Ljubljanski kriminalisti so zaradi spornih poslov v primeru stečaja družbe Predence in njenega dvorca Lambergh v Dvorski vasi podali več kazenskih ovadb. / Foto: arhiv GG

Oškodovali naj bi upnike

Ovadene osebe naj bi z brezplačno odsvojitvijo premoženja povzročile stečaj družbe Predence, ki je imela v lasti dvorec Lambergh v Dvorski vasi, in oškodovali upnike za okoli osem milijonov evrov.

Ljubljana – Ljubljanski kriminalisti so že pred časom zaradi spornih poslov v primeru stečaja družbe Predence in zamenjave lastništva posestva dvorca Lambergh v Dvorski vasi podali več kazenskih ovadb. Na Policijski upravi Ljubljana so pojasnili, da so njihovi kriminalisti zaznali in obravnavali kaznivi dejanji povzročitve stečaja z goljufijo ali nevestnim poslovanjem in ponarejanja listin. Zaradi prvega kaznivega dejanja so na tožilstvo podali kazensko ovadbo zoper tri fizične osebe, ki naj bi z brezplačno odsvojitvijo premoženja povzročili stečaj družbe in oškodovali njene upnike v znesku okoli osem milijonov evrov, kolikor je bilo prijavljenih terjatev v stečajni postopek te družbe. Zaradi domnevne ponareditve listin v okviru stečaja pa so ovadili eno fizično osebo, ki naj bi ponaredila podpise na pogodbah, s katerimi je bilo odtujeno premoženje stečajnega dolžnika.

Po poročanju časnika Delo naj bi šlo za sporno odsvojitev posestva Lambergh s pripadajočim dvorcem oziroma hotelom, ki je bil ključno premoženje družbe Predence. Predence je ustanovil podjetnik Milan Kepic in se z njo leta 2005 lotil obnove dvorca Lambergh ter gradnje hotela. Kot je znano, se je Kepic oziroma Predence kasneje znašel v težavah, zato je bil nad družbo uveden postopek prisilne poravnave. Tedaj je Predence prevzel njegov največji upnik, podjetje Neo dom ladjedelništvo dolenjskega poslovneža Mihaela Živca, ki pa je potem prešlo v last družbe GHM, to pa naj bi po takratnih uradnih evidencah vodil zagrebški brezdomec Jozo Mršić, je poročalo Delo.

V izrednem poročilu stečajnega upravitelja Predenca Milana Vajde piše, da je Predence hotel Lamberg za 7,9 milijona evrov (9,4 milijona evrov z DDV) prodal družbi GHM, vendar pa stečajni upravitelj ni mogel pridobiti podatkov, ali je bila kupnina tudi dejansko plačana. GHM je šel nato v stečaj (Predence ni prijavil nobene terjatve), že pred tem pa nepremičnine prodal družbi Elba plus. Kot je v izrednem poročilu zapisal Vajda, »pravna podlaga, datum odsvojitve in način ter višina plačila kupnine upravitelju niso znani«.

Medtem je stečaj Predence, v katerem so upniki prijavili za 8,5 milijona evrov terjatev, končan. Vajda je ob prevzemu stečaja ugotovil, da mu zadnja direktorica družbe Ana Urbajs ni predala nobene dokumentacije, ker »ni imela nobenih podatkov o poslovanju družbe«, podjetje Predence pa ob uvedbi stečaja tudi ni imelo nobenega premoženja več. Terjatve Nove KBM do družbe Predence so bile v sanaciji bank prenesene na Družbo za upravljanje terjatev bank, ta pa je oktobra 2016 preko javnega razpisa prodajala 5,4 milijona evrov terjatev do družbe Predence. Te so bile sicer zavarovane s posestvom Lambergh, ki je bila takrat v lasti Elbe plus, a to zavarovanje v razpisu ni bilo razkrito, ta podatek pa so lahko pridobili le tisti, ki so plačali 150 tisoč evrov varščine, piše Delo. Varščino je plačala le družba Novoinno finance v lasti podjetnika Marka Vilfana, ki je nato po informacijah Dela za 1,06 milijona evrov terjatve tudi kupila, unovčila zavarovanje in zasegla posestvo Lambergh. Tega je nato za 1,42 milijona evrov kupil Tomaž Hočevar oziroma podjetje Hočevar, ki je dotlej od Elbe plus (od marca lani tudi že v stečaju) najemalo dvorec in pripadajoče nepremičnine. S tem naj bi Hočevar plačal manj kot petino kupnine, po kateri je bila nepremičnina prenesena na GHM, je še poročalo Delo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 14°

zmerno oblačno
vlažnost: 96 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

11/30

nedelja

13/31

ponedeljek

15/32

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

PRIREDITVE / Sv. Jošt nad Kranjem, 18. avgust 2019

Praznovanje žegnanjske nedelje

PRIREDITVE / Gozd, 18. avgust 2019

Srečanje harmonikarjev, pevcev in godcev

PRIREDITVE / Senično, 18. avgust 2019

Vaški semenj

PRIREDITVE / Cerklje, 18. avgust 2019

Sveta maša na Krvavcu

IZLETI / Kranj, 20. avgust 2019

Turistično-kopalni izlet v Izolo

PRIREDITVE / Kranj, 20. avgust 2019

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 20. avgust 2019

Kolesarski izlet

IZLETI / Sebenje, Tržič, Kovor, 20. avgust 2019

Z rednim avtobusom in kolesi po doživetja narave, zgodovine in podeželja

 

 
 

 

 
 
 

Lovci zavračajo očitke, da ne lovijo volka / 21:18, 17. avgust

Če bi bila naša politika sposobna do tega sploh nebi prišlo.

Gorenjski župani na dopustu / 21:15, 17. avgust

Zakaj naši politiki tako radi hodijo v Srbijo?
No nas je 1991 leta napadel? Srbska Vodka.

Nova civilna družba / 19:18, 17. avgust

V šali bi rekel:

grem stavit, da je Kavčič dal Nagliču za pir, da ta dela na GG reklamo zanj.

Vrednote moramo živeti / 19:14, 17. avgust

"V naši družbi velikokrat rečemo, da nimamo več vrednot. Ni res, vrednote so, samo premalo jih živimo."____________Bolj nesmiselnega stavka ...

Nova civilna družba / 20:00, 16. avgust

V Sloveniji ni enga, da ne bi bil koruptiven.
Zato pa smo tam kjer smo bli, oziroma bomo, tam kjer smo bli.

Tabla kot okno v širni svet / 16:08, 16. avgust

To v času interneta spoh ni zanimivo.
Dolgčas, stara fora.
Zanimivo bi pa bilo, če bi v Manili stala tabla:
ROVTE 10097 km.
Samo tega filma ne boste vidl.

Na robu Lesc prostor za še en kamp / 23:23, 15. avgust

No, novi kamp bo pa vsekakor konkurenca tako Radolci, Šobcu in Zaki ! Zaka je poleti polna do vrat, nisem pa še slišal, da bi bil Šobec pohn...