar je rodila Slovenska mati.

So tudi vam ukradli orodje? / 21:38, 19. maj

In gdo so lopovi? Zakaj vedno skrivate njijova imena? A so slovenski Državljani? Ali so Slovenci

Cesta na Ljubelj je odprta / 21:36, 19. maj

Nevem kaj mencajo toliko čssa? Mogoče iščejo poceni izvajalca ?

Sodišče prič ne bo zasliševalo / 21:33, 19. maj

Prav je da jim klinika ne dovoli upravljsti parkirišča njkm sd gre samo za zaslużek.

Južna razbremenilna cesta na Bledu / 21:29, 19. maj

Če nebi bili lastniki toliko lakomni? Bi bila obvoznica že zdavnaj narejena, tako vsi bi prodali za nevem kakšne visoke cene, Jaz mislim da je tu Država naredila pravilno ,ko vas je razlastila,

Zdaj urejajo še okolico gradu / 19:59, 18. maj

Samo tole! Dvigalo, ki bo omogočalo dostop vsem, je župan Janez Fajfar obljubljal že med prvo predvolilno kampanjo, torej daljnega leta 2006...

Ko bom velik, bom pilot / 16:01, 17. maj

Tole zadnje pa nisem jest zapisal!hmm???