Mladinska folklorna skupina Iskraemeco Kranj / Foto: Tina Dokl

Kultura nas združuje

Kulturno društvo Folklorna skupina Iskraemeco Kranj je v sodelovanju z Javnim skladom Republike Slovenije za kulturne dejavnosti OI Kranj, Osnovno šolo Predoslje in Zvezo kulturnih društev Kranj organiziralo že šestnajsti mednarodni otroški in mladinski folklorni festival FOS Predoslje, Kranj.

Festival FOS Predoslje, Kranj 2019 je letos pod geslom Kultura nas združuje v Kranj privabil številne domače in tuje skupine. »Osrednji namen je spoznavanje in ohranjanje raznolikosti in bogastva tako naše kot tudi tuje kulturne dediščine. Skupine so predstavile svoje značilne plese, glasbo, petje, narodne noše, šege in običaje iz okolja, od koder izhajajo,« je pojasnila predsednica KD FS Iskraemeco Kranj Marija Šenk in dodala: »Zelo pomembno je, da se mladi zavedajo neprecenljivega pomena kulturne dediščine, jo negujejo, nadgrajujejo in ohranjajo za prihodnje rodove.« Festivala so se udeležile folklorne, instrumentalne, vokalne ali vokalno-instrumentalne skupine v starosti med dvanajst in dvajset let.

V dvodnevnem progr­amu, v petek so nastopili v Letnem gledališču Khi­­slstein, v soboto pa na Glavnem trgu pri vodnjaku v Kranju, je nastopilo sedemnajst skupin, od tega dve romunski in dve bolgarski skupini. Otroška skupina Gaytanche Dimitrovgrad iz Bolgarije se je predstavila s plesi Zakachka, Daychovoto in Kopanica. Bolgarska folklorna skupina Folkorika pa je uprizorila Ples iz Pirinščine in Ples iz Shopluka. Folklorni ansambel Transilvania iz Romunije se je predstavil s plesi Tarina in Banatean, romunski Folkorni ansambel Decebal pa s Polko in valse. Iz Glasbene šole Bučar Ljubljana so nastopili harmonikarji Štefana Arha in orkester harmonikarjev z venčkom ljudskih in zimzelenih. Mladinska in otroška folklorna skupina MKD Sv. Ciril in Metod iz Kranja so prikazali venček Ronenka in venček makedonskih plesov. Istrski ples je uprizorila Folklorna skupina Obalnega društva Sožitje; z odrsko postavitvijo Sijaj, sijaj sončece je nastopila otroška folklorna skupina Avrikelj, otroška folklorna skupina KUD Otona Zupančiča Artiče pa so odplesali Ulovimo lopova. Domači skupini otroška in mladinska folklorna skupina Iskraemeco Kranj sta se predstavili s spletom gorenjskih in belokranjskih plesov. Vse skupaj je nastopilo šest sto nastopajočih, vse skupine pa so prejela priznanja za udeležbo. Pred osrednjim nastopom je oba dneva v centru Kranja potekala povorka vseh sodelujočih skupin.

V spremljevalnem programju festivala so že v četrtek na Osnovni šoli Predoslje glasbeniki KD FS Iskraemeco Kranj in Štefan Arh iz Glasbene šole Bučar otrokom predstavili glasbo slovenskih pokrajin. Učenci od tretjega do devetega razreda so napisali pesmi na temo kulturna dediščina, kaj jim kultura pomeni, ter jih v petek predstavili v dvorani Kulturnega društva Predoslje.

Oddajte svoj komentar

Kranj 14°

oblačno
vlažnost: 99 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

12/23

nedelja

9/24

ponedeljek

10/25

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Gorenjska, 12. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 13. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 14. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kranj, Cerkje, 14. julij 2020

Kolesarska izleta

FILM / Jesenice, 14. julij 2020

Pavarotti

IZLETI / Kranj, 15. julij 2020

Izlet v neznano in kopalni dan

OBVESTILA / Gorenjska, 15. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 16. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

 

 
 

 

 
 
 

Krvavi Kongo / 22:57, 11. julij

Točno tako Leopold ni bil nikoli v Kongu, Hitler ni bil nikoli v taborišču, Tito ni bil nikoli na Golem Otoku, a ljudje so umirali kot po...

Ohranjajo vleko ploha / 22:43, 11. julij

Do pred kratkim je živel v Kranju in so bili vsi ostali Slovenci za njega Neslovenci primorci so bili Italijani, Štajerci Turki, Dolenci pa ...

Ohranjajo vleko ploha / 22:37, 11. julij

Imam nažalost švagerja, pameten da kar po šivih poka, v življenju pa mu ni uspelo popolnoma, nič sovraži vse kar ni Gorensko in Srbsko tipičen Šovinist

Ohranjajo vleko ploha / 22:33, 11. julij

Ja gdo? katera Gorenka, pa še hoče Gorenca za Moža?
Če prav nič ne znajo so najbol pametni, dopoldan sovražijo sami sebe popoldan pa celi svet.

Vlada omejila zbiranje na deset oseb / 16:12, 10. julij

"Ve kdo, da je kaka cerkev fraj 30. Julija?"
---------------------------
V Srbiji v samostanu Studenica imaju fraj. Ne vem pa če imajo žar.
Če ostaneš dol, ti ga jaz kupim.
Ajd.

V četrtek sedemnajst novih okužb / 15:27, 10. julij

Kdo bo skrbel za naše zdravje, če zboli vladni govorec Jelko ?

Vlada omejila zbiranje na deset oseb / 10:33, 10. julij

Cerkev Sv. Metoda in Cirila v LJ ponuja celotno ponudbo od žara do trubaćev. Gospod 20% pride civilno poročit v park pred cerkvijo.