Veliko mladih in njihovih staršev se je udeležilo dneva odprtih vrat, na katerem je svoje izkušnje s poklicem pilota predstavil tudi Adriin kapitan Branko Ivanuš.

Ko bom velik, bom pilot

V letalski šoli Adrie Airways so organizirali dan odprtih vrat, s katerim so predvsem mladim želeli približati poklic pilota. Letalski prevoznik trenutno zaposluje sto petdeset pilotov, v prihodnje pa bi jih vsako leto radi zaposlili okoli dvajset.

Zgornji Brnik – »Adria Airways se je odločila dati nov zagon svoji letalski šoli, s čimer jo želimo v večji meri povezati v procese podjetja. Eden od prvih ukrepov je tako dan odprtih vrat, s katerim želimo širši javnosti, predvsem pa mladim, približati poklic pilota,« nam je povedal odgovorni poslovodni delavec letalske šole Tadej Notersberg.

Adria s tem odgovarja na globalne izzive letalske industrije. Rast števila potnikov namreč že presega trenutne kapacitete tako v letalski infrastrukturi kot tudi pri kadrih. Potniška letala so lani opravila 11 milijonov poletov, število zamud, ki so jih pri tem zabeležili, pa je preseglo 19 milijonov minut, kar predstavlja kar 36 let in skoraj dva meseca. Številne zamude so lani občutili tudi potniki Adrie Airways. Kot pravijo v letalskem prevozniku, je med glavnimi razlogi poleg omejitev v zračnem prostoru in vremenskih razmer tudi pomanjkanje posadk.

Tudi zato so se v Adriini letalski šoli odločili, da v letalske poklice pritegnejo več mladih. A kot poudarja Notersberg, bodo z aktivnostmi, kot je bil petkov dan odprtih vrat, prve sadove poželi v najboljšem primeru šele čez poltretje leto. Toliko namreč traja program, s katerim kandidate usposobijo do te mere, da izpolnijo pogoje, s katerimi se lahko prijavijo na razpis za delovno mesto pilota potniškega letala.

Adriina letalska šola ima štiridesetletno tradicijo, v tem času so izšolali ok­oli 2400 pilotov. »Večkrat se nam je že potrdilo, da so piloti iz lastne šole najbolje usposobljeni, poleg tega pa mnogi letijo tudi za druge letalske družbe, kar prav tako dokazuje, da delamo dobro,« je še povedal Notersberg.

Atraktivnosti pilotskega poklica navkljub pa eno izmed večjih ovir marsikomu predstavlja denar. Šolanje, ki pripelje do stopnje, ko lahko kandidat upravlja potniško letalo, namreč stane okoli 65 tisoč evrov, kar za večino staršev, ki po navadi prevzamejo finančno breme na svoja pleča, predstavlja težavo.

Da je zanimanje za poklic pilota kljub temu precejšnje, dokazuje obisk dneva odprtih vrat, ki se ga je udeležilo kakih trideset mladih in njihovih staršev, ki so se lahko preizkusili tudi na simulatorju, ki ga imajo v letalski šoli. Lep, a težak poklic pilota pa jim je predstavil Adriin kapitan Branko Ivanuš, ki je odgovarjal predvsem na vprašanja v zvezi s pridobivanjem potrebnih licenc, mlade pa je zanimalo tudi, koliko je zdoma in kako poteka njegov delovni dan. Na vprašanje, česa ga je pri svojem delu najbolj strah, pa je pomenljivo odgovoril: »Vse večji izziv letalstva je v egoističnih potnikih, ki lahko za posadko predstavljajo veliko težavo. Zato me je bolj kot to, da bo z letalom kaj narobe, strah, kako se bodo obnašali potniki na krovu.«

Adria trenutno zaposluje 150 pilotov, ker pa je letalska industrija v precejšnjem porastu, bodo v prihodnje še zaposlovali. »Za letošnjo sezono pomanjkanja ne zaznavamo, glede na trenutne projekcije lastnikov pa bomo na letni ravni v prihodnje vsako leto potrebovali še dodatnih dvajset pilotov. Letalska šola tako predstavlja pomemben vir novih kadrov,« je še dodal Notersberg. V Adriini letalski šoli sicer letno izšolajo od štirideset do šestdeset pilotov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 17°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

17/24

petek

16/28

sobota

17/28

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

GLASBA / Tržič, 23. avgust 2019

Koncert skupine Katrinas

GLEDALIŠČE / Križe, 23. avgust 2019

Vikend gledališkega smeha

RAZSTAVE / Jesenice, 23. avgust 2019

Fotografije iz tematskih delavnic

IZLETI / Kranj, 23. avgust 2019

Izlet za delavce in člane društva na Primorsko

GLEDALIŠČE / Križe, 24. avgust 2019

Vikend gledališkega smeha

PRIREDITVE / Tržič, 24. avgust 2019

Festival Paradiž

IZLETI / Preddvor, 24. avgust 2019

Družinski pohod k partizanski bolnici Košuta

PRIREDITVE / Draga pri Igu, 24. avgust 2019

Koliščarski dan – Po sledeh Jalnovih Bobrov

 

 
 

 

 
 
 

V hribe osemkrat poletela tudi dežurna ekipa z Brnika / 23:06, 22. avgust

Vsa čast GRS - vsem, ki poznajo kozje stezice v skalah, da rešujejo ljudi. Ponoči, v mrazu, popoldan v nedeljo, kadarkoli. Nad previsi, vse...

Še enkrat bi bila mlada / 21:17, 22. avgust

Ja obisk sorodnikov...……. da se bodo stepli za dediščino. Pa KS, RK in župan pa še kakšen iz RKC. Bolj si star, več se ti jih nalima čestit...

Trikrat preverjali hitrost / 20:58, 22. avgust

Če so ugotovili samo toliko kršitev, potem so fer. Ker za XY km nad dovoljeno hitrostjo (na hinavskih točkah) nekoga lahko olupiš, da bo č...

Volk in kmet (sodobna basen) / 20:07, 22. avgust

Rdeča kapica je vprašala babico, zakaj ima tako velke oči.
Je rekla babica, a ne vidiš, da serjem.

Volk in kmet (sodobna basen) / 18:47, 22. avgust

Medvedja toleranca V Gorjah zvoni, da se turn maje,a medved boji se ga ne.Na Revovci (100 m od hiš v Spodnjih Gorjah) razdre čebelnjak,da po...

Trikrat preverjali hitrost / 17:17, 22. avgust

PREVOD ZGORNJEGA ČLANKA v eni povedi:


polnili so občinski proračun.

Gorenjski bi dodali tudi Vrhniko / 12:38, 22. avgust

Na Vrhniki nočejo biti Gorenjci ?! :)
haha