Ljubljanski kriminalisti so zaradi spornih poslov v primeru stečaja družbe Predence in njenega dvorca Lambergh v Dvorski vasi podali več kazenskih ovadb. / Foto: arhiv GG

Oškodovali naj bi upnike

Ovadene osebe naj bi z brezplačno odsvojitvijo premoženja povzročile stečaj družbe Predence, ki je imela v lasti dvorec Lambergh v Dvorski vasi, in oškodovali upnike za okoli osem milijonov evrov.

Ljubljana – Ljubljanski kriminalisti so že pred časom zaradi spornih poslov v primeru stečaja družbe Predence in zamenjave lastništva posestva dvorca Lambergh v Dvorski vasi podali več kazenskih ovadb. Na Policijski upravi Ljubljana so pojasnili, da so njihovi kriminalisti zaznali in obravnavali kaznivi dejanji povzročitve stečaja z goljufijo ali nevestnim poslovanjem in ponarejanja listin. Zaradi prvega kaznivega dejanja so na tožilstvo podali kazensko ovadbo zoper tri fizične osebe, ki naj bi z brezplačno odsvojitvijo premoženja povzročili stečaj družbe in oškodovali njene upnike v znesku okoli osem milijonov evrov, kolikor je bilo prijavljenih terjatev v stečajni postopek te družbe. Zaradi domnevne ponareditve listin v okviru stečaja pa so ovadili eno fizično osebo, ki naj bi ponaredila podpise na pogodbah, s katerimi je bilo odtujeno premoženje stečajnega dolžnika.

Po poročanju časnika Delo naj bi šlo za sporno odsvojitev posestva Lambergh s pripadajočim dvorcem oziroma hotelom, ki je bil ključno premoženje družbe Predence. Predence je ustanovil podjetnik Milan Kepic in se z njo leta 2005 lotil obnove dvorca Lambergh ter gradnje hotela. Kot je znano, se je Kepic oziroma Predence kasneje znašel v težavah, zato je bil nad družbo uveden postopek prisilne poravnave. Tedaj je Predence prevzel njegov največji upnik, podjetje Neo dom ladjedelništvo dolenjskega poslovneža Mihaela Živca, ki pa je potem prešlo v last družbe GHM, to pa naj bi po takratnih uradnih evidencah vodil zagrebški brezdomec Jozo Mršić, je poročalo Delo.

V izrednem poročilu stečajnega upravitelja Predenca Milana Vajde piše, da je Predence hotel Lamberg za 7,9 milijona evrov (9,4 milijona evrov z DDV) prodal družbi GHM, vendar pa stečajni upravitelj ni mogel pridobiti podatkov, ali je bila kupnina tudi dejansko plačana. GHM je šel nato v stečaj (Predence ni prijavil nobene terjatve), že pred tem pa nepremičnine prodal družbi Elba plus. Kot je v izrednem poročilu zapisal Vajda, »pravna podlaga, datum odsvojitve in način ter višina plačila kupnine upravitelju niso znani«.

Medtem je stečaj Predence, v katerem so upniki prijavili za 8,5 milijona evrov terjatev, končan. Vajda je ob prevzemu stečaja ugotovil, da mu zadnja direktorica družbe Ana Urbajs ni predala nobene dokumentacije, ker »ni imela nobenih podatkov o poslovanju družbe«, podjetje Predence pa ob uvedbi stečaja tudi ni imelo nobenega premoženja več. Terjatve Nove KBM do družbe Predence so bile v sanaciji bank prenesene na Družbo za upravljanje terjatev bank, ta pa je oktobra 2016 preko javnega razpisa prodajala 5,4 milijona evrov terjatev do družbe Predence. Te so bile sicer zavarovane s posestvom Lambergh, ki je bila takrat v lasti Elbe plus, a to zavarovanje v razpisu ni bilo razkrito, ta podatek pa so lahko pridobili le tisti, ki so plačali 150 tisoč evrov varščine, piše Delo. Varščino je plačala le družba Novoinno finance v lasti podjetnika Marka Vilfana, ki je nato po informacijah Dela za 1,06 milijona evrov terjatve tudi kupila, unovčila zavarovanje in zasegla posestvo Lambergh. Tega je nato za 1,42 milijona evrov kupil Tomaž Hočevar oziroma podjetje Hočevar, ki je dotlej od Elbe plus (od marca lani tudi že v stečaju) najemalo dvorec in pripadajoče nepremičnine. S tem naj bi Hočevar plačal manj kot petino kupnine, po kateri je bila nepremičnina prenesena na GHM, je še poročalo Delo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

oblačno
vlažnost: 88 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

10/15

ponedeljek

10/15

torek

10/23

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Kranj, 20. maj 2019

Dnevi odprtih vrat hortikulturnega društva

PRIREDITVE / Radovljica, 20. maj 2019

Kranjska čebela – naša naravna dediščina

IZLETI / Bled, 20. maj 2019

Ekskurzija po Avstriji in Italiji

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. maj 2019

Medgeneracijske dejavnosti

IZLETI / Kranj, 21. maj 2019

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Kranj, 21. maj 2019

Dnevi odprtih vrat hortikulturnega društva

OBVESTILA / Preddvor, 21. maj 2019

Izmenjava sadik avtohtonih slovenskih rastlin

RAZSTAVE / Mengeš, 21. maj 2019

Verigarji

 

 
 

 

 
 
 

Nadškof Anton Vovk in atentat »spontane« množice / 22:57, 19. maj

Groza. Primitivnost Slovenskega človeka se pokaže v vsej veličini v tragični zgodbi škofa Vovka. Vermiki rdeče zvezde so največje zlo, kar je rodila Slovenska mati.

So tudi vam ukradli orodje? / 21:38, 19. maj

In gdo so lopovi? Zakaj vedno skrivate njijova imena? A so slovenski Državljani? Ali so Slovenci

Cesta na Ljubelj je odprta / 21:36, 19. maj

Nevem kaj mencajo toliko čssa? Mogoče iščejo poceni izvajalca ?

Sodišče prič ne bo zasliševalo / 21:33, 19. maj

Prav je da jim klinika ne dovoli upravljsti parkirišča njkm sd gre samo za zaslużek.

Južna razbremenilna cesta na Bledu / 21:29, 19. maj

Če nebi bili lastniki toliko lakomni? Bi bila obvoznica že zdavnaj narejena, tako vsi bi prodali za nevem kakšne visoke cene, Jaz mislim da je tu Država naredila pravilno ,ko vas je razlastila,

Zdaj urejajo še okolico gradu / 19:59, 18. maj

Samo tole! Dvigalo, ki bo omogočalo dostop vsem, je župan Janez Fajfar obljubljal že med prvo predvolilno kampanjo, torej daljnega leta 2006...

Ko bom velik, bom pilot / 16:01, 17. maj

Tole zadnje pa nisem jest zapisal!hmm???