Mladinska folklorna skupina Iskraemeco Kranj / Foto: Tina Dokl

Kultura nas združuje

Kulturno društvo Folklorna skupina Iskraemeco Kranj je v sodelovanju z Javnim skladom Republike Slovenije za kulturne dejavnosti OI Kranj, Osnovno šolo Predoslje in Zvezo kulturnih društev Kranj organiziralo že šestnajsti mednarodni otroški in mladinski folklorni festival FOS Predoslje, Kranj.

Festival FOS Predoslje, Kranj 2019 je letos pod geslom Kultura nas združuje v Kranj privabil številne domače in tuje skupine. »Osrednji namen je spoznavanje in ohranjanje raznolikosti in bogastva tako naše kot tudi tuje kulturne dediščine. Skupine so predstavile svoje značilne plese, glasbo, petje, narodne noše, šege in običaje iz okolja, od koder izhajajo,« je pojasnila predsednica KD FS Iskraemeco Kranj Marija Šenk in dodala: »Zelo pomembno je, da se mladi zavedajo neprecenljivega pomena kulturne dediščine, jo negujejo, nadgrajujejo in ohranjajo za prihodnje rodove.« Festivala so se udeležile folklorne, instrumentalne, vokalne ali vokalno-instrumentalne skupine v starosti med dvanajst in dvajset let.

V dvodnevnem progr­amu, v petek so nastopili v Letnem gledališču Khi­­slstein, v soboto pa na Glavnem trgu pri vodnjaku v Kranju, je nastopilo sedemnajst skupin, od tega dve romunski in dve bolgarski skupini. Otroška skupina Gaytanche Dimitrovgrad iz Bolgarije se je predstavila s plesi Zakachka, Daychovoto in Kopanica. Bolgarska folklorna skupina Folkorika pa je uprizorila Ples iz Pirinščine in Ples iz Shopluka. Folklorni ansambel Transilvania iz Romunije se je predstavil s plesi Tarina in Banatean, romunski Folkorni ansambel Decebal pa s Polko in valse. Iz Glasbene šole Bučar Ljubljana so nastopili harmonikarji Štefana Arha in orkester harmonikarjev z venčkom ljudskih in zimzelenih. Mladinska in otroška folklorna skupina MKD Sv. Ciril in Metod iz Kranja so prikazali venček Ronenka in venček makedonskih plesov. Istrski ples je uprizorila Folklorna skupina Obalnega društva Sožitje; z odrsko postavitvijo Sijaj, sijaj sončece je nastopila otroška folklorna skupina Avrikelj, otroška folklorna skupina KUD Otona Zupančiča Artiče pa so odplesali Ulovimo lopova. Domači skupini otroška in mladinska folklorna skupina Iskraemeco Kranj sta se predstavili s spletom gorenjskih in belokranjskih plesov. Vse skupaj je nastopilo šest sto nastopajočih, vse skupine pa so prejela priznanja za udeležbo. Pred osrednjim nastopom je oba dneva v centru Kranja potekala povorka vseh sodelujočih skupin.

V spremljevalnem programju festivala so že v četrtek na Osnovni šoli Predoslje glasbeniki KD FS Iskraemeco Kranj in Štefan Arh iz Glasbene šole Bučar otrokom predstavili glasbo slovenskih pokrajin. Učenci od tretjega do devetega razreda so napisali pesmi na temo kulturna dediščina, kaj jim kultura pomeni, ter jih v petek predstavili v dvorani Kulturnega društva Predoslje.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

oblačno
vlažnost: 92 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

10/15

ponedeljek

10/15

torek

10/23

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Kranj, 20. maj 2019

Dnevi odprtih vrat hortikulturnega društva

PRIREDITVE / Radovljica, 20. maj 2019

Kranjska čebela – naša naravna dediščina

IZLETI / Bled, 20. maj 2019

Ekskurzija po Avstriji in Italiji

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. maj 2019

Medgeneracijske dejavnosti

IZLETI / Kranj, 21. maj 2019

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Kranj, 21. maj 2019

Dnevi odprtih vrat hortikulturnega društva

OBVESTILA / Preddvor, 21. maj 2019

Izmenjava sadik avtohtonih slovenskih rastlin

RAZSTAVE / Mengeš, 21. maj 2019

Verigarji

 

 
 

 

 
 
 

Nadškof Anton Vovk in atentat »spontane« množice / 22:57, 19. maj

Groza. Primitivnost Slovenskega človeka se pokaže v vsej veličini v tragični zgodbi škofa Vovka. Vermiki rdeče zvezde so največje zlo, kar je rodila Slovenska mati.

So tudi vam ukradli orodje? / 21:38, 19. maj

In gdo so lopovi? Zakaj vedno skrivate njijova imena? A so slovenski Državljani? Ali so Slovenci

Cesta na Ljubelj je odprta / 21:36, 19. maj

Nevem kaj mencajo toliko čssa? Mogoče iščejo poceni izvajalca ?

Sodišče prič ne bo zasliševalo / 21:33, 19. maj

Prav je da jim klinika ne dovoli upravljsti parkirišča njkm sd gre samo za zaslużek.

Južna razbremenilna cesta na Bledu / 21:29, 19. maj

Če nebi bili lastniki toliko lakomni? Bi bila obvoznica že zdavnaj narejena, tako vsi bi prodali za nevem kakšne visoke cene, Jaz mislim da je tu Država naredila pravilno ,ko vas je razlastila,

Zdaj urejajo še okolico gradu / 19:59, 18. maj

Samo tole! Dvigalo, ki bo omogočalo dostop vsem, je župan Janez Fajfar obljubljal že med prvo predvolilno kampanjo, torej daljnega leta 2006...

Ko bom velik, bom pilot / 16:01, 17. maj

Tole zadnje pa nisem jest zapisal!hmm???